LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σοιμπλε: «Μην περιμένετε τελική συμφωνία για Ελλάδα στο Eurogroup»

Στις 4 ξεκινά η κρίσιμη συνεδρίαση

Δημοσίευση 20/2/2017 | 15:24

Σοιμπλε: «Μην περιμένετε τελική συμφωνία για Ελλάδα στο Eurogroup»

«Μην περιμένετε τελική συμφωνία για Ελλάδα στο Eurogroup» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Eurogroup, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν περιμένουμε τελική συμφωνία, καθώς είναι περισσότερο συνεδρίαση για να εκτιμήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας πρόσθεσε επίσης ότι ελπίζει ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση που ξεκινάει στις 4 την Ελλάδα εκπροσωπούν οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης. Στην κυβέρνηση αυτό που θεωρούν επιτυχία είναι μια συμφωνία «στο παρά πέντε» για τον οδικό χάρτη προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις αρχές του Μαρτίου. Θέλουν συμφωνία-πακέτο και ανταλλάγματα «χέρι με χέρι» για αξιολόγηση, χρέος, πλεονάσματα και τον νέο ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας, ο Τόμας Βίζερ, ο άνθρωπος που γνωρίζει, χειρίζεται και προετοιμάζει τα πάντα γύρω από την διαπραγμάτευση «από μέσα», ως πρόεδρος του Euroworking Group, στέλνει ασυνήθιστα αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα. Το μήνυμα είναι «συζητήσεις τέλος, πείτε "ναι" στα μέτρα και ψηφίστε τα τώρα και προκαταβολικά, για το 2018 και μετά, ώστε να γυρίσουν στην Αθήνα οι θεσμοί». Προειδοποιεί πως η καθυστέρηση ίσως φέρει χειρότερη συμφωνία και τονίζει πως δεν είμαστε ούτε καν στο «σημείο εκκίνησης», αλλά ίσως προλαβαίνουμε συμφωνία σε ένα μήνα!

Οι δανειστές, δια στόματος Βίζερ:

  • Προτάσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απομονώνουν από τα υπόλοιπα θέματα
  • Θέλουν πρώτα να επιστρέψει η Τρόικα και μέτρα λιτότητας για το 2018 προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση
  • Ζητούν δέσμευση για προνομοθέτηση των μέτρων από φέτος και για μετά το 2018, με μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο
  • Προσφέρουν όμως ένα περίγραμμα δεσμεύσεων για ελάφρυνσης χρέους (και στόχων στα πλεονάσματα ίσως) που θα αποτελέσει την «βάση εκκίνησης» -αλλά όχι την οριστική συμφωνία- για το τελικώς θα αποφαστεί στους επόμενους μήνες και θα ισχύσει μετά το 2018.


Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ποντάρουν πολλά όμως και στο σχέδιο απομόνωσης του ΔΝΤ, επιχειρώντας συστηματικά να εκθέσουν τον (παλαιό γνώριμο) Πόουλ Τόμσεν και τις «παράλογες απαιτήσεις» του Ταμείου. Σύμμαχό τους έχουν την Κομισιόν, που υπερασπίζεται και εποπτεύει τα στοιχεία που παράγει η Αθήνα. Και ο κ.Τόμσεν όμως, που επιμένει για 4 δισ. πρόσθετα μέτρα, διαμήνυσε πως μπορεί να αναθεωρήσει, όχι γιατί δέχεται πως έκανε λάθος, αλλά αν η Αθήνα του δώσει καινούργια στοιχεία που να δικαιολογούν μια τέτοια στροφή του Ταμείου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα Χτες
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα Χτες
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες