E-Daily

Η κατάρα του στέμματος της Βοημίας που «σκότωσε» τον Ναζί σφετεριστή του θρόνου

Ο παλιός θρύλος που βγήκε αληθινός

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

19/3/2017 | 00:12

Η περιοχή της Βοημίας είναι μια ιστορική περιοχή της κεντρικής Ευρώπης. Κατά την διάρκεια των αιώνων άλλαξε πολλά χέρια μέχρι να καταλήξει σήμερα να αποτελεί τα 2/3 περίπου του κράτους της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

To 1347 o 11ος βασιλιάς της Βοημίας και αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Α’ Ράιχ), από την δυναστεία των Λουξεμβούργων, ο Κάρολος ο 4ος, έδωσε παραγγελία να του φτιάξουν ένα στέμμα που θα φορούσε κατά την τελετή της στέψης του. Το αφιέρωσε στον πρώτο άγιο προστάτη της περιοχής τον Saint Wenceslas, και το στέμμα από τότε φέρει το όνομα του αγίου.

Το στέμμα φτιάχτηκε από χρυσό 22 καρατιών, και στολιζόταν με 19 ζαφείρια, 30 σμαράγδια, 20 μαργαριτάρια, 1 ρουμπίνι και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, έχοντας βάρος 2, 5 περίπου κιλών. Από το 1791 και αφού είχε αλλάξει διάφορες τοποθεσίες, το στέμμα έπρεπε να αποθηκεύεται μόνιμα στον καθεδρικό ναό του Saint Vitus και να δανειζόταν στους βασιλιάδες μόνο για την ημέρα της στέψης τους, ενώ έπρεπε να γυρίσει την επόμενη κιόλας μέρα στον ναό.

Μετά τον Α’ παγκόσμιο Πόλεμο η Βοημία συμπεριλήφθηκε στο κράτος της Τσεχοσλοβακίας. Το στέμμα έπαψε να έχει την παλιά του σημασία αλλά παρέμεινε ένα πολύ σημαντικό σύμβολο εθνικής ανεξαρτησίας και αυτονομίας.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την επέλαση των Ναζί, ο Χίτλερ κατάφερε να κατακτήσει τα εδάφη της Βοημίας και της Μοραβίας και ν α διορίσει ως «προστάτη» της τον Ράινχαρντ Χάιντριχ, το νούμερο δυο στην ιεραρχία των SS που ήταν από τους εμπνευστές και τους δημιουργούς του στρατοπέδου του Νταχάου. Ο Χάιντριχ, μεγαλομανής και παράφρων όπως ήταν (όπως και ο αρχηγός του), κατέλαβε το περίφημο Κάστρο της Πράγας και το μετέτρεψε σε σπίτι του. Τότε πήρε το στέμμα της Βοημίας και το τοποθέτησε μόνος του στο κεφάλι του, πιστεύοντας πως είναι ο μεγάλος βασιλιάς της Βοημίας. Αυτό ήταν το λάθος του...

Ένας παλιός τοπικός θρύλος έλεγε πως κάθε σφετεριστής που θα βάλει το στέμμα στο κεφάλι του είναι καταραμένος να πεθάνει μέσα σε έναν χρόνο. Κι αυτό, γιατί το στέμμα είναι προσωπική περιουσία του Saint Wenceslas και μπορεί να φορεθεί μόνο από τον νόμιμο βασιλιά της Βοημίας.

Τον επόμενο χρόνο ο Χάιντριχ αποκτά το προσωνύμιο ο «χασάπης της Πράγας». Η έπαρσή του έφτανε σε τέτοιο σημείο που κυκλοφορούσε στην Πράγα χωρίς στρατιωτική συνοδεία. Έναν χρόνο μετά την παράτυπη στέψη του, η Μερσεντές του κόβει ταχύτητα μετά από μια στροφή. Εκεί τον περίμενα οι άντρες της «Ελεύθερης Τσεχίας» που είχαν εκπαιδευτεί από τους Βρετανούς. Πέταξαν μια χειροβομβίδα στο αυτοκίνητο και ο Χαίντριχ τραυματίστηκε. Βγήκε σφαδάζοντας και πυροβολώντας με το πιστόλι του. Όμως ύστερα από λίγο κατέρρευσε. Στο νοσοκομείο οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Ο Ναζί «χασάπης της Πράγας», όπως πιστεύουν οι ντόπιοι, πέθανε έναν χρόνο αφότου φόρεσε το στέμμα της Βοημίας, όπως το έλεγε η θρυλική κατάρα. Σήμερα, πολλοί κάνουν λόγο για σύμπτωση, αλλά πάρα πολύς κόσμος πιστεύει πως ο θρύλος βγήκε αληθινός και η κατάρα ισχύει.

Πέτρος Καλογεράς

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories 24.04.2024
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories 24.04.2024
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον 24.04.2024
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Χτες
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Χτες
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Χτες
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Προχτές
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Προχτές
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Προχτές
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Προχτές
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό