1ο Festival Reborn in Athens
Με την υποστήριξη του E-Daily.gr
Mια γιορτή θεάτρου αφιερωμένη στη δημιουργία εκτός Αθηνών
Δημοσίευση 3/6/2016 | 00:40
Θεσσαλονίκη, Βόλος, Χανιά, Πάτρα, Άρτα δίνουν το θεατρικό τους στίγμα στην Αθήνα και παρουσιάζουν παραστάσεις που ξεχώρισαν τη σαιζόν που πέρασε στο 1ο Festival Reborn in Athens: το φεστιβάλ που διοργανώνει η εταιρεία PRO 4, με στόχο την παρουσίαση δυνατών παραστάσεων σε μία γιορτή θεάτρου αποκλειστικά αφιερωμένη στη δημιουργία εκτός Αθηνών.
To Πρόγραμμα του 1ου Reborn in Athens Festival
2 & 3 Ιουλίου: «Το αριστούργημα» του Κριστιάν Λόλλικε (Θεσσαλονίκη)
Το «Αριστούργημα ή The Re-Mohammed-Ty Show» παρουσιάστηε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του «Τουρνουά 5Χ5» του ΚΘΒΕ από την Αrs Moriendi. Πρόκειται για ένα έργο με θέμα την Τέχνη, την Πίστη και την Τρομοκρατία του σύγχρονου θεατρικού συγγραφέα Κριστιάν Λόλλικε (Christian Lollike), ο οποίος στην χώρα του, τη Δανία, θεωρείται από τους πιο σημαντικούς και υποσχόμενους σήμερα καθώς τολμά να θίξει επίκαιρα, ευαίσθητα, κοινωνικά θέματα όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός στον 21ο αιώνα.
Μετάφραση: Σωτήρης Σουλιώτης / Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας / Σκηνική εγκατάσταση: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου
Φωτισμοί: Θάνος Νίκας / Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Κατερίνα Συναπίδου, Δημήτρης Φραγκούλη
4 & 5 Ιουλίου: «Το μονοπάτι της γυναίκας» (Βόλος)
Έργο σύγχρονου χορού, για τη γυναίκα και τους πολλαπλούς ρόλους τους οποίους καλείται να παίξει σε όλα τα στάδια ύπαρξής της: την ενηληκίωση, τη σεξουαλικότητα, τη σχέση της με το αντρικό φύλο, τη μητρότητα και τα βιώματά της, και ότι προσδιορίζει «φύση» της.
Χορογράφος: Χρυσάνθη Καμπούρογλου / Μουσικός: Δημήτρης Κουζής /Σκηνοθέτες: Χρυσάνθη Καμπούρογλου, Έφη Κουτσογιάννη / Χορευτές: Αλεξάνδρα Μάνου, Θεοδώρα Σιάνου, Αρετή Βασιλάκη, Μόλυ Μαργωμένου, Έφη Κουτσογιάννη, Ραφαέλα Χατζηγιάννογλου, Θεοδώρα Μελτζινίτη, Ραφαέλα Μελτζινίτη, Κωστής Τσιαμάγκας
Ηθοποιός: Λίνα Καμπούρογλου
7 & 8 Ιουλίου: «Φαλακρή Τραγουδίστρια» (Θεσσαλονίκη)
Μια ιστορία κλισέ. Δύο τυπικά εγγλέζικα ζευγάρια, μια υπηρέτρια, ένας πυροσβέστης, ένα κουδούνι που χτυπάει επίμονα , μια πόρτα που κρύβει έναν επισκέπτη και μια πιθανή φωτιά. Το ζήτημα όμως βρίσκεται αλλού….
Βασισμένη στο κείμενο και τα λόγια του Ιονέσκο, κύριου εκφραστή του Θεάτρου του Παραλόγου, και χρησιμοποιώντας ως βασικό δομικό στοιχείο το ιντερμέδιο , η ομάδα – που αποτελείται ως επί το πλείστον από φοιτητές και απόφοιτους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης- καταθέτει μια πρόταση πάνω στην σκηνική παρουσία του Παράλογου διερευνώντας την έννοια του Παράλογου ως συμβάντος της καθημερινότητας αλλά και ως κατ’εξοχήν γνωρίσματος της θεατρικής σύμβασης.
Σκηνοθεσία: Μαριλένα Κατρανίδου / Δραματουργική επεξεργασία: Ρία Μεντηλίδου, Μαριλένα Κατρανίδου Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Διδώ Γκόγκου / Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Μαυράκης / Πρόσωπα επί σκηνής Αλίκη Ατσαλάκη, Γεωργία Κυριαζή, Ειρήνη Κυριακού, Χρήστος Στρινόπουλος, Αλέξης Τσιάμογλου / Μουσικοί επί σκηνής: ΚΙΘΑΡΑ 1: Δημήτρης Λώλης , ΚΙΘΑΡΑ 2: Χρήστος Παπαδόπουλος
9 & 10 Ιουλίου: «Εικόνα» (Θεσσαλονίκη)
Μία σειρά συμβάντων που εγγράφονται σε ένα χώρο. Τρείς γυναίκες συνομιλούν με τη χρήση απλών μέσων και τη μουσική να συμβάλλει, αναμορφώνοντας τις εικόνες σε περιβάλλον. Μοναδικό υλικό το χαρτί ως δομικό μέλος μίας αρχιτεκτονικής οργάνωσης του χώρου.
Σύλληψη/Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία: Διδώ Γκόγκου | Ηιάνα Καλαδάμη |Ελένη Κανακίδου | Σόνια Σαμαρτζίδου Επί Σκηνής: Διδώ Γκόγκου | Ελένη Κανακίδου | Σόνια Σαμαρτζίδου
12 Ιουλίου: «Φιλάνθρωπο Όπλο» (Θεσσαλονίκη)
Η ιστορία ενός φόνου, μιας οικογενειακής βεντέτας στην Κρήτη. Ένας έμπορος μεταξιού, ο Εμμανουήλ Γεωργίου Ζερβός, η κόρη του κι ο σύζυγός της εμπλέκονται σε ένα τρίγωνο βίας και στοργής. Ποιο είναι το κίνητρο του φόνου; Πώς αντιμετωπίζεται το πένθος; Πότε αποδίδεται η δικαιοσύνη; Η παράσταση συνδυάζει την αφηγηματική γλώσσα με μια ισχυρή παραστατική πραγματικότητα. Οι ηθοποιοί αφηγούνται με τη φωνή και τις δράσεις τους, με το συναίσθημα και τη λογική τους. Αναπαράσταση και φαντασία διαπλέκονται και συνομιλούν. Ταυτόχρονα η παράσταση αξιοποιεί ένα ισχυρό μουσικό και εικαστικό περιβάλλον.
Σκηνοθεσία - Δραματουργία: Ζαφείρης Νικήτας Διανομή: Νίκος Ράμμος, Αλεξία Φάλλα Ηχητικός σχεδιασμός: Σπύρος Εμμανουηλίδης Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη Κοστούμια: Σπύρος Ζαννιάς
13 & 14 Ιουλίου: «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» (Θεσσαλονίκη)
Το κλασσικό έργο του William Shakespeare, μεταφράζεται και διασκευάζεται από την ίδια την ομάδα. Οι πέντε ηθοποιοί, χρησιμοποιώντας ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, μάσκες, ζωντανή μουσική, στοιχεία παντομίμας και αυτοσχεδιασμούς υποδύονται όλους τους ρόλους του έργου. Με χιούμορ, απλότητα, ευθύτητα και σεβασμό στην γλώσσα του ποιητή συνθέτουν μια παράσταση γεμάτη έρωτα, κωμικοτραγικές καταστάσεις, μαγεία, ξωτικά και ανθρώπινη αφέλεια ιδανική για μικρούς και μεγάλους.
Μετάφραση : Εταιρεία Θεάτρου Θέση / Σκηνοθεσία : Μιχάλης Σιώνας / Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης Κοστούμια/ Κατασκευές: Κατερίνα Παπαγεωργίου / Ερμηνεύουν : Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου
15 & 16 Ιουλίου: «Αγγελική» της Αγγελικής Ματθαίου (Θεσσαλονίκη)
Μονόλογος για 3 ηθοποιούς: Η πραγματική ιστορία της Αγγελικής Ματθαίου όπως η ίδια τη διηγείται 70 χρόνια μετά. Ένα οιδιπορικό στα ενδότερα της Τουρκίας που ξεκινά το ’22 στη Σμύρνη και καταλήγει στο σήμερα στην Ελλάδα. Παρουσιάζεται όπως κάθε απλή ιστορία, όπως τα αληθινά παραμύθια που μας λεν οι γιαγιάδες. Με λιτά σκηνικά, κίνηση και λόγο σε ισορροπία και χώρο στη φαντασία. Το δράμα και κωμωδία εναλλάσονται και βρίσκονται σε ισορροπία για να επέλθει και η λύση-κάθαρση. Γιατί έτσι είναι κι η ζωή. Αφορά όλους μας και είναι μια παράσταση για όλους. Με μια αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που επέλεξε να ζήσει κι όχι να επιβιώσει. Κι επέλεξε την αγάπη, όχι την οργη.
Διασκευή Κειμένου: Κατερίνα Δαμβόγλου / Σκηνοθέτης: (Killing The Fly) Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer
Άλλοι συντελεστές: Jorge Arbert (συνδημιουργία) / Μουσική Επένδυση, Σκηνικά, Κοστούμια, Σχεδιασμός Φωτισμών: Killing The Fly / Ερμηνεύουν: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Γιάννης Κουκουράκης
17 & 18 Ιουλίου: Inverted (Άρτα)
Ένα σύγχρονο αλληγορικό έργο, με επιρροές από το θέατρο του παραλόγου. Αναφέρεται στο φόβο και τις αιτίες του, εστιάζοντας στις καταλυτικές συνέπειές του: πίσω από μία κλειστή πόρτα, ένας κρατούμενος υψηλής επικινδυνότητας παίζει διανοητικά παιχνίδια με τους φύλακές του, διαταράσσει τη λογική και τον ψυχισμό τους και τους ελέγχει ολοκληρωτικά. Οι 12 φύλακες μέσα σε κλίμα καχυποψίας και πανικού αλληλοεξοντώνονται. Οι επιζώντες φύλακες Α και Β επιδίδονται σε ένα παιχνίδι επιβίωσης. Σε μιά πάλη μέχρι θανάτου για την επικράτηση του ενός.
Σκηνοθεσία: Χρήστος Γαλάνης / Σκηνογραφία: Βασιλική Καλοκαίρη / Κοστούμια: Βάνα Μπαλακέρα /
Ήχοι-φώτα: Γιώργος Διαμαντόπουλος, Αλέξανδρος Γιάννακας / Ερμηνεύουν: Αποστόλης Παπαδημητρίου, Βασίλης Ζαφείρης
19 Ιουλίου: Wake (Πάτρα)
Στην έναρξη της παράστασης, βρίσκεται στο έδαφος ένας χάρτης διαστάσεων 6Χ7, ένας χάρτης του πλανήτη μας. Οι θεατές ακούν για περίπου 10 λεπτά ηχητικό υλικό το οποίο σχετίζεται με γεγονότα διεθνή της τελευταίας 10ετίας που εκφράζουν την επανα - χαρτογράφηση που συμβαίνει στο πλανήτη - με πολέμους, μεταναστεύσεις, μαζικές μετακομίσεις κόσμου από τις πόλεις στην επαρχία λόγω κρίσης, αύξησης αστέγων αλλά και περιβαλλοντολογικών φαινομένων όπου μεταβάλλεται η χλωρίδα και πανίδα του πλανήτη. Όσο ακούει αυτό το ηχητικό σύνολο ειδήσεων με αυτή την θεματική, ο θεατή μπορεί να πάρει μελάνι που βρίσκεται στο πλάι του Χάρτη και με το μελάνι αυτό να γεμίσει με ότι ίχνη θέλει τον χάρτη. Στην συνέχεια η χορεύτρια βγαίνει στη σκηνή και χορεύει σε σχέση με τα ίχνη που έχουν αφήσει οι θεατές.
Χορογράφος Όλγα Σπυράκη / Μουσική Σταύρος Γασπαράτος / Σκηνογραφία Δημήτρης Νασσιάκος / Χορεύτρια Στέλλα Σπύρου