E-Daily

Οι παράξενες θεραπείες για τις ασθένειες των γυναικών τον 19ο αιώνα

Οι παράδοξοι τρόποι αντιμετώπισης των πιο συχνών γυναικείων παθήσεων

29/1/2017 | 01:29

Τον περασμένο αιώνα οι άνδρες γιατροί, κάθε φορά που μια ασθενής τους είχε θέμα με άγχος ή εμφάνιζε ασταθή ψυχολογία, εκείνοι της έλεγαν ότι πάσχει από τις πιο παράξενες ασθένειες. Μάλιστα οι ασθένειες που υποτίθεται είχαν έφεραν συμπτώματα που επηρέαζαν από την εμφάνιση του προσώπου τους, μέχρι τη λειτουργία των γεννητικών τους οργάνων. 

1. Οι αναθυμιάσεις: Έτσι αποκαλούνταν οι παθήσεις που κυμαίνονταν μεταξύ κατάθλιψης και επιλόχειας κατάθλιψης και θεωρούνταν ότι έπιαναν κυρίως τις σουφραζέτες λόγω του ότι ήταν προσκολλημένες στον σκοπό τους και πάντα είχαν νεύρα και ένταση. Όσο για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας, ήταν η ξεκούραση στο κρεβάτι και η περιστασιακή εισπνοή αλάτων.

2. Νευρασθένεια: Περιέγραφε διαταραχές από άγχος, κούραση, κατάθλιψη και ταχυκαρδία και άρχισε να γίνεται γνωστή στα 1800, ενώ έπληττε τις γυναίκες που δεν ήταν αρκετά δυνατές για να αντέξουν τον μοντέρνο τρόπο ζωής. Η Virginia Wolf είχε διαγνωστεί με αυτήν την ασθένεια και περιέγραψε την θεραπεία που ακολούθησε ως "αρρώστια".

3. Καταιγισμός συναισθημάτων: Ο γιατρός Walter Freeman περί τον 20ο αιώνα υποστήριξε ότι η θεραπεία για τις ψυχολογικές κλιμακώσεις των γυναικών ήταν η αποκοπή όλων των εγκεφαλικών της νεύρων. Το 1936 έκανε την πρώτη λοβοτομή σε μια γυναίκα και τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν εκατοντάδες άλλες με τις περισσότερες να γίνονται σε γυναίκες, ενώ μέχρι τη δεκαετία του 1950 περίπου 50.000 είχαν κάνει λοβοτομή.

4. Παραφροσύνη: Ο όρος περιέγραφε μια περίοδο παράνοιας ή ψυχικών θεμάτων που εμφανίζονταν συχνά και αποτέλεσε μια πολύ κοινή διάγνωση από τους γιατρούς, όσο αφορούσε τις γυναίκες που έδειχναν σημάδια ασταθής ψυχολογίας. Δεν ήταν παράξενο λοιπόν που τα άσυλα της Αγγλίας τον 19ο αιώνα ήταν γεμάτα από γυναίκες με αυτήν την ασθένεια.

5. Υστερία: Τον 19ο αιώνα, η υστερία ήταν ασθένεια των γυναικών μιας συγκεκριμένης κοινωνικής τάξης. Ο λόγος ήταν ότι οι κυρίες αυτές είχαν άγχος και νεύρα. λόγω των πιέσεων της πολιτισμένης κοινωνίας και όσες υπέφεραν από στρες, νεύρα, ερωτική επιθυμία και αϋπνίες, θεραπεύονταν με μασάζ στα γεννητικά τους όργανα για να φτάσουν σε οργασμό.