Πώς να καθαρίσεις μόνος σου το κλιματιστικό
Ένα βρώμικο air condition είναι επικίνδυνο για την υγεία και καθόλου αποδοτικό
Δημοσίευση 31/5/2017 | 00:18
Στα φίλτρα του air condition συσσωρεύεται σκόνη, μικρόβια και βακτηρίδια τα οποία διαχέονται στον αέρα του χώρου και μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία.
Ο καθαρισμός και η συντήρηση του κλιματιστικού, είναι απαραίτητα για την καλή ποιότητα του αέρα που μεταφέρεται στον χώρο αλλά και για την αποδοτική λειτουργεία της συσκευής.
Στην αρχή του καλοκαιριού, πριν ξεκινήσει η «βαριά» χρήση του, η συντήρηση και ο καθαρισμός της εσωτερικής μονάδας είναι αναγκαίος. Ωστόσο, ο καθαρισμός των φίλτρων και ο έλεγχος του σωλήνα αποβολής νερού επιβάλλεται συχνότερα, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.
Πέρα από την επίσκεψη ενός τεχνικού για την απαραίτηση ετήσια συντήρηση και συμπλήρωση ψυκτικών υγρών, μπορείτε και μόνοι σας ανα τακτά διαστήματα να κάνετε έναν βασικό καθαρισμό.
Πώς καθαρίζουμε τα φίλτρα
Ανοίγοντας προσεκτικά την «μάσκα» του κλιματιστικού σας, θα δείτε στα δεξιά και στα αριστερά δύο φίλτρα, ήτοι μεμβράνες, η δουλειά των οποίων είναι να συγκρατούν την σκόνη ώστε να μην ανακυκλώνεται στον χώρο. Αφαιρέστε τα φίλτρα και πλύνετέ τα με κρύο νερό – μπορείτε να τα επανατοποθετήσετε αφού έχουν στεγνώσει. Προτείνεται να τα πλένετε κάθε 50-60 ώρες λειτουργίας του air condition, δηλαδή περίπου μία φορά τον μήνα την καλοκαιρινή περίοδο στο σπίτι σας, ή δύο φορές τον μήνα αν πρόκειται για εργασιακό χώρο.
Πώς καθαρίζουμε τον εξατμιστή
Αποτελεί το βασικό εξάρτημα της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού, του οποίου ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με ειδικό αντιβακτηριδιακό/αντιμουχλικό καθαριστικό, το οποίο θα τοποθετήσετε σε καθαριστική «τρόμπα» (θα βρείτε σε μεγάλα supermarket ή σχετικά καταστήματα). Ψεκάζετε με την βοήθεια της τρόμπας το υγρό στο εσωτερικό της μονάδας και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, καθαρίζετε και με ένα πινέλο. Στην συνέχεια, αντικαθιστάτε το υγρό στην τρόμπα με νερό, και ξαναψεκάζετε το εξάρτημα.
Επίσης είναι καλό να καθαρίζετε συχνά τις γρίλιες και τα πτερύγια του μηχανήματος, για να μην συσσωρεύεται σκόνη σε εκείνα τα σημεία, η οποία θα επιστρέφει έτσι στον χώρο σας.
Η εργασία του τεχνικού
Ένας ειδικευμένος τεχνικός θα καθαρίσει τους εναλλάκτες και τον ανεμιστήρα στις εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες με ειδικά χημικά (διαδικασία απαραίτητη ανά 2-3 χρόνια), ενώ θα ελέγξει τις πιέσεις, την ποσότητα του ψυκτικού υγρού και θα προχωρήσει σε οπτικό και ακουστικό έλεγχο για να τσεκάρει την γενική κατάσταση του κλιματιστικού και να βεβαιωθεί ότι δεν ακούγονται περίεργοι θόρυβοι και ότι λειτουργεί σωστά.