LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε η εμβληματική τραγουδίστρια, Janis Joplin

1947: Βυθίζεται το ατμόπλοιο «Χειμάρρα», που έμεινε στην ιστορία ως «Ο Τιτανικός της Ελλάδας»

Δημοσίευση 19/1/2017 | 00:17

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε η εμβληματική τραγουδίστρια, Janis Joplin

1943 – Γεννήθηκε η εμβληματική τραγουδίστρια, Janis Joplin

Έμεινε στην ιστορία για την πολύ χαρακτηριστική rock-blues φωνή της που δεν μπορείς να την μπερδέψεις με καμία. Το κορίτσι από το Τέξας, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1943, έζησε μια σύντομη ζωή, χωρίς την συντηρητική διάθεση που βγάζει η ιδιαίτερη πατρίδα της, μια επαναστάτρια, που χωρίς ιδιαίτερη αιτία «έφυγε» από την ζωή στα 27 της χρόνια, μπαίνοντας κι αυτή στο καταραμένο «club 27».

Μεγαλώνοντας στο Port Arthur του Τέξας, πήρε μια άκρως συντηρητική και αυστηρώς χριστιανική μόρφωση. Όμως εκείνη διαθέτει επαναστατική φύση. Το κίνημα τον μπιτ την γοητεύει και αποφασίζει να φύγει από το Τέξας και να πάει στον τόπου που ξεκινούν όλα τα κινήματα των ΗΠΑ: στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

Είχε παρατήσει την ζωγραφική. Προτίμησε την μουσική. Λίγο μετά την άφιξή της στο Σαν Φρανσίσκο, έφτιαξε το πρώτο της γκρουπ, τους «Big Brother and the Holding Company», με τους οποίους κυκλοφόρησε και τον πρώτο της δίσκο. Το μοναδικό «πάντρεμα» της Blues και της Rock είχε αρχίσει να την εκτοξεύει.

Τραγουδούσε με μια δυναμική που δεν είχες συναντήσει ξανά σε γυναίκα τραγουδίστρια. Μπορεί να μην ήταν πολύ όμορφη, όμως είχε θηλυκότητα και μια ατέλειωτη γοητεία. Το 1968 άφησε την πρώτη της μπάντα για να συνεχίσει με τους «Kozmic Blues Band». Μαζί τους εμφανίστηκε στο θρυλικό φεστιβάλ του Woodstock το 1969. Κυκλοφόρησε και το τρίτο της άλμπουμ την ίδια χρονιά.

Όμως η Janis είναι ένα από τα πάμπολλα παραδείγματα ανθρώπων, που δεν μπορούν να διαχειριστούν την δόξα, ούτε την διαφορετικότητα της ισχυρής τους προσωπικότητας. Η εξάρτηση της από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά θα πάνε την καριέρα της πολύ πίσω. Θα προσπαθήσει να το ξεπεράσει, μπαίνοντας οικειοθελώς σε κλινική αποτοξίνωσης. Όταν εμφανίστηκε στο Woodstock, υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ, όπως είπε η ίδια, διάβασε στα μάτια του κοινού μια και μόνο απορία: «Άραγε, θα τα καταφέρει;».

Επέστρεψε με μια Τρίτη μπάντα, «την μπάντα της, επιτέλους», τους «Full-Tilt Boogie Band». Πρόλαβε να ηχογραφήσει το τελευταίο της άλμπουμ, το «Pearl», αλλά δεν πρόλαβε να το χαρεί. Βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση ηρωίνης σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Χόλυγουντ. Στα 27 της χρόνια, έζησε επεισοδιακά, στα κόκκινα και έγινε μύθος. Μέχρι και σήμερα η χροιά και το πάθος τους μοιάζουν αμίμητα και μοναδικά...

1947 – Βυθίζεται το ατμόπλοιο «Χειμάρρα», που έμεινε στην ιστορία ως «Ο Τιτανικός της Ελλάδας»

Στις 19 Ιανουαρίου του 1947, βυθίστηκε το ατμόπλοιο «Χειμάρρα», το πιο πολύνεκρο ναυάγιο στην ιστορία της Ελλάδας. Γι΄ αυτόν τον λόγο και έμεινε στην ιστορία ως «ο Τιτανικός της Ελλάδας».

Ήταν το γερμανικό πλοίο «Χέρτα» που δόθηκε στην χώρα μας ως πολεμική επανόρθωση και μετονομάστηκε σε «Χειμάρρα». Ξεκίνησε το μοιραίο ταξίδι του από την Θεσσαλονίκη για την Αθήνα με 544 επιβάτες και 86 άτομα πλήρωμα. Τα οδικά δίκτυα εκείνη την εποχή, την εποχή του εμφυλίου ήταν από κάκιστα έως ανύπαρκτα, γι’ αυτό και πολλοί προτιμούσαν το πλοίο ως μέσο μεταφοράς τους.

Τα ξημερώματα της 19ης Ιανουαρίου, το «Χειμάρρα» έπλεε στον νότιο Ευβοϊκό. Λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή, προσέκρουσε στις βραχονησίδες «Βερδούγια», μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας. Πολλά σενάρια είχαν ειπωθεί τότε για την βύθισή του (όπως πρόσκρουση σε νάρκη ή σαμποτάζ), όμως αυτή είναι η επικρατέστερη.

Προκλήθηκε διαρροή υδάτων και σοβαρό πρόβλημα στο πηδάλιο του πλοίου. Έμεινε ακυβέρνητο. Επικράτησε πανικός, με το πλήρωμα να μην μπορεί να ελέγξει ως όφειλε την εγκατάλειψη του πλοίου, που έγινε εντελώς ανεξέλεγκτα.

Η βύθιση του πλοίου είχε διάρκεια μιάμισης ώρας, 1 μόλις μίλι από την Αγία Μαρίνα. Όμως ο πανικός που επικράτησε έγινε αιτία να χάσουν την ζωή του 383 άνθρωποι. Ανάμεσά τους βρίσκονταν πολλά γυναικόπαιδα, πολιτικοί κρατούμενοι και οι χωροφύλακες συνοδοί τους.

Στην δίκη, ο δεύτερος πλοίαρχος Μπέρτολς (που την ώρα του ναυαγίου είχε βάρδια), καταδικάστηκε σε 20 μήνες φυλάκιση, ενώ ο πλοίαρχος Μπελέσης σε 15 μήνες με αναστολή.

Πολλά χρόνια αργότερα, ο δύτης Κώστας Θωκταρίδης και η ομάδα του πραγματοποίησαν έρευνες στο σημείο του ναυαγίου και ανέσυραν πολύτιμα αντικείμενα. Τα αντικείμενα εκτέθηκαν μαζί με κειμήλια από το ναυάγιο του Τιτανικού στις αρχές του 2006 στο Ζάππειο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maria Callas Museum

Εισιτήρια 30.10.2023
MARIA CALLAS MUSEUMαπό 27/10 έως 29/023

To πάρκο της Επιστήμης

Εισιτήρια 17.02.2023
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 18/02 έως 19/028

Μονοήμερη εκδρομή Μυκήνες ‑ Ναύπλιο

Εισιτήρια 27.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ05/03

Μονοήμερη εκδρομή στο Γαλαξίδι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ27/02

Μονοήμερη εκδρομή στη Πάτρα για το Πατρινό Καρναβάλι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ26/02

Mονοήμερη εκδρομή Χελμός ‑ Καλάβρυτα

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ29/01

Mονοήμερη εκδρομή Παρνασσός ‑ Αγόριανη

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ22/01

Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Εισιτήρια 02.12.2022
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 26/12 έως 08/01

Μονοήμερη εκδρομή στη Στενή Ευβοίας

Εισιτήρια 02.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ15/01

COMBO Brice Marden ‑ Μόνιμες εκθέσεις

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08