Η αγκινάρα έχει αρκετά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και άνετα μπορεί να θεωρηθεί ως μια υπερτροφή, και μάλιστα την μνημόνευαν για τις θεραπευτικές της ιδιότητες Ρωμαίοι και Έλληνες στο παρελθόν.
Έχει τόσα θρεπτικά συστατικά όπως βουτίνη, κερκετόλη, ανθοκυανίνες, και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά, που ωφελούν την υγεία με πολλούς τρόπους μειώνοντας τον εθισμό στο αλκοόλ και προλαμβάνοντας τον καρκίνο!
Η βιταμίνη Κ στην αγκινάρα υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει τη νόσο του Alzheimer.
Πώς βοηθά όσους είναι εθισμένοι στο αλκοόλ; Παραδοσιακά το εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας χρησιμοποιείται για να βοηθήσει όσους έχουν πονοκεφάλους, ζαλάδες και αδιαθεσία λόγω αλκοόλ, επειδή η αγκινάρα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Επίσης, επιδρά ισχυρά στα ένζυμα του οργανισμού που αυξάνουν την παραγωγή χολής και συνεπώς ενισχύει την ηπατική λειτουργία.
Σύμφωνα με έρευνες, οι αγκινάρες, πλούσιες σε φλαβονοειδή επιφέρουν την απόπτωση (μια διαδικασία προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου) και μειώνουν τον πολλαπλασιασμό κυττάρων σε πολλές περιπτώσεις καρκίνου, όπως του προστάτη, του στήθους και της λευχαιμίας.