LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Ιούνιος 2020 - Όσα πρέπει να ξέρετε για τον μήνα Υπερηφάνειας της διαφορετικότητας

Γιατί πρέπει να παρευρεθείς στο (κάθε) Pride

του Στέλιου Χατζηθωμά

Δημοσίευση 11/6/2015 | 00:00

Γιατί πρέπει να παρευρεθείς στο (κάθε) Pride

Έχω ψιλοκουραστεί να έρχομαι αντιμέτωπος στα κοινωνικά δίκτυα το φαινόμενο «Δεν θα συμμετέχω στο τάδε Pride γιατί δεν υποστηρίζει τα δικαιώματά μου, γιατί χάνεται η διαφορετικότητά μου, γιατί με ντροπιάζει, γιατί χάνεται η «κανονικότητά» μου (ναι, γιατί και η κανονικότητα περί μιας μορφής διαφορετικότητας πρόκειται)» κτλ κτλ.

Συμμετέχεις στο Pride και διεκδικείς ισότητα.  Δεν συμμετέχεις για αυτοπροβολή, δεν συμμετέχεις για να επιδείξεις την κανονικότητά σου, ούτε τη διαφορετικότητά σου. Τη διαφορετικότητα και αντίστοιχα την κανονικότητά σου μπορείς να τη μανιφεστάρεις και πρέπει να την επιδεικνύεις ελεύθερα και περήφανα όλες τις μέρες του χρόνου. Ναι, περήφανα. Γιατί ποιος όρισε ότι δικαιούσαι να νιώθεις περήφανα μόνο όταν κερδίσεις τους Ολυμπιακούς; Ή όταν πετύχεις στις εξετάσεις; Ή όταν πάρεις την προαγωγή; Ή μόνο όταν καταφέρεις αυτό που θεωρείς εξειδικευμένο κατόρθωμα, τέλος πάντων; Απλά και μόνο η ύπαρξη και η επιβίωσή σου σε μια προτυποποιημένη κοινωνία (λέω προτυποποιημένη και δεν λέω ετεροκανονική, και επιτρέψτε μου να έχω τις ενστάσεις μου ως προς την ύπαρξη του «κανονικού», γιατί είμαι της άποψης ότι δεν υπάρχει «κανονικό», υπάρχει όμως ποικίλο), όπου νέοι άνθρωποι τερματίζουν τις ζωές τους καθημερινά γιατί δεν γεννήθηκαν εργοστασιακά έτοιμοι να χωρέσουν σε κουτάκια που άλλοι έφτιαξαν γι' αυτούς – αυτό είναι αν θες (ένα, κάποιο) κατόρθωμα. 

Και επανέρχομαι. Στην τελική, πόση χαρά θα λάβεις αν επιδείξεις τη διαφορετικότητά σου μια μέρα μόνο, ενώ τις υπόλοιπες καταπιέζεσαι; Συμμετέχεις στην πορεία υπερηφάνιας για να μπορείς να εκφράζεσαι ελεύθερα (στα πλαίσια σεβασμού της ανθρώπινης αξίας) στην καθημερινή σου ζωή.

Δίνεις το παρόν σου και διεκδικείς ίσα δικαιώματα. Εννοείται, πως μέσα στον όχλο θα χαθούν κάποια στοιχεία της διαφορετικότητάς σου. Εννοείται πως ίσως να μη συμφωνείς 100% με τις απόψεις και τα αιτήματα της ομάδας. Στις συλλογικές προσπάθειες και στις ομάδες πάντα παρατηρείται μιας μορφής ομογενοποίηση, όπως επίσης και αρκετές αποκλίσεις ως προς τα διαφορετικά ζητήματα που τίθενται. Όμως πρέπει να είσαι εκεί.

Πρέπει να είσαι εκεί, γιατί αυτό που διεκδικείς είναι αφηρημένοι, γενικευμένοι κανόνες δικαίου, οι οποίοι θα είναι ίσοι για όλους. Διεκδικείς ανάλογη εφαρμογή του νόμου για όλους στα ήδη εγκαθιδρυμένα δικαιώματα, αλλά και στα μελλοντικά που τυχόν θα προκύψουν. Δεν διεκδικείς εξατομικευμένη ρύθμιση. Γιατί δεν είσαι ξεχωριστός. Είσαι εν δυνάμει ισότιμος. Όμως θέλεις και επιδιώκεις να είσαι πραγματικά ισότιμος.

Και αν ακόμα πιστεύεις ότι το Pride δεν υποστηρίζει τα δικαιώματά σου, σκέψου ότι το Pride είναι εργαλείο. Και τα εργαλεία χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους για την επίτευξη ενός σκοπού. Εμείς οι ίδιοι έχουμε την ευθύνη να υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας, αλλά και των άλλων, και έχουμε την ευθύνη να το κάνουμε κάθε μέρα. Δεν έχει σημασία αν είσαι ασeξουαλ, στρέιτ, πανσeξουαλ, αμφισeξουαλικός, γκέι, λεσβία, διεμφυλικός, διαφυλικός, queer, άντρας, γυναίκα, τίποτα από όσα έχουν προαναφερθεί ή/και κάτι άλλο. Σημασία έχει ότι κάποιοι είναι. Και είναι όσο άνθρωποι είσαι εσύ και έχουν θέση στην κοινωνία, όσο έχεις και 'συ. Και διεκδικούν δικαιώματα που στερούνται. Και ίσως εσύ να είσαι  τυχερός και να απολαμβάνεις τη δυνατότητα άσκησης αυτών των δικαιωμάτων χωρίς να έχει σημασία αν τα εξασκείς πραγματικά ή όχι, και αυτό από μόνο του για μένα είναι αρκετό για να με ξεσηκώσει από τον καναπέ μου.

Είναι λίγο εγωιστικό να μη συμμετέχεις σε μια συλλογική προσπάθεια γιατί εσένα προσωπικά δεν σε καλύπτει πλήρως. Τι σόι ακτιβιστής θεωρείσαι στην τελική, όταν αγωνίζεσαι μόνο για τα δικά σου δικαιώματα; Τι σόι άνθρωπος θα είσαι όταν περιμένεις να παλέψουν και να διεκδικήσουν οι άλλοι δικαιώματα των οποίων τους καρπούς το πιθανότερο είναι ότι θα επωφεληθείς κι εσύ; Μάλλον δεν θα είσαι άνθρωπος, θα είσαι άνθρωπος-αμοιβάδα. Και αυτό το σέβομαι. Γιατί αναγνωρίζω τη διαφορετικότητα ανάμεσά μας και τη βιοποικιλότητα τούτου του τόπου (βλ. ανωτέρω). Όμως έχω την ανάγκη να σου το θυμίσω.

Πόσο υπέρμαχος της δημοκρατίας και της ισότητας θα είσαι άραγε, αν κάτσεις σπίτι σου επειδή δεν σε αφορά άμεσα; Έχεις το χρέος του ενεργού πολίτη. Και πρέπει να είσαι παρών/παρούσα/παρόν/παρ@.

Άνθρωποι

Πώς είναι στ`αλήθεια να ανακαλύπτεις πως το παιδί σου είναι γκέι ή τρανς

Μιλώντας ανοιχτά: Yπερήφανοι γονείς στηρίζουν τα ΛΟΑΤ+ παιδιά τους
Cityλάιφ

Ξεκίνησε το Athens Pride 2020

ΑΘΗΝΑαπό 04/09 έως 12/09
ΝΕΑ

Η χώρα που εισήγαγε LGBTI μαθήματα στα δημόσια σχολεία της

Στοχεύει στην καταπολέμηση της ομοφοβίας, της τρανσοφοβίας και των στερεοτύπων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗLGBTQI+

Pride σημαίνει «έλα όπως είσαι»!

Μιλώντας με τους διοργανωτές του φεστιβάλ
LGBTQI+

Η εξέγερση στο μπαρ Stonewall Inn που ενέπνευσε το «Gay Pride»

Το 2016 ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς από τον Μπαράκ Ομπάμα
LGBTQI+

Την πρώτη πτήση με LGBT πλήρωμα θα εκτελέσει η Virgin Atlantic

Η Pride Flight θα απογειωθεί από το Λονδίνο και θα έχει προορισμό τη Νέα Υόρκη
LGBTQI+

Πού βρίσκεται ο πρώτος οίκος ευγηρίας για LGBT

Μεγάλη η λίστα αναμονής για το «Σπίτι του Ουράνιου Τόξου»
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς