LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η στυλίστρια των celebrities Aλεξάνδρα Κατσαΐτη σε αποκλειστική συνέντευξη

'Ξεχωριστούς μας κάνει η προσωπικότητα και το στυλ μας, και όχι το πορτοφόλι μας'

Δημοσίευση 17/9/2011 | 00:00

Η στυλίστρια των celebrities Aλεξάνδρα Κατσαΐτη σε αποκλειστική συνέντευξη

Οι εμφανίσεις πολλών Eλλήνων celebrities φέρουν την υπογραφή της Αλεξάνδρας Κατσαΐτη, της γυναίκας που κρύβεται πίσω από το styling της Τάμτα και της Δέσποινας Βανδή. Ένα όνομα-συμβουλή, όπως τη χαρακτηρίζουν.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κουτσουρλή

Ας μιλήσουμε για το styling και τη σχέση του με την μόδα..

Αρχικά νομίζω πως πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα λίγο πιο χαλαρά και χωρίς πολύ αυστηρούς περιορισμούς! Στο κάτω κάτω για μόδα μιλάμε, όχι για πυρηνική φυσική! Η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη μόδα και το styling θα έλεγα πως βρίσκεται στο ότι η μόδα είναι κάτι που έχει προαποφασιστεί από τη βιομηχανία ότι θα φορεθεί και, για να γίνει, δουλεύεται καιρό πριν το δούμε εμείς στις πασαρέλες, με μελέτη χρηματοοικονομικού τύπου και εμπορικής σημασίας, ενώ το styling είναι κάτι πιο αυθόρμητο.

Χωρίς όρια, ο καθένας μπορεί να εκφραστεί άμεσα και ανεξάρτητα από στυλ και τάσεις και να κάνει το φανταστικό πράξη. Κάπως έτσι μπορεί να ξεπηδήσει ένα ανατρεπτικό στυλ που το κοινό υιοθετεί, έτσι απλά επειδή αρέσει - και με αυτόν τον τρόπο ανατρέπονται κανόνες της μόδας! Το styling είναι κάτι σαν τον Ντένις τον Τρομερό στην οικογένεια της μόδας.

Για το θέμα του προσωπικού styling, έχω να σου πω ότι πολύς κόσμος έρχεται στο γραφείο μου -ειδικά αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές- για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση & να αλλάξει διάθεση ανανεώνοντας το στυλ που ντύνεται και το πώς φαίνεται, αλλά κυρίως για να αξιοποιήσει τα άπειρα ρούχα που έχουν μαζευτεί στις ντουλάπες. Και με ένα κόστος χαμηλότερο από όσο θα φαντάζεται κάποιος που δεν το έχει δοκιμάσει...

Με ποιους celebrities έχεις την καλύτερη συνεργασία έως τώρα;

Μου αρέσει να συνεργάζομαι με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους και δεν έχω κανένα παράπονο από τις μέχρι σήμερα συνεργασίες μου! Ξεχωρίζω τη σχέση μου με την Τάμτα και τη Δέσποινα Βανδή, που έχουν δοκιμαστεί και αντέξει στον χρόνο.

Πώς τα πάνε οι άνδρες με την μόδα;

Οι άνδρες πλέον από πολύ νεαρή ηλικία ασχολούνται με τα ρούχα και το styling. Έχει αλλάξει πια η νοοτροπία και οι άντρες όλο και περισσότερο φροντίζουν τον εαυτό τους και ενδιαφέρονται για το στυλ τους. Η εποχή που ζούμε είναι αναμφίβολα εποχή της εικόνας, αλλά πιστεύω πως δεν πρέπει αν καταφεύγουμε και σε υπερβολές.

Είναι κρίμα τα παιδιά που πάνε σχολείο να νοιάζονται τόσο πολύ για το τι θα φορέσουν, τι τσάντα θα κρατήσουν, ποιο παπούτσι ταιριάζει και πως θα φτιάξουν τα μαλλιά τους. Χάνουν πολύτιμο χρόνο από άλλες δραστηριότητες και σίγουρα την ανεμελιά των σχολικών χρόνων που δεν γυρνάει ποτέ πίσω... Βάλτε μία φόρμα, μία όποια φόρμα, και ένα λευκό tee με ένα sneaker και θα είστε και πιο cool!

Έχει βελτιωθεί η εικόνα της Ελληνίδας και του Έλληνα;

Ναι, έχει βελτιωθεί, αλλά όχι τόσο. Η ποικιλία και η ενημέρωση, το Ιnternet και το e-shopping, αλλά και η οικονομική άνεση που επικρατούσε τελευταία έπαιξαν ρόλο, αλλά μας οδήγησαν στην υπερβολή και αυτό νομίζω είναι το πιο συνηθισμένο και τραγικό λάθος. Δεν έχουμε παιδεία στην αισθητική και την κομψότητα στη χώρα μας και αυτό σίγουρα φαίνεται και από τις πόλεις που ζούμε, οπότε μεταφέρεται και στο ντύσιμό μας. Δεν γνωρίζουμε από dress code και κάνουμε αυτό που κάνουν και τα μωρά, απλά μιμούμαστε, αλλά πολλές φορές σε λάθος τόπο και χρόνo...

Yπάρχουν κάποια 'πρέπει' στο στυλ μας;

Τα 'πρέπει' εμείς τα βάζουμε στον εαυτό μας και το styling είναι μία καθαρά προσωπική υπόθεση! Η σχέση του stylist με τον πελάτη του είναι μία πολύ στενή σχέση και για να έχει επιτυχία πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και πολύ καλή χημεία. Ο επαγγελματίας stylist ξέρει πότε και πόσο και αν μπορεί να περάσει τη λεπτή διαχωριστική γραμμή από το διαφορετικό στο υπερβολικό, από την επιτυχία στην αποτυχία.

Για την εικόνα της Τάμτα είσαι η αιτία, πιστεύεις ότι έφερε ένα "out fashion" πρότυπο styling και στο καλλιτεχνικό χώρο;

Δεν ξέρω να σου πω τι έφερε στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά σίγουρα ήταν μία εναλλακτική εικόνα και ένα στυλ που δεν έβρισκες σε κανέναν και σε καμία πίστα. Αλλά καμία δεν είναι Τάμτα και δεν μπορεί να υποστηρίξει ο οποιοσδήποτε αυτό το style. Ήταν και θα συνεχίζει να είναι κομμένο και ραμμένο στα δικά της και μόνο μέτρα. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και πρέπει να εκφράζεται μέσα από την προσωπικότητά του και κανενός άλλου.

Οι Έλληνες και Ελληνίδες celebrities δοκιμάζουν διαφορετικά στυλ;

Σήμερα πια νομίζω έχουμε πάει στο άλλο άκρο... Μετά την επανάσταση που λέγεται Lady Gaga έχει ξεφύγει λίγο το πράγμα. Και κυρίως στους νέους. Η διαφορετικότητα και το ανατρεπτικό styling έχει και αυτό κανόνες και σίγουρα χρειάζεται σταθερά βήματα και πολύ καλά οργανωμένα, αλλιώς δεν υπάρχει καμία συνέπεια στην εικόνα και το μήνυμα που βγαίνει είναι εντελώς ακατανόητο. Οι πιο καταξιωμένοι σταρ από την άλλη έχουν χτίσει ένα στυλ και μία εικόνα και δεν τολμούν εύκολα αλλαγές, αλλά ο σωστός stylist ξέρει αν και πότε πρέπει να γίνει μία αλλαγή και κυρίως τι θα ακολουθήσει την αλλαγή αυτή, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, γιατί δεν ξεκινάς κάτι για να το αφήσεις στην μέση, αλλιώς είναι δώρον άδωρον.

Ποιο είναι το στυλ που επικρατεί τώρα;

To "κακό" στις μέρες μας είναι ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο στυλ! Υπάρχει τέτοια πολυφωνία στους σχεδιαστές που δεν μπορεί να χαραχτεί μία μόνο γραμμή και να υπάρξει ένα μόνο στυλ, όπως συνέβαινε παλιότερα. Κάποιες γενικές κατευθύνσεις μόνο και ιδιαίτερο βάρος στα αξεσουάρ. Αυτό θα έλεγα ότι είναι ένα χαρακτηριστικό του σήμερα που δίνει στυλ σε κάθε ντύσιμο, όπως και το προσωπικό ύφος που βγαίνει από ένα παιχνίδι mix 'n' match. Οι αντιθέσεις και οι ιδιαίτεροι συνδυασμοί, αλλά και τα τολμηρά και θεατρικά πολλές φορές look, με επιρροές από ήρωες κόμικ, βιβλίων και κινηματογραφικών ταινίων, είναι φαινόμενα της εποχής γιατί ο κόσμος χάνεται μέσα στην ανωνυμία και την έλλειψη επικοινωνίας - αναζητά μία ταυτότητα και ένα χαρακτήρα...

Με ποιον ή ποια Ελληνίδα celebrity θα ήθελες να συνεργαστείς και για ποιο λόγο θα τον ή την επέλεγες;

Η αλήθεια είναι ότι μετράω πολλές συνεργασίες στα είκοσι χρόνια της καριέρας μου.... Ειδικά μέσα από τον χώρο της τηλεόρασης είχα, και συνεχίζω να έχω, την ευκαιρία να συνεργάζομαι με τους περισσότερους Έλληνες stars, όπως π.χ. ο Βλάσης Μπονάτσος που για μένα παραμένει μοναδικός και αξέχαστος, η Μαλβίνα Κάραλη ή η Μαίρη Χρονοπούλου, η Ρούλα Κορομηλά, η τηλεοπτική παρέα του 50-50, η Carmen Electra. Αυτό που είναι πρόκληση για μένα δεν είναι η μία συνεργασία ή το ένα μεγάλο όνομα, αλλά είναι το διαφορετικό, όπως τα κοστούμια μίας θεατρικής παράστασης, ενός show ή ενός μιούζικαλ, κάτι που είναι εκτός καθημερινότητας! Πιστεύω πολύ στη δύναμη της εικόνας και της τηλεόρασης και θέλω να απολαμβάνει ο κόσμος από το σπίτι του κάτι που δεν βλέπει εύκολα γύρω του, να ταξιδεύει και να μαγεύεται.

Σου αρέσει να ρισκάρεις στιλιστικά πάνω σε άτομα δε φαντάζονταν ότι έχουν και μια άλλη πλευρά;

Μου αρέσει να βλέπω το χαμόγελο της ευτυχίας και της ικανοποίησης στα πρόσωπα των πελατών μου και όσων συνεργάζομαι, όταν βλέπουν μία καινούργια εικόνα στον καθρέφτη τους. Δεν πιστεύω στο ρίσκο για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, και δε θα ρίσκαρα ποτέ πάνω σε κάποιον! Πρέπει τα βήματα να είναι τόσο μικρά ή μεγάλα, όσο μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να περπατήσει και να μην γκρεμοτσακιστεί.

Η επανάληψη και η συνέπεια και μία γραμμή είναι που κάνουν το στυλ, οπότε για μένα μετράει να υιοθετήσει μία αλλαγή ο πελάτης μου, όχι να την κάνει μια φορά και μετά να μην μπορεί να την υποστηρίξει. Αυτό συμβουλεύω και τις νύφες που αναλαμβάνω τους γάμους που οργανώνω! Δεν πρέπει να ντυθούν για να υποδυθούν ένα ρόλο, πρέπει να είναι ο εαυτός τους σε μία από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής τους για να μην κοιτάνε τις φωτογραφίες του γάμου τους 5 χρόνια μετά και να μην αναγνωρίζουν τον εαυτό τους

Η εικόνα τελικά εκφράζει την προσωπικότητα και το χαρακτήρα ενός ατόμου;

H εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Δεν έχει σημασία -εννοείται- να είναι μάρκα ή πανάκριβο κάτι, αλλά αν φοράς κοστούμι, τζιν παντελόνι ή φόρμα, πουκάμισο με γραβάτα ή T-shirt, αν είσαι καθαρός ή σιδερωμένος, κουρεμένος ή ξυρισμένος, με tattoo & piercing, όλα αυτά δημιουργούν αυτόματα ένα προφίλ και βάζουν μία ταμπέλα στον καθένα μας. Πολύς κόσμος το επιδιώκει αυτό, άλλοι όχι. Προσωπικά προτιμώ το ανατρεπτικό στοιχείο σε μία all time classic εμφάνιση και προσωπικά στοιχεία που κάνουν μοναδικό ένα style και εκφράζουν την προσωπικότητα του ανθρώπου, αλλά δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες και οτιδήποτε φωνάζει ή κατηγοριοποιεί τον άνθρωπο. Αυτό για μένα σημαίνει προσωπικότητα και personal style.

Λένε ότι το ρούχο πρέπει να το φοράς και όχι να σε φοράει. Ποια είναι η άποψη σου;

Εννοείται και επιβάλλεται! Δεν παίζουμε στο θέατρο που ακόμη και εκεί ο ηθοποιός έχει κάνει πρόβες για το κοστούμι του και σίγουρα νιώθει άνετα για να υπηρετήσει ένα ρόλο για κάποιες ώρες. Πόσο περισσότερο εμείς, που πρέπει να φοράμε ένα ρούχο μία ολόκληρη μέρα, να δουλέψουμε, να περπατήσουμε, να βγούμε να διασκεδάσουμε. Πρέπει ένα ρούχο να το φοράς και να το κάνεις δικό σου πριν το ταμείο! Να ξέρεις με τι θα το συνδυάσεις και να μην βλέπεις την ώρα να το βάλεις και βεβαίως να μην χρειάζεται να κάνεις δίαιτα και πλαστική για να κουμπώσει.

Ποιο είναι το δικό σου στιλιστικό μήνυμα;

Καθένας μας είναι διαφορετικός και ξεχωριστός, αυτό πρέπει να τo θυμόμαστε και να τολμάμε να υποστηρίζουμε αυτό που μας αρέσει. Η προσωπικότητα και το style είναι που μας κάνουν ξεχωριστούς, όχι το πορτοφόλι μας. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και απελευθερωθείτε από κλισέ και πρέπει σε έναν κόσμο που τρέχει με την ταχύτητα του φωτός! Μία ζωή την έχουμε, γιατί να μην χαιρόμαστε με τα απλά και καθημερινά; Φορέστε τα αγαπημένα σας ρούχα, και "τα καλά σας" που μένουν στην ναφθαλίνη (ξεχάστε και τη ναφθαλίνη και βάλτε λεβάντες)! Περιποιηθείτε τον εαυτό σας ακόμη και για να πάτε στο φούρνο, βάλτε λίγο χρώμα, ένα σκουλαρικάκι και λίγο άρωμα και να δείτε που πρώτα ο καθρέφτης σας και μετά ο φούρναρης θα σας χαμογελάσουν!

Με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, η Αλεξάνδρα δίνει προσωπικές συμβουλές για το τι μας ταιριάζει, ενώ έχει και τον τρόπο να οργανώνει τη ντουλάπα μας, όπως επίσης την πιο ξεχωριστή ημέρα της ζωής ενός ζευγαριού, δηλαδή, το γάμο μας. Όλα αυτά στο AB!FAB!!SHOWROOM (T: 210.7296493)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Cozy Cardio: Κάνει δουλειά η χαλαρή γυμναστική;

Body+Mind 16.04.2024
Μια νέα φιλοσοφία που ίσως σε κάνει να αθληθείς παραπάνω

Οι επιστήμονες σε παρακαλούν να μειώσεις το κόκκινο κρέας: Tι έδειξαν νέες έρευνες

Body+Mind 16.04.2024
Η αντικατάσταση κόκκινου κρέατος με ψάρι θα μπορούσε να σώσει 750.000 ζωές, σύμφωνα με μελέτη

Τα sneakers που επέστρεψαν και κάνουν χαμό

Style Χτες
Ήταν τεράστια μόδα στα 00s και τώρα επανήλθαν!

Τυροπιτάκια νηστίσιμα, χωρίς μαγιά, χωρίς αναμονές

Food Χτες
Τα πιο νόστιμα και εύκολα νηστίσιμα τυροπιτάκια που θα τα λατρέψετε

Τα wide‑leg jeans είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για άψογο στυλ κάθε στιγμή της ημέρας

Style Χτες
Όσο και αν αγαπάς τα skinny jeans, δε γίνεται να μη σε κερδίσει η άνεση που προσφέρουν τα wide – leg jeans!

Συνήθειες που καταστρέφουν τη μέση μας

Body+Mind Προχτές
Τι να αποφεύγεις να σώσεις τη μέση και τη πλάτη σου

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σου θα αντέξει στο χρόνο

Σχέσεις Προχτές
Αυτά τα σημάδια μπορούν εγγυημένα να σου δώσουν απάντηση!

7 σημάδια που σου δίνει το σώμα σου όταν πέσουν τα οιστρογόνα σου

Body+Mind Προχτές
Πώς θα καταλάβετε πως κάτι δεν πάει καλά με τα οιστρογόνα σας;