E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν 93 άνθρωποι έπεσαν νεκροί στην Οξφόρδη για ένα.. ποτό

Μια «βεντέτα» που κράτησε ακριβώς 600 χρόνια

Δημοσίευση 9/2/2017 | 17:31

Όταν 93 άνθρωποι έπεσαν νεκροί στην Οξφόρδη για ένα.. ποτό

Μάλλον οι Άγγλοι το παίρνουν πολύ σοβαρά το θέμα ποτού. Όμως δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος για τον οποίο εκτραχύνθηκαν τα πράγματα στην παρακάτω ιστορία. Παλαιότερα, όταν τα πρώτα πανεπιστήμια ιδρύθηκαν στην αγγλική επαρχία, οι κάτοικοι έρχονταν συχνά σε «κονταρομαχίες» με τους φοιτητές και το αντίστροφο, χωρίς κανέναν προφανή λόγο.

Κάτι τέτοιο έγινε και στην Οξφόρδη στις 10 Φεβρουαρίου του 1355. Μόνο που η αφορμή ήταν φυσικά το ποτό. Δυο φοιτητές, εκμεταλλευόμενοι την αργία της Αγίας Σχολαστικής (St Scholastica Day riot), βρήκαν την ευκαιρία να τα πιούν σε μια παμπ. Αφού ήπιαν κάποια ποτήρια, που δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ήταν μπύρα ή κρασί, διαμαρτυρήθηκαν στον ιδιοκτήτη της παμπ, πως τα ποτά δεν ήταν και πολύ σόι. Και ξέρετε πως είναι η Άγγλοι στις παμπ. Λύνουν το ζωνάρι τους για καυγά. 650 χρόνια πριν η διαφορά δεν ήταν μεγάλη. Κουβέντα στην κουβέντα, οι φοιτητές ήρθαν στα χέρια με τον ιδιοκτήτη της παμπ.

Οι κάτοικοι ειδοποιήσαν τον δήμαρχο, John De Beresford, οποίος απαίτησε από τον πρύτανη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης να συλλάβει τους δυο φοιτητές. Εκείνος του του απάντησε πως δεν μπορούσε να το κάνει αυτό λόγω της ασυλίας που παρείχε το Πανεπιστήμιο. Οι δυο φοιτητές, Walter Spryngeheuse και Roger de Chesterfield, όμως το έμαθαν και έκαναν να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα αφού προπηλάκισαν και το δήμαρχο. Συγχρόνως, περίπου 200 φοιτητές έσπευσαν για βοήθεια, βάζοντάς τα με τους ντόπιους.

Ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ’ έτυχε να βρίσκεται σε κοντινή περιοχή. Ο δήμαρχος ζήτησε ακρόαση. Ο πρύτανης ζήτησε εσπευσμένα από τους μαθητές να σταματήσουν και να ηρεμήσουν. Όμως κάποιοι δεν τον άκουσαν. Και προχώρησαν σε λεηλασίες στην πόλη. Οι κάτοικοι ήθελαν να απαντήσουν. Και απάντησαν. Βίαια...

Επιτέθηκαν με τόξα(!) εναντίον των φοιτητών και έκαψαν σπίτια καθηγητών. Το απόγευμα, ο δήμαρχος De Beresford κινήθηκε μαζί με 2.000 αγρότες, εναντίον οικημάτων του πανεπιστημίου. Δεν άργησαν να υπάρξουν και νεκροί. Η μεγαλύτερη αιματοχυσία συνέβη όμως στις 12 Φεβρουαρίου. Εκείνη η ημέρα ξεκίνησε με την επίσκεψη του πρύτανη στον Βασιλιά. Οι ντόπιοι όμως έφτασαν μέχρι το πανεπιστήμιο. Οι συμπλοκές θύμιζαν πόλεμο. Οι νεκροί πλησίασαν τελικά τους 100. 63 νεκροί φοιτητές και 30 ντόπιοι σε ένα τριήμερο οδομαχιών που ξεκίνησε από την ποιότητα μιας μπύρας (ή κρασιού)!

Ο Βασιλιάς Εδουάρδος Γ’, έδωσε εντολή να εξεταστούν τα αίτια της διαμάχης. Η εξεταστική επιτροπή δικαίωσε το Πανεπιστήμιο. Ο δήμαρχος εξαναγκάστηκε, μαζί με το δημοτικό συμβούλιο, να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία για την ανάπαυση των ψυχών των νεκρών φοιτητών. Κι όχι μόνο. Υποχρεώθηκε να πληρώσει μια πέννα για κάθε νεκρό φοιτητή, ώστε να ενισχυθεί το ταμείο υποτροφιών.

Αυτό για έναν περίεργο λόγο δεν επιβλήθηκε για μια φορά. Μέχρι και το 1825, ο δήμος έδινε κάθε χρόνο από μια πέννα για κάθε νεκρό φοιτητή. Για 470 χρόνια, μέχρι ο τότε δήμαρχος να αρνηθεί την καταβολή των χρημάτων, το ταμείο του δήμου της Οξφόρδης ενίσχυε το ταμείο υποτροφιών ανελλιπως. Και στην επέτειο εκέινης της ημέρας, δεν έλειψαν ποτέ οι εντάσεις αλλά, ευτυχώς, σε πολύ μικρότερη έκταση.

Η διαμάχη τελικά έληξε οριστικά το 1955, 600 χρόνια μετά. Τότε σε μια συμβολική τελετή, ο δήμαρχος της Οξφόρδης έγινε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου, ενώ ο αντιπρύτανης, επίτιμος δημότης της Οξφόρδης. Αν και μην νομίζετε, υπάρχουν αρκετές παμπ στην Οξφόρδη. Και πολλές αφορμές για καυγά...

Πέτρος Καλογεράς

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories 26.04.2024
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories 26.04.2024
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Χτες
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Χτες
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα Χτες
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Προχτές
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories Προχτές
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Προχτές
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...