LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Select Respect: Φεστιβάλ ταινιών για τον σεβασμό και την διαφορετικότητα

Από 13 έως 19 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση 5/10/2016 | 17:23

Select Respect: Φεστιβάλ ταινιών για τον σεβασμό και την διαφορετικότητα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Ημερομηνίες: από 13/10/2016 έως 19/10/2016
ΟΚΤ 2016
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


Το Δίκτυο οργανώσεων και φορέων select respect διοργανώνει για πρώτη χρονιά το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών select respect για το σεβασμό στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου 2016, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (αίθουσα Τζον Κασσαβέτης).

Το Φεστιβάλ Ταινιών με το μήνυμα “Select movies, respect ideas” έχει στόχο την ανάδειξη μέσα από την κινηματογραφική ματιά της διαφορετικότητας και των ζητημάτων που εγείρει σε σχέση με τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την κοινωνική συνοχή, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Το πολυθεματικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει 19 ταινίες από όλο τον κόσμο για την προσφυγική κρίση, την ένταξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και μειονοτήτων, τα δικαιώματα των γυναικών, τις έμφυλες διακρίσεις και τον αντισημιτισμό, τον σχολικό εκφοβισμό. Οι συζητήσεις που θα πλαισιώσουν τις ταινίες θα δώσουν βήμα διαλόγου σε εκπροσώπους φορέων, οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών καθώς και σε ανθρώπους του κινηματογράφου αλλά και στο ίδιο το κοινό.

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με μία ειδική προβολή ταινίας για πρόσφυγες, την οποία θα ακολουθήσει διαπολιτισμική γιορτή ανοιχτή στο κοινό της πόλης με μουσική και κουζίνα από τις περιοχές καταγωγής τους. Επίσης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην πόλη για ομάδες αραβόφωνων και φαρσόφωνων προσφύγων.
Ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα του Φεστιβάλ Ταινιών είναι οι ειδικές πρωινές προβολές επιλεγμένων ταινιών, συζητήσεις και άλλες δράσεις για μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων της πόλης. Η θερμή ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας οδήγησε σε διπλασιασμό των προβολών, ώστε να μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν συνολικά 1.900 μαθητές και μαθήτριες από 20 σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από επτά μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση των διακρίσεων και το σεβασμό της διαφορετικότητας, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους συστήνοντας το Δίκτυο select respect ως κοινή πλατφόρμα για να εντείνουν τις δράσεις τους μέσω συνεργασιών και συνεργειών. Πρόκειται για τις οργανώσεις: Αντιγόνη, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, PRAKSIS, Συμβίωση και Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας. Στην πρώτη κοινή δράση του Δικτύου πολύτιμοι υποστηρικτές και συνεργάτες είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις Artizans και dot2dot, το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης καθώς και το Μουσικό Πολύτροπο του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.

Κύριοι στόχοι του Φεστιβάλ Ταινιών είναι:

  • η ανάδειξη μέσα από την κινηματογραφική ματιά της διαφορετικότητας καθώς και ζητημάτων που εγείρει σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • η ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από ένα πολυθεματικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ταινίες για την προσφυγική κρίση, την ένταξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και μειονοτήτων, τα δικαιώματα των γυναικών και τις έμφυλες διακρίσεις, τους νέους και τον σχολικό εκφοβισμό, το Ολοκαύτωμα και τον αντισημιτισμό.
  • η ενημέρωση του κοινού μέσα από τις συζητήσεις που θα πλαισιώσουν τις ταινίες και οι οποίες θα δώσουν βήμα διαλόγου σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ανθρώπους του κινηματογράφου καθώς και στο ίδιο το κοινό.

Θα χαρούμε πολύ για την υποστήριξή σας στην προσπάθεια αυτή!

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΔΩ

Γενική είσοδος: 3 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΟΝ και της ΑΠΟΘΗΚΗΣ 1 στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Συντονισμός και πληροφορίες
Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας
Αριστοτέλους 3, 546 24 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 282829, Email: [email protected]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μιλάει για τον δίσκο που περιμένει να επιστρέψει στη Record Store Day

ΝΕΑ 20.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

ΝΕΑ 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές Προχτές
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές Προχτές
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση