E-Daily

Ο Ερντογάν παίζει με την Ευρώπη

Απειλεί Ολλανδία, Μέρκελ και συμφωνία για το προσφυγικό.

14/3/2017 | 14:37

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα Τουρκίας-Ολλανδίας μετά την απαγόρευση διαδηλώσεων υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επί Ολλανδικού εδάφους από την κυβέρνηση της χώρας. Η απάντηση της Άγκυρας ήρθε άμεσα με ανάκληση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και απαγόρευση επιστροφής του Ολλανδού πρέσβη στην Τουρκία.

Η κόντρα πηγάζει από τις επικείμενες εκλογές στην Ολλανδία όπου το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει να χάσει από το ακροδεξιό κόμμα, ενώ ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν περιμένει από το λαό να τον στηρίξει στο δημοψήφισμα που θα του δώσει το δικαίωμα να κυβερνά ως άλλος σουλτάνος την Τουρκία έως το 2029.

Σε σημερινές δηλώσεις ο Ερντογάν δήλωσε πως οι ενέργειες της Ολλανδίας δεν μπορούν να παραγραφούν με μία «συγγνώμη» και ότι οι Ολλανδοί θα παραμείνουν υπόλογοι των πράξεων τους.

Ύστερα μάλιστα από την υποστήριξη της Γερμανίδας καγγελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προς τον Ολλανδό πρωθυπουργό κ. Ρούτε, ο Ερντογάν επιτέθηκε και σε αυτή λέγοντας «Η Μέρκελ δεν διαφέρει σε τίποτα από τους Ολλανδούς» και ότι «υποστηρίζει τρομοκράτες». Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ χαρακτήρισε «κατάφωρα παράλογες» τις δηλώσεις και «Η καγκελάριος δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε διαγωνισμό προκλήσεων».

Απειλές κατάρρευσης της συμφωνίας στο προσφυγικό

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά τη σύγκρουση Τουρκίας-Ολλανδίας  και σύμφωνα με το σημερινό φύλο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung,   «το ΝΑΤΟ είναι θορυβημένο από τη σκληρή ανταλλαγή ρητορικών πυρών ανάμεσα σε δύο χώρες μέλη του. Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι επικρατεί μεν ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εξοργίζει κανείς τη στρατηγικά σημαντική σύμμαχο».

Μία ακόμα απειλή από τη μεριά της Τουρκίας περί κατάρρευσης της συμφωνίας του προσφυγικού, εκτοξεύτηκε σήμερα σε εκδήλωση που οργανώθηκε υπέρ του Ερντογάν. Όπως όμως σημειώνει η Tageszeitung του Βερολίνου, «δεν είναι τόσο απλό» αυτές οι απειλές να λάβουν σάρκα και οστά, δεδομένου ότι «οι συνθήκες που επικρατούσαν το 2015 (σ.σ. έτος κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης) δεν μπορούν απλά να αποκατασταθούν».

Σε συνέχεια του άρθρου η εφημερίδα εκτιμά πως οι περισσότεροι πρόσφυγες που ήθελαν να περάσουν στην Ευρώπη, το έχουν πράξει ήδη και τονίζει πως «δεν ήρθαν στην Ευρώπη επειδή τα σύνορα ήταν ανοιχτά αλλά επειδή κατέρρευσαν οι δομές τροφοδοσίας στην Τουρκία» λόγω οικονομικής ένδειας των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι μκυβερνητικές όμως οργανώσεις που τροφοδοτούν πλέον τους πρόσφυγες «Είναι δύσκολο να παρεμποδίσει κανείς τη δράση τους. Κατά κύριο λόγο είναι η Ερυθρά Ημισέληνος αυτή που οργανώνει την τροφοδοσία. Αυτήν δεν μπορεί ο κ. Ερντογάν απλά να την μπλοκάρει σαν ευρωπαϊκό υποβρύχιο, ακόμη κι αν τα χρήματα προέρχονται από το εξωτερικό».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ενοχή του οδηγού του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Ντόρας Μπακογιάννη για τον θάνατο του Ιάσονα πρότεινε ο εισαγγελέας

Ελλάδα 25.04.2024
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΗΣΑΠ: Ατομα έχουν μπει στις γραμμές ‑ Ακινητοποιήθηκαν οι συρμοί

Ελλάδα 25.04.2024
Πρόβλημα στην κυκλοφορία του ηλεκτρικού

Βασίλης Γραμμένος: «Προσπάθησε να με πνίξει»

Πολιτική 25.04.2024
«Ο θεσμός της οικογένειας και της μητέρας είναι ιερός»

Ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές στο φετινό «Καλάθι του Πάσχα» δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης

Ελλάδα 25.04.2024
Η τιμή του αρνιού στα σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Κόσμος 25.04.2024
Εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση της εποχής του #MeToo

FT: Δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ευρωζώνη η Ελλάδα, παρά την ανάκαμψη

Οικονομία 25.04.2024
Μειωμένοι κατά 30% οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μετά την κρίση

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper 25.04.2024
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης