E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν έχετε deja vu;

Έχει συμβεί σε πολλούς. Δείτε τι συμβαίνει στη πραγματικότητα:

Δημοσίευση 23/5/2016 | 00:04

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν έχετε deja vu;

Σας έχει συμβεί να έχετε την αίσθηση πως έχετε βρεθεί ξανά σε ένα μέρος, στο ίδιο ακριβώς μέρος για την ακρίβεια, κάνοντας το ίδιο ακριβώς πράγμα, με τους ίδιους ανθρώπους παρότι ξέρετε πως αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύει; Αυτή η αίσθηση είναι το ντεζά βου, όπως έχει επικρατήσει να το λέμε στα γαλλικά, η αίσθηση ότι έχετε ξαναδεί και ξαναζήσει κάτι. Και παρότι η αίσθηση αυτή είναι παράξενη και μερικές φορές αποπροσανατολιστική, οι επιστήμονες έχουν μια βιολογική εξήγηση: είναι ένα σφάλμα του εγκεφάλου.

Επιστήμονες από Πανεπιστήμιο του Τέξας έκαναν έρευνα επάνω στην επιληψία και βρήκαν κάτι ενδιαφέρον. Οι επιληπτικοί έχουν μια στιγμή ντεζα βου ακριβώς πριν ξεκινήσει μια κρίση, σχεδόν σαν ένα προειδοποιητικό σημάδι. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία εγκεφάλων για να εξετάσουν το σύνδεσμο ανάμεσα στα d eacute;j agrave; vu και τις κρίσεις και βρήκαν πως και τα δύο γεγονότα φαίνεται πως προκαλούνται από το ίδιο νευρολογικό κώλυμα στον εγκέφαλο.

Στα ελληνικά, το ντεζα βου περιγράφεται ως 'προμνησία '. Το ντεζα βου είναι σούπερ συνηθισμένο, με περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων να δηλώνουν πως το έχουν βιώσει, ενώ η επιληψία είναι σχετικά σπάνια και επηρεάζει μόλις το ένα τοις εκατό του πληθυσμού. Πώς συνδέονται, λοιπόν; Όλα ξεκινούν από το πώς αποθηκεύουμε τις αναμνήσεις μας, εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Michelle Hook, Ph.D., επίκουρος καθηγήτρια στο τμήμα Νευροεπιστημών και Πειραματικών Θεραπειών του Πανεπιστημίου. Ο κροταφικός λοβός είναι το σημείο όπου διαταράσσεται η δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο των ασθενών με επιληψία του κροταφιαίου λοβού και είναι επίσης το σημείο όπου φτιάχνουμε και αποθηκεύουμε τις αναμνήσεις μας.

Η Hook εξήγησε πως αυτό το σημείο του εγκεφάλου μας ευθύνεται για τον εντοπισμό της αίσθησης οικείου και της αναγνώρισης ορισμένων γεγονότων, έτσι όταν υπάρχει μια νευρολογική αστοχία εκεί, μπορεί να κάνει να αντιληφθούμε ψευδώς το παρόν ως παρελθόν. Στους ασθενείς με επιληψία, η νευρολογική διαταραχή συνεχίζεται και προκαλεί επιληπτική κρίση, αλλά στους υγιείς ανθρώπους, απλά συμβαίνει η γνώριμη σε όλους μας αίσθηση d eacute;j agrave; vu.

Τέλος, η διαφορετική ταχύτητα με την οποία επεξεργαζόμαστε τα εισερχόμενα αισθητηριακά δεδομένα μπορεί επίσης να πυροδοτήσει το d eacute;j agrave; vu. Για παράδειγμα, μπορεί να επεξεργαζόμαστε αυτό που βλέπουμε ελάχιστα πριν επεξεργαστούμε αυτό που ακούμε και η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο διαδικασιών μπορεί να μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι έχουμε δύο εμπειρίες ταυτόχρονα, κάτι που οεγκέφαλος αντιλαμβάνεται ως δύο ξεχωριστά μηνύματα. O εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τη δεύτερη εκδοχή ως μια ξεχωριστή αντιληπτική εμπειρία και έτσι προκύπτει η παράξενη αίσθηση του γνώριμου ντεζα βου εξηγεί η Hook

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind 26.04.2024
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets 26.04.2024
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 26.04.2024
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style 26.04.2024
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα 26.04.2024
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Χτες
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Χτες
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind Χτες
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food Χτες
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Προχτές
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Προχτές
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις