E-Daily

Η βραδιά που οι Nirvana έγραψαν για τελευταία φορά ιστορία

18 Νοεμβρίου 1993

Η βραδιά που οι Nirvana έγραψαν για τελευταία φορά ιστορία

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 18/11/2016 | 00:05

Στις 18 Νοεμβρίου 1993, στα στούντιο της Sony στη Νέα Υόρκη οι Nirvana ηχογραφούν το show, MTV Unplugged in New York. Η εμφάνισή τους έμελλε να ήταν η τελευταία. Τι έγινε σε εκείνη τη συναυλία; Τι διηγούνται όσοι ήταν στα παρασκήνια. Μαθαίνουμε σκαλίζοντας τις σελίδες της New Musical Express (NME) και του βιβλίου Come As You Are: The Story of Nirvana του Michael Azerrz.

To MTV Unplugged στη Νέα Υόρκη, κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του Kurt Cobain. Το άλμπουμ ανέβηκε του στο νούμερο ένα του Billboard 200, και έγινε η πιο επιτυχημένη μεταθανάτια κυκλοφορία του group με 5 φορές πλατινένιο δίσκο στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1997. Επίσης, κέρδισαν το βραβείο Grammy (Best Alternative Music Album) το 1996.

Το show ήταν ήδη ιδιαίτερο για τα περισσότερα συγκροτήματα τα οποία έβγαιναν από την comfort zone τους και έπρεπε να «παίξουν» τα τραγούδια τους με κλασσικά όργανα. Διαφορετικές παραγωγές, εκτελέσεις και εμφανίσεις. Οι Nirvana έκαναν ένα βήμα παραπάνω. Η εμφάνισή του δεν μπορούσε να είναι συμβατική. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πρακτικές για την παραγωγή του τηλεοπτικού show, η μπάντα έπαιξε ένα setlist που το αποτελούσαν από λιγότερο γνωστά τραγούδια τους αλλά και διασκευές τραγουδιών των: The Vaselines, David Bowie, Lead Belly και Meat Puppets. Από τους τελευταίους ο Cris και ο Curt Kirkwood ήταν μαζί με τους Nirvana στη σκηνή.

Οι Nirvana βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με το MTV για να εμφανιστούν για περίπου ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον Dave Grohl ντράμερ του group: «Είχαμε δει τα Unplugged από άλλα συγκροτήματα και δεν άρεσαν στο Kurt, επειδή oi περισσότερες μπάντες το μεταχειρίζονταν σαν ροκ συναυλία με ακουστικές κιθάρες. Τελικά συμφωνήσαμε να βάλουμε κάποια τραγούδια που δεν έγιναν επιτυχίες αλλά και διασκευές. Επιπλέον θέλαμε τα παιδιά από τους Meat Puppets στην σκηνή μαζί μας. Όμως η προοπτική της εκτέλεσης ενός εντελώς ακουστικού show έκανε τον Cobain νευρικό».

Το συγκρότημα αποφάσισε να αφιερώσει δύο ημέρες για πρόβες. Οι πρόβες ήταν τεταμένες και δύσκολες, με τον Cobain να διαφωνεί με το MTV για το πώς θα γινόταν το show.

Ο παραγωγός Alex Coletti θυμάται ότι το μουσικό κανάλι ήταν δυσαρεστημένο με τους Meat Puppets. «Αυτούς θέλουμε», ξέσπασε ο Cobain. Μάλιστα μία ημέρα πριν το set απείλησε να μην εμφανιστεί. Ο front man των Nirvana ήταν τότε σε διαδικασία απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και ήταν νευρικός και απότομος με όλους.

Ο Cobain δεν υποχώρησε στην επιθυμία του να παίξει την ακουστική κιθάρα του με ενισχυτή. Ο Coletti για ξεγελάσει τους ιθύνοντες του show έβαλε τον ενισχυτή σε ένα ψεύτικο κουτί για να φαίνεται ως monitor. «Ήταν το δίχτυ ασφαλείας του Kurt. Είχε συνηθίσει να ακούμε αυτή την κιθάρα μέσω ενισχυτή. Ήθελε αυτό το αποτέλεσμα. Μπορείτε να το ακούσετε στο «The Man Who Sold The World». Είναι μια ακουστική κιθάρα, αλλά είναι προφανές ότι περνά από έναν ενισχυτή» λέει ο Coletti.

Ένα άλλο «πρόβλημα» ήταν ο τρόπος που έπαιζε ο drummer του συγκροτήματος Dave Grohl, ο οποίος ήταν πολύ σκληρός. Το πρόβλημα λύθηκε με drumsticks από jazz καλλιτέχνες.

Ο Cobain πρότεινε και τη διακόσμηση. Ήθελε κρίνους, μαύρα κεριά, και ένα κρυστάλλινο πολυέλαιο. Το αίτημα του Cobain ώθησε τον παραγωγό της εκπομπής να τον ρωτήσει: «Εννοείς σαν μια κηδεία;» Και ο τραγουδιστής απάντησε «Ακριβώς. Όπως μια κηδεία. Τη δική σου».

Σε αντίθεση με πολλούς καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν στο MTV Unplugged, οι Nirvana, έκαναν μόνο ένα γύρισμα και για τα 14 τραγούδια που εκτέλεσαν. Το setlist είχε μόνο μία επιτυχία το «Come as You Are». Το σετ τελείωσε με το παραδοσιακό μπλουζ τραγούδι: «Where Did You Sleep Last Night» του Lead Belly. Αυτή η διασκευή έχει θεωρηθεί από πολλούς ως μία από τις καλύτερες live εκτελέσεις όλων των εποχών.

Την στιγμή περιγράφει το μέλος της δισκογραφικής Atlantic Records, Andrew Wallace Chamings: «Το σκέπτομαι και τρέμω ακόμη. Ήταν σαν να γνώριζε το τέλος ο Cobain. Ανέβηκε μία οκτάβα, αναγκάζοντάς τον εαυτό του να στραγγίξει τη φωνή του και να σπάει. Τόνιζε τη λέξη «shiver» τόσο δυνατά που η μπάντα σταματούσε, λες και ξεσπούσε καυγάς. Στη συνέχεια φώναζε στη λέξη «whole» και έφερε την κορύφωση στο τελευταίο ρεφρέν όπου πριν από αυτό έκανε μία παύση. Άνοιξε τα διαπεραστικά γαλάζια μάτια του και φάνηκε σα να κοιτούσε ξαφνιασμένος κάτι εξώκοσμο. Επανάλαβε το ρεφρέν με πάθος και έκανε νόημα στην μπάντα να σταματήσει. Οι παραγωγοί ήθελαν ένα encore. Όμως ο Cobain αρνήθηκε επειδή αισθάνθηκε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει την κορύφωση αυτού του τραγουδιού».

Πηγές: NME, newsbeast.gr 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

Μουσική 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

Σινεμά 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

Σινεμά 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου