E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκπρόσωπος Ντάισελμπλουμ: Δεν εννοούσε την Ελλάδα

Προσπαθεί να το μαζέψει ο πρόεδρος του Eurogroup

Δημοσίευση 22/3/2017 | 16:31

Εκπρόσωπος Ντάισελμπλουμ: Δεν εννοούσε την Ελλάδα

Διευκρινίσεις για τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup έδωσε μέσω γραπτών μηνυμάτων ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Διαβάστε το ακριβές απόσπασμα στην FAZ. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη χώρα. Στο ευρωκοινοβούλιο είπε κατηγορηματικά ότι το μήνυμά του απευθύνεται σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Το μήνυμα του είναι: Η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις» επισήμανε ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

Ο κ. Ρέινς ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση το σχόλιο του κ. Ντάισελμπλουμ δεν συνδεόταν με την αντίληψη που έχει για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.

Σε ερώτημα αν ο κ. Ντάισελμπλουμ μετανιώνει για το σχόλιο που έκανε στη γερμανική εφημερίδα με δεδομένη την αρνητική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, η απάντηση από τον εκπρόσωπό του ήταν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup «δεν απολογείται για το κείμενο» εννοώντας την επίμαχη δήλωση στην εφημερίδα FAZ.

Πάντως το βίντεο από την ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου είναι αποκαλυπτικό. Όταν ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Οικολόγων Έρνεστ Ουρτασούν θέτει το θέμα ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται αμετακίνητος.

«Θα απολογηθείτε γι’ αυτό;» ακούγεται να τον ρωτά ο Ισπανός βουλευτής με τον Ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup να απαντά με ένα κατηγορηματικό «όχι» και στη συνέχεια να ρίχνει την ευθύνη στα Ισπανικά ΜΜΕ ότι μετέφεραν έτσι τη δήλωσή του και να προσθέτει ότι «αυτό που ξεκαθάρισα ήταν ότι η αλληλεγγύη έρχεται με ευθύνη γιατί αλλιώς δεν θα παραμείνει».

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, όμως, επέμεινε: Έχω δέκα δευτερόλεπτα να σας διαβάσω τη δήλωσή σας; "Δεν μπορεί κάποιος να σκορπάει όλα τα χρήματα του σε γυναίκες και ποτά" είπατε όταν ερωτηθήκατε για την Ευρωζώνη. Ζητάτε συγγνώμη;

«Όχι, οπωσδήποτε όχι. Και μην μου διαβάζετε τη δήλωσή μου, βγήκε από αυτό στομα» ακούγεται να λέει με επιτακτικό τόνο ο κ. Ντάισελμπλουμ χωρίς να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω.

Σύμφωνα με τους Financial Times ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Γκαμπριέλ Μάτο «ξέσπασε» και τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «απολύτως απαράδεκτες» και συνιστούν «προσβολή» για τις χώρες του Νότου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο Ντάισελμπλουμ έχασε την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.

Αντιδρώντας στην κριτική ευρωβουλευτών, ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα (για τους οικονομικούς κανόνες). Δεν βλέπω μία (σύγκρουση μεταξύ) περιοχών της ευρωζώνης».

Ο επίσης Ισπανός ευρωβουλευτής, Έρνεστ Ουρτασούν, είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ: «Πιστεύω ότι αυτή είναι μία ατυχής δήλωση. Μπορεί να είναι αστείο για σας, αλλά εγώ διαφωνώ. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία του Eurogroup».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, κατηγόρησε τον Ντάισελμπλουμ για «προκατειλημμένα σχόλια», ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως «ντροπιαστικές και σοκαριστικές».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή λόγος για τη χρήση τέτοιων εκφράσεων, ιδιαίτερα από κάποιον που υποτίθεται ότι είναι προοδευτικός» τόνισε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με το Politico.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντάισελμπλουμ εκφράζει απόψεις, οι οποίες είναι ανοιχτά αντίθετες με τη γραμμή της ευρωπαϊκής προοδευτικής οικογένειας» τόνισε ακόμη ο Πιτέλα. «Πραγματικά αναρωτιέμαι αν ένα άτομο που έχει τέτοιες απόψεις μπορεί να θεωρείται ακόμη κατάλληλο για να είναι πρόεδρος του Eurogroup» κατέληξε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Δεν πωλείται»: Γιατί η Κίνα θα κρατήσει για τον εαυτό της την τεχνολογία του TikTok

Tech + Science 26.04.2024
Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το TikTok για να προτείνει περιεχόμενο στους χρήστες φαίνεται πως πλεονεκτεί του ανταγωνισμού

Πάτρα: Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου στο γραφείο του

Ελλάδα 26.04.2024
Ο κ. Μπούρας υποστηρίζει ότι οι φοιτητές περιφρουρούν και το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει να φύγει από το Πανεπιστήμιο

Πέθανε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης

Ελλάδα 26.04.2024
Οι ταινίες του είχαν βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό

Η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Εργκίν Αταμάν

Αθλητικά Νέα 26.04.2024
Η συμπεριφορά ανθρώπων της Μακάμπι προς τον Εργκίν Αταμάν στο ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR, έγινε αιτία να αντιδράσει η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ με ανακοίνωσή της.

Το άλυτο μυστήριο στις ΗΠΑ με τύπο που είχε καλέσει σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Σκότωσα 12 πόρνες»

Κόσμος 26.04.2024
Όσοι άκουγαν την εκπομπή εκείνο το βράδυ του 1997, δεν πίστευαν ότι ένας άνδρας ομολογούσε δημόσια ότι σκότωσε 12 γυναίκες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελλάδα και Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους

Ελλάδα 26.04.2024
Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία αρνούνται να ενισχύσουν την εμπόλεμη χώρα με πυραυλικά συστήματα

Ιταλία: 15.000 άτομα πλήρωσαν για να εισέλθουν στη Βενετία

Κόσμος 26.04.2024
Πρέπει να αναλαμβάνουμε και ουσιαστική δράση για να προστατέψουμε την πόλη μας, δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο

Σάλος στη Λάρισα: Έκανε στριπτίζ σε κοινή θέα

Ελλάδα 26.04.2024
Οι αστυνομικοί έκαναν συστάσεις στον 50χρονο άνδρα που δεν εξήγησε για ποιο λόγο έβγαλε τα ρούχα του

Ψάχνουν διάδοχο για την Φον ντερ Λάιεν

Πολιτική 26.04.2024
Ο Μητσοτάκης το απέκλεισε