E-Daily

Πώς είναι η Φουκοσίμα, 6 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή

Ένας ριψοκίνδυνος φωτογράφος ταξίδεψε ως εκεί

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Δημοσίευση 16/3/2017 | 00:07

Τα φώτα στη Φουκοσίμα, ανάβουν κάθε βράδυ και ας μην είναι κανείς εκεί εδώ και 6 χρόνια.

Στις 11 Μαρτίου 2011 ένας σεισμός 9 ρίχτερ ανατολικά του Σεντάι, στο Νησί Χονσού έφερε την απόλυτη καταστροφή. Η διάρκειά του σπάει τα ρεκόρ, κρατώντας 5 εφιαλτικά λεπτά.

Λίγη ώρα αργότερα ο σεισμός επιφέρει ένα τεράστιο τσουνάμι  που έφτασε έως και τα 10 μέτρα δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά του - το κύμα έσπασε τις οροφές του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiichi με μοιραίες συνέπειες.

Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση ανάγκης και διατάχθηκε η εκκένωση των κατοικιών σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας που κατέγραψαν οι μετρήσεις ήταν πολύ πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια. 

Η ραδιενεργός μόλυνση ανάγκασε 160.000 Ιάπωνες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο φωτογράφος Arkadiusz Podniesinski βρέθηκε στις περιοχές αυτές και φωτογράφησε ό,τι απέμεινε.

Στο σημείο υπάρχουν ακόμη λιγοστοί κάτοικοι, επιστήμονες και χημικοί, ή κάποιοι που αποφάσισαν με δικό τους ρίσκο να επιστρέψουν.

Τα ζώα κυκλοφορούν ελεύθερα, έχοντας στο δέρμα τους λευκές κηλίδες από τα χημικά, τα σχολεία έχουν ακόμη γραμμένους πίνακες και προγράμματα εβδομάδας στους τοίχους, τα φώτα ανάβουν κάθε βράδυ. Ακόμη και αν δεν θα περάσει μάλλον κανείς από εκεί.