E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι διακοπές δεν κάνουν καλό μόνο στην ψυχή αλλά και στα γονίδια

Πόσο διαρκεί- Τι λένε οι ερευνητές

Δημοσίευση 7/9/2016 | 00:44

Οι διακοπές δεν κάνουν καλό μόνο στην ψυχή αλλά και στα γονίδια

Οι διακοπές είναι τελικά ευεργετικές, όχι μόνο γιατί ξεκουράζεσαι, αλλά και γιατί κάνουν καλό στα γονίδια σου, όπως αναφέρει μια πρόσφατη έρευνα.

Η αμερικάνικη αυτή έρευνα είναι η πρώτη που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και έφτασε στο συμπέρασμα πως οι διακοπές κάνουν καλό και στην σωματική υγεία, εκτός από την ψυχική. Τα γονίδια την περίοδο των διακοπών, ενεργοποιούνται και μειώνουν το στρες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Έρικ Σαντ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής "Translational Psychiatry", πήραν δείγμα από 94 γυναίκες, υγιείς και ηλικίας από 30 ως 60 ετών, που απέδρασαν για μια εβδομάδα στην Καλιφόρνια. Εκεί έκαναν διαλογισμό και γιόγκα ή χαλάρωναν απλά στα καταλύματά τους.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος πριν και μετά τις διακοπές και ανέλυσαν τις διαφορές και την δραστηριότητα των περίπου 20.000 γονιδίων που συνέλεξαν, χρησιμοποιώντας γενετικές αναλύσεις.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη θετική επίπτωση των διακοπών στην ψυχολογία των ανθρώπων (παρόλο που η κατάθλιψη μετά το τέλος τους δύσκολα αποφεύγεται...), η νέα έρευνα δείχνει ότι οι διακοπές μεταβάλλουν προς το καλύτερο τη λειτουργία των γονιδίων. Η θετική αυτή επίδραση των διακοπών μπορεί να διαρκέσει επί ένα μήνα ή και πολύ περισσότερο, ακόμη και έως δέκα μήνες, αν κανείς στη διάρκεια των διακοπών του έκανε επίσης διαλογισμό ή γιόγκα (ή και τα δύο).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αρκεί μια εβδομάδα χαλάρωσης για να «πυροδοτηθούν» αλλαγές στο DNA, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες, να τονώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώνεται το επίπεδο των τοξικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με την κατάθλιψη και την άγνοια.

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στην έκφραση των γονιδίων χάρη στις διακοπές, όταν κανείς φεύγει μακριά από τον πολυάσχολο ρυθμό της ζωής, ζώντας σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον και μάλιστα για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Τα ευρήματά μας δείχνουν μια σημαντική θετική επίδραση των διακοπών και μια καταστολή των αντιδράσεων του στρες», δήλωσε η βασική ερευνήτρια, καθηγήτρια ψυχιατρικής Ελίσα Έπελ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι 25.04.2024
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style 25.04.2024
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind 25.04.2024
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food 25.04.2024
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Χτες
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Χτες
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις

Cocktail trends για το 2024

Food Προχτές
Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις

Σχέσεις Προχτές
Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο

Τι είναι τα προβιοτικά καλλυντικά και γιατί γίνεται τέτοιος χαμός;

Body+Mind Προχτές
Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα