LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο επηρεάζουν τα υγρά σε μια διαίτα

Θέλουν προσοχή τα αθώα υγρά

Δημοσίευση 11/2/2017 | 00:13

Πόσο επηρεάζουν τα υγρά σε μια διαίτα

Το τι φάτε όταν ξεκινάτε μια διαίτα σας το έχουν πει οι διαιτολόγοι, σας έχουν βάλει και στη ενοχλητική συνήθεια, να μετράτε μέχρι και τα γραμμάρια. Αλλά σημαντικό, αλλά ταυτόχρονα και ύπουλο ρόλο παίζουν τα υγρά που προσλαμβάνουμε μέσα στη μέρα.

Μερικά κόλπα για να υπολογίσετε και να επωφεληθείτε από τα υγρά:

  • Πίνετε τουλάχιστον 2 με 3 λίτρα νερό καθημερινά. Πιείτε νερό αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση και τουλάχιστον άλλα 8 με 10 ποτήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Αν θέλετε, προσθέστε σε κάθε ποτήρι νερό λίγες σταγόνες λεμόνι.
  • Για να μη «σοκάρετε» τον οργανισμό σας, πίνετε νερό σε «ουδέτερη» θερμοκρασία, δηλαδή ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζεστό.
  • Αν πίνετε πολύ νερό , μπορείτε να περιορίσετε αρκετά τις «κράμπες της δίαιτας».
  • Η υπερβολική λήψη νερού γενικά δε βλάπτει, εκτός αν έχετε πρόβλημα στα νεφρά ή σας προκαλεί υπονατριαιμία.
  • Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά, τα αναψυκτικά και τους χυμούς που περιέχουν ζάχαρη.Τα αναψυκτικά με ζάχαρη έχουν από 115-140 θερμίδες ανά κουτάκι. Αντί γι’ αυτά μπορείτε να πιείτε παγωμένο νερό, αραιωμένους με νερό φυσικούς χυμούς φρούτων (που θα φτιάχνετε μόνοι σας και θα πίνετε σε μετρημένη ποσότητα!), σόδα (προσοχή γιατί αυξάνει την πείνα), ανθρακούχο νερό ή αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη (γνωρίζοντας όμως ότι είναι ανθυγιεινά κι ότι μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της όρεξης για γλυκά).
  • Μην ξεχνάτε ότι οι πολλοί χυμοί, ακόμα κι όταν δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, παχαίνουν (ένα ποτήρι χυμός ισοδυναμεί με δύο φρέσκα φρούτα, και αναλόγως ποσότητας σας δίνει από 150-200 θερμίδες από απλούς υδατάνθρακες).Τα αναψυκτικά τύπου «κόλα» περιέχουν αρκετή καφεΐνη, ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά και μεγάλες ποσότητες φωσφορικού οξέος (προκαλεί μείωση της μάζας των οστών).
  • Για λόγους υγιεινής, πριν πιείτε αναψυκτικό απ’ το κουτάκι, σκουπίστε το καλά, ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε καλαμάκι (με το άνοιγμα όλες οι σκόνες κι οι ακαθαρσίες υπάρχει πιθανότητα να χυθούν στο περιεχόμενο του αναψυκτικού).
  • Μπορείτε, αν σας είναι απόλυτα αναγκαίο, να πίνετε καφέ και τσάι, κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη και γάλα («σκέτα»).
  • Ο καφές είναι πιθανό ότι κινητοποιεί τα λιπαρά οξέα και προκαλεί αυξημένη διούρηση με αποτέλεσμα την πιο γρήγορη, αρχική, μείωση του βάρους. Αν πίνετε τακτικά καφέ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον κόψετε κατά τη διάρκεια της δίαιτάς σας, αλλά δεν υπάρχει και κανένας λόγος να πίνετε περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει ή να αρχίσετε να πίνετε ως μέρος του διαιτολογικού σας προγράμματος.
  • Ο σκέτος καφές δεν έχει θερμίδες (1-3 αναλόγως του είδους του), αλλά μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πείνας λόγω υπογλυκαιμίας. Η μεγάλη κατανάλωση καφέ αυξάνει την κινητοποίηση των λιπαρών οξέων, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, μείωση της πίεσης κι αύξηση της διούρησης με αποτέλεσμα την απώλεια ηλεκτρολυτών (κυρίως καλίου) και βιταμινών.
  • Φροντίστε να μην πίνετε τον καφέ σας με άδειο στομάχι ή μετά από βαριά γεύματα, να μην πίνετε πάνω από έναν-δύο καφέδες την ημέρα και να αποφεύγετε να πίνετε καφέ αμέσως πριν την άσκηση (παρόλο που οι περισσότεροι θα σας συστήσουν το αντίθετο – ίσως επειδή ξεχνούν ότι τα περιττά κιλά επιβαρύνουν πάνω απ’ όλα την καρδιά).
  • Αν δε μπορείτε να πιείτε σκέτο τον καφέ ή το τσάι σας, χρησιμοποιήστε τεχνητό γλυκαντικό σε μικρές δόσεις. Μια καλύτερη λύση είναι να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε ζάχαρη (ή μέλι) και να μειώνετε σταδιακά τις ποσότητες που χρησιμοποιείτε.
  • Αποφεύγετε να βάζετε γάλα στον καφέ (τον κάνει πιο δύσπεπτο).
  • Οι καφέδες χωρίς καφεΐνη περιέχουν αρκετό χλωριούχο μεθύλιο που θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο στα άτομα με προδιάθεση και βεβαρημένο ιστορικό.
  • Το ζουμί από βρασμένα λαχανικά (κολοκύθια, σέλινο, λάχανο κλπ.) είναι εξαιρετικά διουρητικό και χρήσιμο σε όσους παθαίνουν συχνές κράμπες.
  • Το πράσινο τσάι και το τσάι από μαϊντανό αυξάνουν την εφίδρωση και τη διούρηση. Είναι καλύτερο να πίνονται αμέσως μετά από γεύματα (σκέτα, χωρίς ζάχαρη).
  • Τα ροφήματα με βάση το δυόσμο μπορούν να σας βοηθήσουν αν έχετε στομαχικά προβλήματα, αϋπνίες, δυσπεψία ή πονοκεφάλους. Ο δυόσμος θεωρείται επίσης ισχυρό αφροδισιακό, αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους έχουν χαμηλή πίεση.
  • Τα εμφιαλωμένα νερά χρειάζονται ειδικές συνθήκες αποθήκευσης – να ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind 19.04.2024
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style 19.04.2024
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια 19.04.2024
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Χτες
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο

Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου

Pets Χτες
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά

Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες

Body+Mind Χτες
Bασίζονται σε συγκεκριμένες ρουτίνες ομορφιάς και μυστικά

5 urban chic airbnb στο κέντρο της Αθήνας που θα λατρέψεις

Ταξίδια Χτες
Ντιζαϊνάτα, πανέμορφα και ό,τι πρέπει για διακοπές ...στην πόλη

Τα χρώματα που επικρατούν τώρα στα trends

Style Χτες
Έντονα αλλά και πιο ουδέτερα, όλα όμως ευκολοφόρετα

Η απλή κίνηση που μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Body+Mind Χτες
Δεν κοστίζει και έχει θεαματικά αποτελέσματα