E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρέθηκε το σημείο όπου συγκεντρώθηκε ο ελληνικός στόλος πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνας

Είναι η πρώτη υποβρύχια έρευνα αυτού του είδους που γίνεται στη χώρα μας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/3/2017 | 21:56

Βρέθηκε το σημείο όπου συγκεντρώθηκε ο ελληνικός στόλος πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνας

Έπρεπε να φτάσουμε στο 2016 για να γίνει η πρώτη συστηματική έρευνα  από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Σαλαμίνα. Συγκεκριμένα ομάδα επιστημόνων μελέτησε την περιοχή που συγκεντρώθηκε ο ενωμένος Ελληνικός στόλος την παραμονή της μεγάλης νικηφόρας ναυμαχίας του 480 π.Χ. Και τα ευρήματα ήταν άκρως εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού, η υποβρύχια αναγνωριστική έρευνα στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας, συγκεκριμένα στην περιοχή Αμπελακίου-Κυνόσουρας ήταν πρώτη του είδους της που έγινε από ελληνικούς φορείς (με 20μελή επιστημονική ομάδα), σε βεβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον. Η έρευνα έγινε τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2016.

Κύριο πεδίο της έρευνας του 2016 (που γίνεται στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος) αποτέλεσε το εσώτερο (δυτικό) τμήμα του Όρμου του Αμπελακίου. «Πρόκειται για τον εμπορικό και πιθανότατα πολεμικό λιμένα της Κλασικής και Ελληνιστικής πόλης-δήμου της Σαλαμίνος, τον σημαντικότερο και πλησιέστερο του Αθηναϊκού κράτους, μετά από τους τρεις λιμένες του Πειραιώς (Κάνθαρο, Ζέα, Μουνιχία)».

Όπως συμπληρώνει η ανακοίνωση «πρόκειται, ακόμη, για τον χώρο συγκέντρωσης τμήματος του ενωμένου Ελληνικού στόλου την παραμονή της μεγάλης ναυμαχίας του 480 π.Χ., ο οποίος γειτνιάζει με τα σημαντικότερα μνημεία της Νίκης: το πολυάνδρειον (τύμβο) των Σαλαμινομάχων και το Τρόπαιον, επί της Κυνόσουρας. Αναφορές στον αρχαίο λιμένα της Σαλαμίνος απαντούν στα έργα του γεωγράφου Σκύλακος (του 4ου αι. π.Χ.), του γεωγράφου Στράβωνος (του 1ου αι. π.Χ.-1ου αι. μ.Χ.) και του περιηγητή Παυσανία (του 2ου αι. μ.Χ.)».

Επίσης, επιβεβαιώθηκε από την έρευνα ότι διατηρούνται καταβυθισμένες αρχαιότητες και στις τρεις πλευρές του Όρμου του Αμπελακίου (βόρεια, δυτική και νότια), «οι οποίες σταδιακά βυθίζονται και αναδύονται, ανάλογα με τη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας, η πτώση της οποίας, ιδιαίτερα τον μήνα Φεβρουάριο, φθάνει το μισό μέτρο. Στα αρχαία κατάλοιπα που αναγνωρίσθηκαν στον αιγιαλό και σε ρηχά ύδατα περιλαμβάνονται: λιμενικές δομές, οχυρωματικές κατασκευές και διάφορες κτιριακές εγκαταστάσεις. Μετά από αεροφωτογράφηση, φωτογραμμετρική επεξεργασία και τοπογραφική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση όλων των ορατών στοιχείων, προέκυψε ο πρώτος ενάλιος αρχαιολογικός χάρτης της περιοχής, που θα αποτελέσει τη βάση για τη συνέχιση της έρευνας κατά τα επόμενα έτη», προστίθεται στην η ανακοίνωση. Παράλληλα, τονίζεται ότι εξελίχθηκε και η γεωφυσική και γεωαρχαιολογική έρευνα, από την ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών, που επέφερε υψηλής ποιότητας ψηφιακά δεδομένα τα οποία «αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ανασύνθεση της παράκτιας παλαιογεωγραφίας της περιοχής».

Η έρευνα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της Εφορείας, δρ. Αγγελικής Σίμωσι και του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ), υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προέδρου του Ινστιτούτου, Γιάννου Λώλου, με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό τον καθηγητή Γιώργο Παπαθεοδώρου και με κύρια οικονομική υποστήριξη από το Βρετανικό Ίδρυμα Honor Frost.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το «αθώο» λάθος που μπορεί να σου κοστίσει έως 500 ευρώ σε δημοφιλή ευρωπαϊκή πόλη

Νέα Εποχή 16.03.2026
Χιλιάδες τουρίστες το κάνουν καθημερινά χωρίς να γνωρίζουν ότι παραβιάζουν έναν κανονισμό που ισχύει σε ιστορικές περιοχές

Το νησί που θα είναι η σωτηρία για το πετρέλαιο του Ιράν

Stories 16.03.2026
Το «στολίδι» στο στόχαστρο του Τραμπ

Ο σεισμός που άνοιξε τον δρόμο για τον «μαύρο χρυσό»

Stories 16.03.2026
H ρωγμή στη γη [που έγινε ενεργειακή υπερδύναμη

Ο πιο «αναιμάκτος» πόλεμος της ιστορίας – Οι συγκρούσεις που έμειναν στα χαρτιά

Ιστορικά Χτες
Από έναν πόλεμο όπου το μοναδικό «θύμα» ήταν μια κατσαρόλα μέχρι συγκρούσεις που κράτησαν αιώνες χωρίς ούτε έναν νεκρό

Γιατί η Λισαβόνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στα Airbnb

Stories Χτες
Η αλλαγή στρατηγικής της πόλης

Η απίστευτη ιστορία του «ζητιάνου εκατομμυριούχου» της Ινδίας

Stories Χτες
Ο φτωχός που σερνόταν στους δρόμους ήταν πάμπλουτος

Ποια ακίνητα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση σήμερα;


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On Χτες
Ρωτήσαμε έναν μεσίτη για να μας εξηγήσει (τα ανεξήγητα)

Αυτά είναι τα 100 δημοφιλέστερα μουσεία του κόσμου – Δε φαντάζεσαι σε ποια θέση βρίσκεται το Μουσείο Ακρόπολης!

Νέα Εποχή Χτες
Το μόνο ελληνικό μουσείο στη λίστα με τα 100 κορυφαία του κόσμου βάζει την Αθήνα στον διεθνή χάρτη του πολιτισμού – Δείτε ποια μουσεία προηγούνται

3 celebrities που οι γονείς τους δεν τους έδωσαν ούτε ένα δολάριο για βοήθεια

Stories Χτες
Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες

Ο Έλληνας ηθοποιός που είχε υποδυθεί τον εραστή της Ντάριλ Χάνα

Stories Χτες
Η συμμετοχή του σε ταινία του Χόλιγουντ το 1982