LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το Μόναχο γιορτάζει 30 χρόνια ελληνικού κινηματογράφου

Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου

Δημοσίευση 10/11/2016 | 15:03

Το Μόναχο γιορτάζει 30 χρόνια ελληνικού κινηματογράφου

Το 1987 μια παρέα φίλων, Ελλήνων της δεύτερης γεννιάς μεταναστων και οι γερμανοί φίλοι τους, παρουσίασαν στο σινεφίλ κοινό του Μονάχου μια χούφτα Ελληνικές ταινίες. Σε επαφή και κατά καιρούς σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματιγράφου, την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και κυρίως σε άμεση συνεργασία με τους δημιουργούς που επισκέπτονται κάθε χρόνο για τον λόγο αυτό το Μόναχο εδραιώθηκε στην καρδιά της Ευρώπης ένα μικρό φεστιβάλ προβολής  του ελληνικού κινηματογράφου.  Ονόματα σκηνοθετών όπως του Παντελή Βούλγαρη, Θόδωρου Αγγελόπουλου, Μιχάλη Κακογιάννη, Νίκου Κούνδουρου, Τώνιας Μαρκετάκη, Νίκου Περάκη, Κώστα Φέρρη, Σωτήρη Γκορίτσα, Περικλή Χούρσογλου, Stephan Haupt,  κοσμούν τον κατάλογο των καλεσμένων της Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στο Μόναχο.   Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου είναι σήμερα ένα σταθερό πολιτιστικό γεγονός  που το περιμένουν ανυπόμονα Έλληνες και Γερμανοί κάθε Νοέμβρη.  Ήταν η αρχή της γνωριμίας του γερμανικού κοινού με τα δρώμενα στον ελληνικό κινηματογράφο και σήμερα συναντάμε συχνά ανάλογες πρωτοβουλίες σε διάφορες πόλεις.

Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου είναι σήμερα η αρχαιότερη συνεχόμενη ελληνική πολιτιστική εκδήλωση στον εκτός Ελλάδας ευρωπαϊκό χώρο!

Σήμερα, 30 χρόνια μετά, από αυτήν την κινητοποίηση έχει προκύψει μια Εβδομάδα Κινηματογράφου, με 10 δραστήρια άτομα και με περισσότερες από 20 προβολές ταινιών.

Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, για την επέτειο των 30 χρόνων, έδεσε αρμονικά μεγάλα αριστουργήματατου ελληνικού Κινηματογράφου από τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, τον Μιχάλη Κακογιάννη και  τον Παντελή Βούλγαρη, με έργα νέων ελλήνων σκηνοθετών. Η ταινία της έναρξης ανήκει στον Κώστα Γαβρά με το έργο του «Ο Παράδεισος στη Δύση». Το έργο είναι το γυρισμένο το 2009 και έφερε μπροστά στην κάμερα έλληνες, γερμανούς, ιταλούς και γάλλους ηθοποιούς. Εν όψει της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο και την έντονα φορτισμένη ευρωπαϊκή πολιτική για το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό θέμα, η ταινία ρίχνει μια γλυκόπικρη και ενεργή ματιά πάνω τους.

Στα μάτια ενός θεατή  αποκαλύπτεται ένα δίπολο ανάμεσα στις ταινίες της Εβδομάδας Κινηματογράφου. Στη μία άκρη βρίσκεται το θέμα δυναμικές Γυναίκες, από την «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη και τη «Μήδεια» του Γραμματικού, στις «Νύφες» του Βούλγαρη και την Ελένη (ταινία «SMAC») του Ηλία Δημητρίου. Στον αντίποδα υπάρχουν ταινίες με κεντρικούς ήρωες του Άντρες, όπως το «SUNTAN» του Αργύρη Παπαδημητρίου (ένας δύσκαμπτος ήρωας βιώνει την κρίση της μέσης ηλικίας και ανακαλύπτει μια νεότητα, την οποία δεν έζησε ποτέ), το «CHEVALIER» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (μια ομάδα αντρών μας δείχνει με χιούμορ τον ανδρισμό των Ελλήνων).

Η οικονομική κρίση παραμένει ένα δυνατό θέμα, το οποίο κινεί και εμπνέει τη θεματική των ελληνικών ταινιών, δίνοντας όλο και περισσότερα κινηματογραφικά είδη: Μοναχικοί ήρωες βρίσκονται στο επίκεντρο του θρίλερ «Τετάρτη 04:45» και στο γουέστερν «INVISIBLE».  Στο δράμα « SMAC» μία πολυκατοίκια στην Αθήνα συμβολίζει μια κατακόρυφα δομημένη κοινωνία, καθώς στο ντοκυμαντέρ «Next Stop: Utopia» παρουσιάζονται οι συλλογικές προσπάθειες των εργαζομένων, που αποσκοπούν να σώσουν την εργασία τους μέσω προσωπικών πρωτοβουλιών.

Οι καλεσμένοι της φετινής χρονιάς στην 30η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου είναι οι σκηνοθέτες Ηλίας Δημητρίου (SMAC) και ο Μένιος Καραγιάννης (33.333 – Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη). Θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους και στο τέλος των προβολών θα είναι στη διάθεση του κοινού για συζήτηση και απάντηση ερωτήσεων. Στα πλαίσια του προγράμματος της Εβδομάδας, ο καθηγητής Δρ. Ιωάννης Ζελέπος, από το Πανεπιστήμιο LMU του Μονάχου, θα παρουσιάσει με τη διάλεξή του, τους σκοτεινούς αιώνες της Ιστορίας της Ελλάδας στο χρονικό διάστημα 1453 – 1821 μ.Χ.

Το Griechisches Filmforum München (Φόρουμ Ελληνικών Ταινιών του Μονάχου) από το 1987 οργανώνωνει τη Griechische Filmwoche München (Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου του Μονάχου), τη δουλειά των ελλήνων σκηνοθετών στα πλαίσια της διευρωπαϊκής πολιτισμικής ανταλλαγής. Είναι μία πολιτιστική εκδήλωση του Griechisches Filmforum e.V., μέλους του Verein Filmastadt München (Σύλλογος Δημοτικού Κινηματογράφου του Μονάχου) και της Münchener Stadtbibliothek (Δημοτική Βιβλιοθήκη του Μονάχου). Η Εβδομάδα Κινηματογράφου χρηματοδοτείται από το Kulturreferat der Landeshauptstadt München (Τμήμα Πολιτισμού του Μονάχου). 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μιλάει για τον δίσκο που περιμένει να επιστρέψει στη Record Store Day

ΝΕΑ 20.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

ΝΕΑ 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές Προχτές
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές Προχτές
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση