E-Daily

Πέταξαν τα ρούχα τους για να δείξουν πώς είναι η αμερικανική ομορφιά

Στην πραγματική ζωή

31/1/2017 | 10:27

Σίγουρα σας είναι γνωστή η σκηνή της ταινίας American Beauty, όπου η πρωταγωνίστρια Mena Suvari ξαπλώνει σε χιλιάδες ροδοπέταλα γυμνή. Όπως ήταν επόμενο, η συγκεκριμένη εικόνα έγινε σύμβολο της σεξουαλικότητας, του πάθους και της απόλαυσης, όμως πρόσφατα μια φωτογράφος από το Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε να την αναδημιουργήσει με σκοπό να δώσει δύναμη στις γυναίκες και να αναδείξει όλους τους τύπους σωμάτων και την ομορφιά τους. Στη φωτογραφική συλλογή American Beauty της Carey Lynne Fruth, η ίδια παρουσιάζει τα μοντέλα της ως γυναίκες με αυτοπεποίθηση και πληρότητα που είναι κάτι παραπάνω από σeξουαλικά αντικείμενα.

Όπως η καλλιτέχνης δήλωσε σχετικά με το έργο της, στην ομώνυμη ταινία ο 50χρονος πρωταγωνιστής φαντασιώνεται μια έφηβη, αδύνατη, ξανθιά κοπέλα, ενώ τα δικά της μοντέλα φρεσκάρουν αυτήν την τόσο αναγνωρίσιμη και υπερβολικά προβεβλημένη εικόνα αισθησιασμού.

Οι εθελόντριες της δεν πόζαραν σαν επαγγελματίες, αλλά ανέδειξαν τον δικό τους ερωτισμό και την δική τους προσωπικότητα. Άλλωστε στόχος των εικόνων αυτών είναι να δείξουν την πραγματική θηλυκότητα και να χτυπήσουν τα πρότυπα ομορφιάς των ΗΠΑ. Μάλιστα, αντί για κόκκινα ροδοπέταλα η Fruth επέλεξε να χρησιμοποιήσει λεβάντες, οι οποίες συμβολίζουν την ομορφιά, την υπερηφάνεια και τη σιγουριά.

Τα περισσότερα μοντέλα, ήταν γνωστά με τη φωτογράφο είτε λόγω δουλειάς, είτε από την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Η Fruth δεν έψαξε μόνο για διαφορετικές γυναίκες, αλλά για ανθρώπους που πιστεύουν το μήνυμα του έργου της.

Σύμφωνα με όσα είπε, η αποδοχή του σώματος από τον καθένα είναι κάτι πολύ σημαντικό και ίσως σε κάποιους να φαίνεται αντι-φεμινιστικό το ότι δημιούργησε εικόνες που αναπαριστούν την ομορφιά, όμως ουσιαστικά δημιούργησε ένα κανάλι μέσα από το οποίο οι γυναίκες θα δουν ξανά τους εαυτούς τους. Αυτό που θέλει να περάσει στις γυναίκες, είναι ότι όλες έχουν τη δική τους ομορφιά και ότι σπαταλούν τσάμπα την ενέργεια τους λέγοντας στους εαυτούς τους ότι δεν είναι αρκετά καλές, βάση των προτύπων της σύγχρονης κοινωνίας.