Το πρώτο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας και το μεγάλο φιάσκο με το παγωτό του
Νέες συνήθειες, ήθη και τάσεις ήρθαν από το εξωτερικό, μαζί με τον Όθωνα και την αυλή του.
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Δημοσίευση 11/11/2018 | 21:03
Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσαν του ελληνικού κράτους το 1834, η πόλη άρχισε να μεταμορφώνεται σταδιακά σε μια ευρωπαϊκή σύγχρονη πόλη. Νέες συνήθειες, ήθη και τάσεις ήρθαν από το εξωτερικό, μαζί με τον Όθωνα και την αυλή του.
Έτσι άνοιξε και το πρώτο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, δίπλα στην Χρυσοσπηλιώτισσα στην οδό Αιόλου.Ξεκίνησε τη λειτουργεία του το 1835 και ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Λερίου.
Εκτός από την ποικιλία των αγνώστων για τους Αθηναίους νεόφερτων γλυκισμάτων είχε πολύ εντυπωσιάσει το καινοφανές της περιτύλιξης τους με χρυσόχαρτο.
Και ενώ όλα πήγαιναν καλά για αυτό, η φήμη του δέχθηκε ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα όταν ανέλαβε την παραγωγή παγωτών για το χορό του αντιβασιλέα Άρμανσπεργκ.
Η κατάχρηση χρωστικών ουσιών στα παγωτά αυτά είχε ως αποτέλεσμα οι καλεσμένοι να καταληφθούν από έντονους στομαχικούς πόνους και διαταραχές και η εκδήλωση να λήξει άδοξα με την αποχώρηση όλων.
12 μοναδικά χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο
Πότε κάναμε «λευκά» Χριστούγεννα στην Ελλάδα;
Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που φωτίστηκε ποτέ με λαμπάκια
Αυτοί που δουλεύουν τις γιορτές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 24.12.2024