E-Daily

Το έγκλημα που δίχασε την ελληνική κοινωνία

Πως ο ''Άγγελος'' έφτασε σε ένα στυγερό έγκλημα

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

4/10/2016 | 00:19

Η δεκαετία του 1970 είναι μια περιέργη εποχή για την Αθήνα. Η εποχή της μεταπολίτευσης έχει έρθει, αλλά η ελληνική κοινωνία είναι ακόμα πολύ συντηρητική. Οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζονται με μένος από την Αστυνομία, που κάνεις επιδρομές, στα στέκια του αγοραίου έρωτα, ή στα πάρκα που συναντιόνταν ομοφυλόφιλοι που απλά αναζητούσαν τον έρωτα. Δεκάδες προσαγωγές, ξυλοδαρμοί και καθημερινά φαινόμενα εκφοβισμού σε όποιον έδειχνε με σθένος τον ερωτικό του προσανατολισμό. 

Το 1976 η ελληνική κοινωνία σοκάρεται από ένα φόνο. Οι εφημερίδες κυκλοφορούν με τεράστιους τίτλους και η είδηση έχει φτάσει και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της επικράτειας. Ομοφυλόφιλος ναύτης σκότωσε το σύντροφό του, κόβωντας το λαιμό του. Ο δράστης ήταν ο Χρήστος Ρούσσος 19 χρονών, και το θύμα ο Ανέστης Παπαδόπουλος.

Η συντηρητική Αθήνα έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την ομοφυλοφιλία, και τα στέκια της Συγγρού παρότι η επισκεψιμότητα της ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Οι εφημερίδες που καλύπτουν το ρεπορτάζ ξεπουλάνε σε λίγα λέπτα από την κυκλοφορία τους.

Ο Χρήστος Ρούσσος, κατά την απολογία του υποστηρίζει ότι το έγκλημα ήταν αποτέλεσμα της επιμονής του συντρόφου του να ακολουθήσει την πορνεία. Το θύμα, σύμφωνα με την απολογία του Χρήστου Ρούσσου, ασκούσε βία πάνω του και τον πίεζε να βγει στις πιάτσες όπου εκδίδονταν άντρες. Πάνω σε ένα καυγά του ζευγαριού, ο νεαρός Χρήστος μαχαίρωσε το Ανέστη Παπαδόπουλο και στη συνέχεια του έκοψε το λαιμό. Ο θάνατος ήρθε ακαριαία, και ο δολοφόνος καταδικάστηκε σε ισόβια.

Οδηγείται στην πιο σκληρή φυλακή της εποχής, τις φυλακές Κέρκυρας. Εύθραστος και κάτω από την ψυχολική πίεση που δέχεται, καταρρέει. Ζητάει τη μεταγωγή του σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα, διεκδικεί να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά, όπως ότι το έγκλημα έγινε εν βρασμώ ψυχής. Το δικαστικό σώμα αμετακίνητο, ο Χρήστος θύμα μιας Ελλάδας που παλεύει να αλλάξει, αλλά φοβάται το επόμενο βήμα.

Μετά από 14 χρόνια ξεκινάει απεργία πείνας, ζητώντας αναψηλάφηση της δίκης. Η κατάσταση της υγείας του κλονίζεται, αρνείται οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια. Αποφασισμένος να δικαιωθεί ή να πεθάνει.

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δέχεται πιέσεις από τον κόσμο. Αποφασίζει να του δώσει χάρη και να αφεθεί ελεύθερος. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, αρνήθηκε να προσυπογράψει τη χάρη στον ομοφυλόφιλο ισοβίτη. Τότε ξέσπασε πολιτική θύελλα. Εξεγέρσεις στις φυλακές στο πλευρό του Χρήστου, καθημερινές διαδηλώσεις υπέρ του. Πολιτικές πιέσεις, υποστήριξη από τον καλλιτεχνικό κόσμο, όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμετακίνητος. 

Για την ιστορία ο Χρήστος Ρούσσος αποφυλακίστηκε με χάρη που του δόθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 1990. Σήμερα ζει και προσφέρει στην τοπική κοινωνία με εθελοντική εργασία στο δήμο όπου μένει.