E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μοναδικές κοινότητες ανάγνωσης που κάνουν τη διαφορά

23 Aπριλίου παγκόσμια μέρα βιβλίου

Δημοσίευση 19/4/2016 | 10:22

Μοναδικές κοινότητες ανάγνωσης που κάνουν τη διαφορά

Τρεις ιστορίες βιβλίων, τρεις ιστορίες ομάδων που άλλαξαν τις ζωές των γύρω τους παρέα με τη λογοτεχνία.

Η κοινότητα "Διάβασέ Μου!"

"Η "Διάβασέ μου!" ξεκίνησε από τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης του Σ.Α.Α.Κ. που λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια. Κάποια στιγμή έγινε εκεί η πρώτη συζήτηση ότι όλα αυτά τα ενδιαφέροντα που διαβάζουμε θα θέλαμε να τα μεταδίδουμε και σε άλλους που πιθανόν δεν είχαν την ευκαιρία να γίνουν αναγνώστες ή έχουν αδυναμία για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους να μην μπορούν να διαβάσουν. Από εμπειρία γνωρίζαμε τις ευεργετικές συνέπειες της ανάγνωσης. Γιατί λοιπόν και η φωναχτή ανάγνωση να μην είχε τα ίδια αποτελέσματα; Οι πρώτοι λοιπόν εθελοντές της "Διάβασέ μου!" προήλθαν από τα μέλη της Λέσχης που είχαν τον χρόνο και την διάθεση να απασχοληθούν σε μια τέτοια δράση. Από εκεί και πέρα , με το ξεκίνημα της ομάδας άρχισαν να προσφέρονται και πολλά άλλα άτομα. Έτσι φτάσαμε μέσα σε ενάμισυ χρόνο να έχουμε 35 εθελοντές και 12 ομάδες φωναχτής ανάγνωσης σε ΚΑΠΗ, γηροκομεία, ψυχιατρεία, στην Σχολή Τυφλών και στην Σχεδία και προχωράμε δυναμικά σε πολύ περισσότερα!" αναφέρει η Μαρία Ψωμά Πετρίδου.

Οι θετικές συνέπειες του διαβάσματος δεν αργούν να φανούν. "Οι περιπτώσεις ατόμων που ευεργετούνται από τις ομάδες φωναχών αναγνώσεων και της συζήτησης που ακολουθεί είναι πάρα πολλές. Σε κάθε ομάδα τα μέλη που την παρακαλοθούν επαναλαμβάνουν σε κάθε συνάντηση πόσο τους "ανεβάζει", πως προσπαθούν να μην την χάσουν, πόσα πράγματα μαθαινουν να συζητούν και να μοιράζονται αλλά και πόσο δένονται αναμεταξύ τους και με τους αναγνώστες-εθελοντές."

Η κοινότητα "Διαβάζω για τους Άλλους"

Το δίκτυο «Διαβάζω για τους Άλλους» είναι μια μη κερδοσκοπική εθελοντική ομάδα, η δράση της οποίας στοχεύει να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, προκειμένου να ηχογραφήσουν βιβλία και να διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία σε άτομα με αδυναμία ανάγνωσης.

Οι εθελοντές με την ανάγνωση των βιβλίων βοηθούν στο να εμπλουτιστεί το λογοτεχνικό ακουστικό υλικό της βιβλιοθήκης «Φάρος», που έχει βιβλία για τυφλούς. Οι ηχογραφήσεις γίνονται στα στούντιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, ενώ ταυτόχρονα γίνονται αναγνώσεις σε γηροκομεία, σε ιδρύματα με παιδάκια, σε ορφανοτροφεία, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα διαβάζουν σε τετραπληγικούς οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν ένα βιβλίο και οι δράσεις πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Το δίκτυο απλώνεται σε όλη την Ελλάδα.

Λέσχη Ανάγνωσης "Ο Καρυοθραύστης"

Μια μικρή παρέα εθελοντών με έδρα το όμορφο χωριό των Καρυών Λακωνίας, η οποία συναντιέται συστηματικά προκειμένου να συζητήσει ένα βιβλίο το οποίο έχουν όλοι συμφωνήσει να διαβάσουν: είτε ολόκληρο είτε λίγο-λίγο αν οι αναγνώστες είναι παιδιά. Παράλληλα με την ανάγνωση, ο "Καρυοθραύστης" διοργανώνει για τους μικρούς & μεγάλους φίλους του: επισκέψεις σε συναφείς, με το θέμα του βιβλίου, χώρους (εκθέσεις, μουσεία, πλανητάριο, κλπ.), παρακολούθηση κινηματογραφικών & θεατρικών παραστάσεων, ομιλίες συγγραφέων, εκδηλώσεις-παρουσιάσεις προς το υπόλοιπο σχολείο, τους γονείς και το κοινό του χωριού.

"Η Λέσχη ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια όταν φύγαμε από την Αθήνα όπου ζούσαμε προκειμένου να εγκατασταθούμε στις Καρυές Λακωνίας. Από την Αθήνα φύγαμε διότι αναζητούσαμε πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής και διότι το επέτρεπε η εργασία του ενός καθώς εργάζεται από το σπίτι, μέσω διαδικτύου. Στο συγκεκριμένο χωριό ήρθαμε σχεδόν εντελώς τυχαία" μας λέει ο Μιχάλης Χικάρας, πολιτικός μηχανικός, που ήρθε στο χωριό μαζί με την Εύα Δρίτσα, καλλιτέχνη. "Έτσι γεννήθηκε η Λέσχη. Με την ελπίδα να μπορέσει να καλλιεργήσει την αγάπη για το βιβλίο και το διάλογο σε παιδιά ενός μικρού ορεινού χωριού κτηνοτρόφων & αγροτών".

Βιβλιοθεραπεία σε βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης

Μια διαφορετική παρέα, με κεντρικό σημείο το βιβλίο και ταυτόχρονα με διαφορετικές ιστορίες. Μια διαφορετική ψυχανάλυση. Ψυχολογικά σεμινάρια που έχουν ως βάση τους τη λογοτεχνία, όμως είναι κάτι πέρα από αυτό.

"Διαβάζουμε,ταυτιζόμαστε με ήρωες, δημιουργούμε το δικό μας τέλος, αναζητούμε την δική μας εκδοχή. Κι όμως μπορούν τα βιβλία να μας βοηθήσουν να βρούμε τον εαυτό μας μέσα από αποσπάσματα και ήρωες βιβλίων!" λέει η Χαρά Βλαχοδήμου, ψυχολόγος και υπεύθυνη του προγράμματος.

Φωτογραφήσου με το αγαπημένο σου βιβλίο και κέρδισε βιβλία από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα 25.04.2024
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή 25.04.2024
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα 25.04.2024
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Χτες
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Χτες
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Προχτές
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Προχτές
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Προχτές
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς