E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παγκόσμια πρωτιά για ακόμα έναν Έλληνα επιστήμονα του εξωτερικού

Η διπλή καινοτομία του Δρ Ελευθέριου Γουλιελμάκη

Δημοσίευση 5/2/2016 | 00:04

Παγκόσμια πρωτιά για ακόμα έναν Έλληνα επιστήμονα του εξωτερικού

Μια διπλή πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο πέτυχε ένας Έλληνας φυσικός της διασποράς, ο Δρ Ελευθέριος Γουλιελμάκης, ερευνητής στο γερμανικό Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ: δημιούργησε τους πιο βραχείς παλμούς φωτός («φλας») και με αυτούς μέτρησε σε πόσο χρόνο αντιδρούν στο φως τα ηλεκτρόνια που βρίσκονται μέσα στα άτομα της ύλης.

Το «φλας» του Έλληνα ερευνητή –οι πιο βραχείς, δηλαδή οι πιο γρήγοροι, παλμοί ορατού φωτός που έχουν ποτέ δημιουργηθεί στο εργαστήριο– αναβοσβήνει κάθε 380 αττοδευτερόλεπτα, δηλαδή 380 δισεκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Ο χρόνος αντίδρασης των ηλεκτρονίων στο φως υπολογίστηκε σε περίπου 100 αττοδευτερόλεπτα (δισεκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου).

Οι ερευνητές από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με επικεφαλής τον Γουλιελμάκη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature». Το επίτευγμά τους μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και υπολογιστών, που θα βασίζονται στο φως και όχι στον ηλεκτρισμό για την επεξεργασία των δεδομένων.

Είχε προηγηθεί άλλη μια σημαντική πρωτιά το 2008, όταν η ερευνητική ομάδα του Γουλιελμάκη είχε δημιουργήσει υπερβολικά βραχείς παλμούς υπεριώδους φωτός, της τάξης των 80 αττοδευτερολέπτων. Όμως το ότι κάτι ανάλογο –που ήταν σαφώς πιο δύσκολο– επιτεύχθηκε πλέον και με το ορατό φως, είναι πιο σημαντικό και χρήσιμο.

Το βασικό όργανο του Έλληνα ερευνητή είναι ένα «συνθεσάιζερ πεδίου φωτός», που αναπτύσσει ο ίδιος. Οι επιστήμονες έστρεψαν τους ασύλληπτα γρήγορους παλμούς φωτός σε άτομα του ευγενούς αερίου κρυπτόν σε συνθήκες κενού και μέτρησαν ότι τα ηλεκτρόνιά του αντιδρούν στην ηλεκτρομαγνητική δύναμη του φωτός σε περίπου 100 δισεκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.

Η ομάδα του Γουλιελμάκη θα συνεχίσει τις έρευνές της στον τρόπο που τα ηλεκτρόνια αντιδρούν στο φως και σε άλλα υλικά, ιδίως σε στερεά. Αν αυτό καταστεί εφικτό, τότε θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για τον έλεγχο των ηλεκτρονίων σε υλικά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τη βιομηχανία ηλεκτρονικών στο μέλλον.

Πολλοί προβλέπουν ότι είναι θέμα χρόνου τα κυκλώματα των υπολογιστών να χρησιμοποιούν φωτόνια. Κατανοώντας πόσο γρήγορα οι ημιαγωγοί και τα άλλα στερεά υλικά αντιδρούν στο φως, θα δείξει πόσο γρήγορα μπορεί να λειτουργήσει η νέα γενιά των ηλεκτρονικών που θα βασίζονται στο φως. «Υπάρχει μια γέφυρα ανάμεσα στη φωτονική και στην ηλεκτρονική και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι την κατανοούμε», δήλωσε ο Γουλιελμάκης.

Ο Έλληνας ερευνητής γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1975, αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2000 και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 2005. Σήμερα είναι επικεφαλής της Ομάδας Αττοηλεκτρονικής του Εργαστηρίου Αττοφυσικής του Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ στο Γκάρτσινγκ.

Μεταξύ άλλων διακρίσεων, το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο «Γ. Φωτεινού» της Ακαδημίας Αθηνών, το 2012 με το βραβείο «Γκούσταβ Χερτς» της Γερμανικής Φυσικής Εταιρείας και το 2015 με το βραβείο «Ρέντγκεν» του Πανεπιστημίου Γιούστους Λίμπιγκ του Γκίσεν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελλάδα: Σαρώνει ο νέος τρόπος κλοπής των αυτοκινήτων

Ελλάδα 22.11.2024
Ήδη η Ελληνική Αστυνομία έχει προχωρήσει σε σχετικές συλλήψεις

Το Δημόσιο αναλαμβάνει την αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους όπου έγινε η έκρηξη

Ελλάδα 22.11.2024
Τα μέτρα στήριξης για τους ενοίκους της πολυκατοικίας

Στον Εισαγγελέα ο Νίκος Ρωμανός ‑ Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στην Ευελπίδων

Ελλάδα 22.11.2024
Ο Νίκος Ρωμανός έφτασε στα δικαστήρια της Ευελπίδων συνοδεία τουλάχιστον 20 πάνοπλων αστυνομικών

Συναγερμός στο Λονδίνο: Έκλεισε η αμερικανική πρεσβεία – Ελεγχόμενη έκρηξη

Κόσμος 22.11.2024
Η αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο έκλεισε προληπτικά λόγω «συναγερμού ασφαλείας»

Γιώτα Πούλου: Μάλλον θα καταλήξω στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη

Πολιτική 22.11.2024
Οι δηλώσεις της έρχονται σε συνέχεια της ανεξαρτητοποίησής της από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μετά από την αλλαγή των συσχετισμών στη Βουλή

Είχε κρύψει 320 ταραντούλες στο σώμα του ‑ Πού τις έβαλε

Κόσμος 22.11.2024
Ένα ιδιαίτερο περιστατικό λαθρεμπορίας άγριας ζωής συνέβη στο διεθνές αεροδρόμιο Jorge Chávez στη Λίμα

Ρωσία – Πύραυλοι Oreshnik: Δέκα φορές ταχύτεροι από τον ήχο και αόρατοι για την ουκρανική αεράμυνα

Κόσμος 22.11.2024
Η Ρωσία προχώρησε σε πιλοτική εκτόξευση του προηγμένου πυραύλου Oreshnik, όπως γνωστοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ακόμη μία εξέλιξη που μπορεί να καθορίσει την έκβαση στο ουκρανικό μέτωπο

Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δε θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα που έρχεται

Ελλάδα 22.11.2024
Τριήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την επόμενη εβδομάδα

Χρώμα στα νοσοκομεία: Η πρώτη μεγάλη τοιχογραφία στο «Σωτηρία»

Ελλάδα 22.11.2024
Έργο του Same84 στο πλαίσιο τoυ προγράμματος «Χρώμα Στα Νοσοκομεία»

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Ελλάδα 22.11.2024
Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές είναι από τις 11:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα

BBC: Η Ρωσία έδωσε στη Βόρειο Κορέα 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για τις «υπηρεσίες» της στον πόλεμο με την Ουκρανία

Κόσμος 22.11.2024
Οι αποστολές πετρελαίου παραβιάζουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ και αποτελούν πληρωμή για τα όπλα και τους στρατιώτες που παρείχε η Πιονγιάνγκ στη Μόσχα