LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σπουδαίοι ξένοι ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα

Τότε που τα αεροδρόμια γέμιζαν από φιλάθλους

Δημοσίευση 10/6/2016 | 00:04

Σπουδαίοι ξένοι ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα

Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα, Ολυμπιακός

Αναμφίβολα ο πιο αγαπητός ξένος ποδοσφαιριστής που έχει περάσει από τον Πειραιά, μιας και η αποχώρηση του Ριβάλντο από τον Ολυμπιακό έγινε με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε.Ο Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού το 1999, έχοντας παρακαταθήκη ένα Κόπα Αμέρικα το 1997, συμμετοχή στο Μουντιάλ του 1998, τρία χρόνια στη Μπαρτσελόνα και την ιδιότητα του... δήμιου της Ρεάλ Μαδρίτης.

Τα 12 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του σίγουρα έπιασαν τόπο, με τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό να γίνεται αντικείμενο λατρείας έχοντας προσφέρει τα μέγιστα ώστε οι «ερυθρόλευκοι» να κατακτήσουν πέντε πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο στη θητεία του. Η αποχώρησή του εν μέσω δακρύων έγινε ύστερα από μία σωρεία θεαματικών φάσεων, τραυματισμών και άσχημων στιγμών και συνολικά 209 αγώνων και 98 γκολ (το 2004 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 21 γκολ).

Ριβάλντο (Ολυμπιακός, 2004)

Η είδηση πως ο Ολυμπιακός προσπαθεί να εντάξει στο δυναμικό του τον Ριβάλντο δεν έπεισε πολλούς. Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου το 1999, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2002, ο κορυφαίος μέσος της δεκαετίας του ’90 μαζί με τον Ζινεντίν Ζιντάν, ένας από τους καλύτερους Βραζιλιάνους όλων των εποχών, ήταν δυνατόν να καταλήξει στο ελληνικό πρωτάθλημα; Κι όμως συνέβη, μιας και εκείνη την εποχή βρισκόταν χωρίς ομάδα και έκανε συζητήσεις με αρκετούς συλλόγους για την επιστροφή του στην ενεργό δράση. Η προσφορά των περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο συν τα αρκετά περισσότερα που θα είχε λαμβάνειν από εμπορικές συμφωνίες, σε συνδυασμό με τη «νωπή» κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης από την Ελλάδα, έπεισαν τον Ρίμπο. Τρία χρόνια στον Ολυμπιακό, τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα, με τον ίδιο να έχει καθοριστική συμβολή σε αυτήν την πορεία. Μετά από 101 εμφανίσεις και 44 γκολ το διαζύγιο δεν ήρθε με τον καλύτερο τρόπο (κάθε άλλο), ωστόσο το βιβλίο της ιστορίας κατέγραψε την πορεία ενός από τους κορυφαίους παίκτες της γενιάς του στα ελληνικά γήπεδα. Αγωνίστηκε και με τη φανέλα της ΑΕΚ, όπου πρόσφερε κορυφαίες στιγμές ποδοσφαιρικής πανδαισίας.

Πάουλο Σόουζα (Παναθηναϊκός, 2000)

Μέλος της «χρυσής γενιάς» της Πορτογαλίας μαζί με τους Λουίς Φίγκο, Ζοάο Πίντο και Μανουέλ Ρουί Κόστα, ο Πάουλο Σόουζα είναι ένας από τους λίγους ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ με δύο διαφορετικές ομάδες (1996 με τη Γιουβέντους, 1997 με την Ντόρτμουντ). Αν δεν ήταν, μάλιστα, οι τραυματισμοί που άρχισαν να τον ταλαιπωρούν στη Γερμανία, η καριέρα του θα είχε διαφορετική τροπή. Οπως και να έχει, το 2000 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό έναντι 9 εκατομμυρίων ευρώ που πήγαν στα ταμεία της Ιντερ. Ο Πορτογάλος μέσος μπορεί να μην έγραψε ιστορία με την πράσινη φανέλα, ωστόσο χαράχθηκε για πάντα στις καρδιές των φίλων της ομάδας χάρη στην απόδοσή του και το φάουλ-γκολ κόντρα στη Γιουβέντους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2000-01. Εφυγε με αφορμή ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή τον ίδιο, τον τότε βοηθό προπονητή Στράτο Αποστολάκη και ένα ποτήρι... κρασί. Ο απολογισμός του στην Παιανία ήταν 32 συμμετοχές και 1 γκολ, σε δύο σεζόν συνολικά.

Πάμπλο Γκαρσία, ΠΑΟΚ

Ο Ουρουγουανός άσσος με παρουσία σε Μίλαν, Ρεάλ Μαδρίτης και άλλες μεγάλες ομάδες μετακομίζει στη Τούμπα και γίενται ο αγαπημένος της κερκίδας. Ασταθής χαρακτήρας, αλλά αυτο δεν δίνει σε κανένα το δικαίωμα να αμφισβητήσει το σπουδαίο ποδοσφαιρικό ταλέντο του.

Κριστόφ Βαζέχα, Παναθηναικός

Σπουδαίος επιθετικός, αλλά πάνω από όλα υπόδειγμα αθρώπου και αθλητή. Αγάπησε την Ελλάδα, περισσότερο από ότι τον αγάπησε αυτή.

Συνολικά στο πρωτάθλημα πέτυχε 244 γκολ σε 403 αγώνες και αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ (1994, 1995, 1998), ενώ σε 63 ευρωπαϊκά ματς είχε 24 γκολ. Είχε 50 συμμετοχές στην Εθνική Πολωνίας με εννέα γκολ. Είναι ο κορυφαίος ξένος σκόρερ και δεύτερος όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα μετά τον Θωμά Μαύρο, κάτι που παράλληλα τον καθιστά τον κορυφαίο πράσινο.

Δείτε ένα γκολ που δύσκολα ξεχνιέται:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς