E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Economist: Οι τρείς λόγοι που η Ελλάδα θα πάει σε εκλογές

Πρόωρες εκλογές και Grexit μέχρι το 2021!

Δημοσίευση 3/2/2017 | 11:19

Economist: Οι τρείς λόγοι που η Ελλάδα θα πάει σε εκλογές

Όχι και τόσο αισιόδοξο προβλέπι το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και της χώρας ο Economist, ο οποίος τολμά να κάνει προβλέψεις που μόνο κατήφεια μπορούν να προκαλέσουν στο Μαξίμου. Κι αυτό γιατί εκτός από πρόωρες εκλογές, βλέπει Grexit μέχρι το 2021!

Το βρετανικό περιοδικό ξεκινά με την εκτίμηση ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία για τρεις λόγους.

Ο πρώτος αφορά στην αδυναμία της να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση και στην απροθυμία πολλών κρατών-μελών της Ευρώπης να «βοηθήσουν» περαιτέρω τη χώρα μας, σε μια περίοδο που στο εσωτερικό τους "ανεβαίνουν" επικίνδυνα τα ποσοστά λαϊκιστικών δυνάμεων. Επιπλέον, ρόλο στο να οδηγηθεί η χώρα στη λύση των εκλογών θα παίξει, κατά το άρθρο του Economist και η διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ αναφορικά με τα μέτρα του ελληνικού προγράμματος και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι αντίθετη με την επιμονή που δείχνουν οι πιστωτές για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ενώ γίνεται αναφορά και στην αρνητική στάση του Μαξίμου στην εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να παρθούν προληπτικά μέτρα στο ενδεχόμενο που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Όπως, επίσης, γράφει το βρετανικό περιοδικό, ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, καθώς εκτιμά ότι η κυβέρνηση «φωνάζει» για τον κόφτη προκειμένου να τραβήξει την προσοχή μακριά από τα εργασιακά και τις μεταρρυθμίσεις που της ζητούν να κάνει στον συγκεκριμένο τομέα.

«Το θέμα των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά ενδέχεται να αποδειχθεί "κόκκινη γραμμή" που αρκετά σκληροπυρηνικά στελέχη του δεν είναι έτοιμα να ψηφίσουν και για τα οποία ήδη δυσανασχετούν. Όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ποσοστά να κατρακυλούν, τόσο κάποιοι θα αναρωτιούνται αν τελικά θα είναι προτιμότερο να σωθεί το κόμμα με το να ρίξουν πρόωρα την κυβέρνηση».

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι η δεύτερη αξιολόγηση πολύ δύσκολα θα κλείσει πριν τις ολλανδικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο. Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο «η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να τηρήσει το πρόγραμμα πληρωμών τον Ιούλιο και θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και τον τραπεζικό τομέα που ήδη υποφέρει».
Κλείνοντας, ο Economist εκτιμά ότι ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης δεν θα ισοδυναμεί απαραίτητα με αποχώρησή του.

«Μια τέτοια απόφαση, ωστόσο, θα προκαλούσε περαιτέρω αμφιβολίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του προγράμματος διάσωσης, το οποίο, όπως έχουμε αναφέρει εξ αρχής, θα αποδειχθεί αδύνατο να εφαρμοστεί και σε κάθε περίπτωση αποκλείεται να οδηγήσει σε ανάπτυξη».

Τελικό συμπέρασμα του περιοδικού είναι ότι παρά τις εκλογές και το αποτέλεσμά τους, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη μέσα στην τετραετία 2017-21.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τροχαίο Βουλή: Τρία χρόνια με αναστολή στον οδηγό του αυτοκινήτου για το θάνατο του Ιάσωνα

Ελλάδα 26.04.2024
Στον κατηγορούμενο αστυνομικό επιβλήθηκε ποινή 3 ετών με αναστολή

Γιάννης Καλλιάνος: «Θα γίνω ο εφιάλτης τους»

Ελλάδα 26.04.2024
«Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο»

Γιώργος Φλωρίδης: Οι εγκληματικές οργανώσεις των χούλιγκαν εκβιάζουν και τις ομάδες

Ελλάδα 26.04.2024
Αντίχριστοι του κερατά οι δυνάμεις της ακροδεξιάς

Μαρουσάκης: Οι περιοχές που θα σημειωθούν βροχές τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

Καιρός 26.04.2024
Η πρώτη πρόγνωση για τον καιρό της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι το Πάσχα από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρός 17χρονος σε τροχαίο με μηχανή

Ελλάδα 26.04.2024
Ο 17χρονος έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και έπεσε με ταχύτητα σε κάδους απορριμμάτων

Ενοχή του οδηγού του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Ντόρας Μπακογιάννη για τον θάνατο του Ιάσονα πρότεινε ο εισαγγελέας

Ελλάδα Χτες
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου