LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οργισμένη η Άγκυρα για τη μη έκδοση των οκτώ

«Οι ελληνικοί θεσμοί απέτυχαν στον πόλεμο της τρομοκρατίας»

Δημοσίευση 26/1/2017 | 18:48

Οργισμένη η Άγκυρα για τη μη έκδοση των οκτώ

Οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδόσει τους 8 στρατιωτικούς στην Τουρκία. Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα ότι προστατεύει τους πραξικοπηματίες και αποτυγχάνει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. «Η απόφαση είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και φαίνεται πως ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων του πραξικοπήματος. Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την έκδοσή τους», ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια στιγμή, μιλά για ενδεχόμενο επανεξέτασης των διμερών σχέσεων μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου. Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι τουρκικέ αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εις βάρος των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, λίγο μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία.

Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών.

Τι αναφέρει η απόφαση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Επίθεση κατά της Αθήνας εξαπολύει το τουρκικό ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η απόφαση ουσιαστικά «προστατεύει τους εμπλεκόμενους στο πραξικόπημα». Προσθέτει δε πως «οι ελληνικοί θεσμοί απέτυχαν στον πόλεμο της τρομοκρατίας» και κάνοντας λόγο για «απόφαση ενάντια στις διεθνείς αρχές».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση τους τουρκικής διπλωματίας σημειώνεται πως «το αίτημα έκδοσης σχετικά με τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της δημοκρατικής συνταγματικής μας τάξης στις 15 Ιουλίου 2016 απορρίφθηκε από το Ελληνικό δικαστικό σώμα. Διαμαρτυρόμαστε γι αυτή την απόφαση που αρνείται αυτά τα άτομα, που συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια πραξικοπήματος που είχε ως στόχο τη δημοκρατική τάξη και οδήγησε στο θάνατο 248 μέλων των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών, τον τραυματισμό 2.193 και την απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου μας, να έρθουν αντιμέτωπα με την ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη.

Οι ελληνικές αρχές, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν επίσης εμποδίσει μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του DHKP / C και του ΡΚΚ, αποδεικνύουν με αυτή την απόφαση για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα, σύμμαχος και γειτονική χώρα, αρνείται τις ελάχιστες υποχρεώσεις της ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.

Αυτή η στάση του ελληνικού δικαστικού συστήματος, σε αντίθεση με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, αφήνει τους δράστες χωρίς τιμωρία και παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων. Ως μια χώρα που έχει βιώσει πραξικοπήματα και στο παρελθόν, η Ελλάδα, με την απόφαση αυτή, μπαίνει στη θέση μιας χώρας που παρέχει καταφύγιο και προστασία σε πραξικοπηματίες.

Η προσπάθειά μας για την έκδοση και τη δίκη των δραστών, με τη χρήση όλων των νομικών μέσων κατά της αποφάσεως αυτής, θα συνεχιστεί. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας και σε άλλα διμερή και πολυμερή πεδία από αυτή την απόφαση, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί διεξοδικά».

Η απόφαση του Αρείου Πάγου

Νωρίτερα, να μην εκδοθούν στην Τουρκία αποφάσισε ο Άρειος Πάγος οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί, που μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματά των 8 ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη επίσης το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνα κατά της εκδόσεως.

Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυση τους από τις φυλακές. Και οι οκτώ ήταν παρόντες και με σεβασμό και συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου.

«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων» δήλωσε ο ένας εκ των συνηγόρων των οκτώ, Χρίστος Μυλωνόπουλος.

«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε ο άλλος συνήγορος Όμηρος Ζέλιος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα Χτες
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα Χτες
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες