E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα έρευνα: Τελικά οι σκύλοι προέρχονται από εξημέρωση των λύκων;

Τι έγινε σε Ασία και Ευρώπη σε διαφορετικές εποχές

Δημοσίευση 5/6/2016 | 00:05

Νέα έρευνα: Τελικά οι σκύλοι προέρχονται από εξημέρωση των λύκων;

Η Ευρώπη και η Ασία (κεντρική ή ανατολική) διεκδικούσαν ως τώρα τον τίτλο του τόπου όπου έγινε η πρώτη εξημέρωση των λύκων, σε σκύλους. Όμως μια νέα διεθνής γενετική έρευνα- με ελληνική συμμετοχή- δείχνει ότι πιθανότατα η εξημέρωση του «καλύτερου φίλου» του ανθρώπου δεν ήταν ένα μεμονωμένο συμβάν, αλλά έλαβε χώρα σε δύο διαφορετικές εποχές και περιοχές, από δύο ξεχωριστούς πληθυσμούς λύκων, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Λόρεντ Φραντς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν μιτοχονδριακό DNA από 59 αρχαίους ευρωπαϊκούς σκύλους που ζούσαν πριν από 3.000 έως 14.000 χρόνια, καθώς και το πλήρες γονιδίωμα ενός ιρλανδέζικου σκύλου που έζησε πριν από 4.800 χρόνια.

Στη συνέχεια, συνέκριναν τα ευρήματά τους με γενετικά δεδομένα από την ανάλυση του DNA περίπου 2.500 σύγχρονων λύκων και σκύλων από τη Δυτική Ευρασία και την Ανατολή Ασία.

Η ανάλυση, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει πως είναι πιο πιθανό ότι υπήρξαν δύο ανεξάρτητες εξημερώσεις σκύλων, μία στην Ευρώπη και μία στην Ασία. Δεν απέκλεισαν πάντως τελείως το ενδεχόμενο η εξημέρωση να έγινε μόνο στην Ασία και οι πρώτοι εξημερωμένοι σκύλοι να μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα προς τη Δυτική Ευρώπη, μαζί με ανθρώπους που μετανάστευσαν εκεί.

Το πιο πιθανό σενάριο όμως είναι ότι οι σκύλοι που εξημερώθηκαν στην Ανατολή, έφθασαν -μαζί με τους ανθρώπους- στην Ευρώπη, όπου συνάντησαν τους σκύλους που είχαν ήδη εξημερωθεί εκεί. Οι επιμιξίες που ακολούθησαν, σε μεγάλο βαθμό αντικατέστησαν τις αρχικές «καθαρές» ράτσες των πρώτων ευρωπαϊκών σκύλων. Γι' αυτό πολλοί σύγχρονοι σκύλοι, όπως το σιβηρικό χάσκι, φαίνεται να έχουν μικτή καταγωγή, τόσο από τη Δυτική Ευρασία, όσο και από την Ανατολική Ασία.

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά (και όχι τα γενετικά) δεδομένα, οι σκύλοι εμφανίζονται τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή πριν από τουλάχιστον 12.000 χρόνια, ενώ στην Κεντρική Ασία πριν από 8.000 χρόνια.

Οι σκύλοι θεωρούνται το πρώτο ζώο που εξημερώθηκε από τους ανθρώπους, κάτι που συνέβη -λαμβάνοντας υπόψη και τα γενετικά δεδομένα- από τους συνεχώς μετακινούμενους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες πριν από τουλάχιστον 15.000 χρόνια, δηλαδή περίπου 5.000 χρόνια προτού εμφανισθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία (πρόβατα, κατσίκια, χοίροι κ.α.).

Στη μελέτη συμμετείχε και ο Ευάγγελος Δημόπουλος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι 27.04.2024
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind 27.04.2024
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Χτες
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Χτες
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Χτες
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style Χτες
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα Χτες
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Προχτές
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Προχτές
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind Προχτές
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food Προχτές
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον