E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ενθαρρυντικά σημάδια στην αγορά ακινήτων

Στην Αττική, πάνω από 1 στα 2 ακίνητα (58%) που πωλήθηκαν ήταν άνω των 25 ετών

Δημοσίευση 21/3/2017 | 15:47

Ενθαρρυντικά σημάδια στην αγορά ακινήτων

Ενθαρρυντικά σημάδια εμφανίζει η αγορά ακινήτων καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του μεγαλύτερου πανελλαδικού κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας, της RE/MAX Ελλάς, καταγράφονται τάσεις σταθεροποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου της RE/MAX, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν οριακά το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 2,3%, ενώ των νέων ακινήτων (κάτω των 5 ετών) δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη μεταβολή (0,2%).

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Αττικής, στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε μικρή πτώση 0,6%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα είχαμε αύξηση κατά 2,2%. Ακολούθως, στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 3,2%, ενώ στα νέα ακίνητα οι τιμές επίσης μειώθηκαν κατά 4,8%. Τέλος, για την υπόλοιπη χώρα, στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε άνοδος κατά μέσο όρο 3,3% και στα νέα ακίνητα επίσης άνοδος κατά 1,6%.

Η πρόβλεψη των συμβούλων ακινήτων της RE/MAX για την ελληνική αγορά ακινήτων το επόμενο χρονικό διάστημα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη. Πρώτον, «η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης αλλά και προοπτικές ανάπτυξης. Ακολούθως, παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και αύξηση της ζήτησης από την εγχώρια αγορά, καθώς οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επίπεδο και το ακίνητο εξακολουθεί να αποτελεί μία αξιόπιστη επιλογή για επένδυση, σε συνδυασμό μάλιστα με τη διάθεση των τραπεζών για αύξηση των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων».

Σύμφωνα με την έρευνα της RE/MAX:

Σε όλη τη χώρα, περίπου το 85% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν μικρά μερίδια (ποσοστό 6% & 9% αντίστοιχα).

Στην Αττική, το 78% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 4%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 18% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (96%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο 4% σε επαγγελματικά ακίνητα.

Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών, πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 92%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι πενταετίας), που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 8%. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (29% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (40%).

Στην Αττική, πάνω από 1 στα 2 ακίνητα (58%) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας), συγκέντρωσαν μόνο το 4% των προτιμήσεων, ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν περίπου το 1/5 των προτιμήσεων (18%). Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16 έως 25 ετών, το ποσοστό προτίμησης ανήλθε επίσης στο 20%, δηλαδή 1 στα 5.

Στη Θεσσαλονίκη, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες άνω της 25ετίας, με ποσοστό 52%, δηλαδή οι μισές από τις κατοικίες που συναλλάσσονται, ενώ 1 στα 6 ήταν έως 10ετίας (16%) και το υπόλοιπο ποσοστό 32% αφορούσε ακίνητα 10 έως 25 ετών.

Στην Αττική, προτιμήθηκαν από τους μισούς περίπου αγοραστές (46%) οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110 τ.μ.), οι μικρές κατοικίες (1-50 τ.μ. και 50-70 τ.μ.) από το ένα τρίτο περίπου (29%), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κάτω από το 10%.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πως έφτασαν Pfizer και Moderna στα δικαστήρια

Κόσμος 24.04.2024
Μάχη δισεκατομμυρίων

Ο πολιτικός φορέας Κόσμος ζητά την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης

Πολιτική Χτες
Με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας Έκθεσης για το κλίμα της Ευρώπης το 2023

Η Αφρικάνική σκόνη έστειλε πολύ κόσμο στα Επείγοντα: Οι οδηγίες των πνευμονολόγων

Ελλάδα Χτες
Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ποια τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης

Ελλάδα Χτες
Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Αφρικανική σκόνη: «Πορτοκαλί» ουρανός και στην Αττική

Ελλάδα Χτες
Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει τον Αττικό ουρανό

Θύμωσε στον «αέρα» ο Γιάννης Καλλιάνος: «Λυπάμαι αλλά οφείλω να σεβαστώ την Επιστήμη που υπηρετώ»

Καιρός Χτες
Σχολίασε συναδέλφους του που επιχειρούν να κάνουν μακροπρόθεσμες προγνώσεις

Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό»

Ελλάδα Χτες
Η μητέρα περιγράφει σοκαρισμένη όσα συνέβησαν στο σχολείο με την καθαρίστρια και την κόρη της

Τραγωδία στην Καλαμάτα: Nεκρός άνδρας που έπεσε από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα Χτες
Ο άτυχος άνδρας παρελήφθη χωρίς τις αισθήσεις του από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο

«Έπεσε» το Χ

Tech + Science Χτες
Προβλήματα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη παρουσιάζει η πλατφόρμα «Χ»

Γάζα: Βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι στο νοσοκομείο Νάσερ ‑ Διαψεύδει το Ισραήλ

Κόσμος Χτες
«Ο ισχυρισμός ότι ο ισραηλινός στρατός έθαψε πτώματa Παλαιστινίων στερείται βάσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού