LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Για μια στιγμή ο πόλεμος σταματά: Ο άνδρας από το Χαλέπι καπνίζει την πίπα του ακούγοντας μουσική

Η ιστορία πίσω από την συγκινητική εικόνα που συμβολίζει τα 6 χρόνια του πολέμου στην Συρία

Δημοσίευση 16/3/2017 | 00:07

Για μια στιγμή ο πόλεμος σταματά: Ο άνδρας από το Χαλέπι καπνίζει την πίπα του ακούγοντας μουσική

Ο πόλεμος στην Συρία μαίνεται για έξι περίπου χρόνια. Μια χώρα έχει καταστραφεί, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και πολλοί από αυτούς και την πατρίδα τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μακριά από τα όπλα, στον δυτικό κόσμο.

Μερικοί όμως δεν λένε να το κουνήσουν. Γι’ αυτούς το να αφήσουν την πατρίδα είναι σαν να αφήνουν πίσω ένα κομμάτι τους, ολόκληρο το παρελθόν τους, που αν το ξεχάσουν, θα πάψουν να είναι αυτοί που είναι. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και ο Mohammed Mohiedin Anis, ένας ηλικιωμένος άνδρας από το Χαλέπι, που εν μέσω του πολέμου, όχι μόνο αρνείται να εγκαταλείψει την χώρα και την πόλη του, αλλά ούτε και το κατεστραμμένο του σπίτι.

Τον περασμένο χρόνο, ο Abu Omar όπως είναι επίσης γνωστός, είχε δώσει μια συγκινητική συνέντευξη στο πρακτορείο AFP, όταν και έμενε σε μια γειτονιά της πόλης η οποία ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Η ιστορία του συγκινούσε κυρίως για τα όσα έλεγε πως έκανε πριν τον πόλεμο, την ίδια στιγμή που μέσα στα λόγια του κρυβόταν μια λαχτάρα. Ήταν συλλέκτης αυτοκινήτων αντίκα και κάποια στιγμή είχε φτάσει να έχει μαζέψει περίπου 30 από αυτά.

Ένας χρόνος πολέμου είναι όσο ένας αιώνας ειρήνης. Ο ίδιος χρόνος αισθάνεσαι ότι πέρασε. Η γειτονιά του Abu Omar άλλαξε χέρια πολλές φορές, με τους αντάρτες και την κυβέρνηση να εναλλάσσουν τον έλεγχό της. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η περιοχή είναι πλέον ολόκληρη στα χέρια των κυβερνητικών. Ο φωτογράφος από την Βηρυτό, Joseph Eid και ο Sammy Ketz επέστρεψαν στο Χαλέπι, που κάποτε «το κόσμημα της Συρίας» για να κάνουν ρεπορτάζ για το πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι εναπομείναντες κάτοικοι. Ήθελαν όμως να βρουν και να ψάξουν τον 70χρονο συλλέκτη, που τόσο είχε συγκινήσει με την ιστορία του.

Η τωρινή του ιστορία όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, είναι ακόμα πιο συγκινητική. Μετά από μερικές υποδείξεις ντόπιων, οι δυο δημοσιογράφοι τον εντόπισαν. Το 1/3 της συλλογής του είχε καταστραφεί ή είχε κλαπεί. Ο Anis τους ξενάγησε στο κατεστραμμένο του σπίτι, τους είπε μεταξύ άλλων πως το πικ απ του και τα βινύλια του δεν είχαν καταστραφεί και πως δεν χρειαζόταν ηλεκτρικό για να λειτουργήσει. Ήταν ένα από τα λίγα πράγματα που το έδιναν χαρά καθημερινά.

«Μας υποσχέθηκε ότι θα μας έβαζε κάποιους από τους δίσκους του αλλά όπως είπε δεν μπορεί να ακούσει μουσική χωρίς να καπνίζει την πίπα του». Έβαλε έναν δίσκο, κάθισε στο κρεβάτι και άναψε την πίπα του. Ήταν τότε που ο Eid απαθανάτισε την στιγμή στις 9 Μαρτίου, με την φωτογραφία να γίνεται viral και να συνοψίζει με 1.000, 2.000 και 3.000 λέξεις τον εξαετή πόλεμο στην Συρία.

«Είναι τόσο προσηλωμένος στο παρελθόν και στα πράγματα που κάποτε αγαπούσε, που χωρίς αυτά θα χάσει την ταυτότητα του» είπε ο Eid. Ο πόλεμος ωστόσο δεν φαίνεται να φτάνει στο τέλος του.

«Αυτή η φωτογραφία αγγίζει την ψυχή κάθε ανθρώπου. Όποτε νιώθω ή θα νιώσω απελπισία ή παραίτηση από τα προβλήματα της ζωής, θα σκέφτομαι πάντα την εικόνα του Abu Omar να κάθεται στο κρεβάτι του, το σπασμένο και γεμάτο από χαλάσματα, καπνίζοντας την πίπα του και ακούγοντας την αγαπημένη του μουσική»...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίου κατά της χολέρας έχει εξαφανιστεί ενώ τα κρούσματα εξαπλώνονται

Τεχνολογία 16.04.2024
Η ανάγκη για εμβόλια και οι περιορισμένοι πόροι

Ο μαραθώνιος που ξεμπρόστιασε το νικητή του αγώνα

ΝΕΑ 16.04.2024
Αυτός είναι αναμφίβολα ο πιο ντροπιαστικός τίτλος στην καριέρα του νικητή

Tι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη; Η κόλαση του πολέμου συνεχίζεται πέρα από τη Γάζα

ΝΕΑ 16.04.2024
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει μεταμορφώσει και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε τόπο μάχης

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σοβαρά τη γονιμότητα

Περιβάλλον Χτες
Τα ανησυχητικά συμπεράσματα μελετών που παρουσίασαν επιστήμονες στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Τι έχει πει ο Νοστράδαμος για το Ισραήλ, το Ιράν και τον Γ` Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιστορικά Χτες
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή όπως ήταν φυσικό ήρθε και η πρόβλεψη του Νοστράδαμου

Ξεκινάει η ιστορική ποινική δίκη Τραμπ: Τι θα γίνει αν καταδικαστεί

Άνθρωποι Χτες
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο του Μανχάταν

Γιατί η Μαρία Μαγδαληνή είναι ένα παρεξηγημένο ιστορικό πρόσωπο

Ιστορικά Χτες
Τα γραπτά και ο πάπας Γρηγόριος Α`

Ο πατέρας της χρονιάς: Πλαστογράφησε τον θάνατό του για να μην πληρώσει διατροφή στη γυναίκα του

ΝΕΑ Χτες
Είχε πρόσβαση στο σύστημα μητρώου θανάτων χρησιμοποιώντας στοιχεία σύνδεσης που είχε κλέψει από έναν γιατρό.

Ο κρατούμενος που άντεξε χωρίς νερό και φαγητό για 18 ημέρες

ΝΕΑ Προχτές
Το ξέχασαν στο κελί γιατί νόμιζαν ότι είχε αποφυλακιστεί

Ο αμυντικός που δεν έκανε κανένα φάουλ για 14 μήνες

Αφιέρωμα Προχτές
Το λες και απίθανο κατόρθωμα