E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί το Ισραήλ ψήφισε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους είναι τρομοκρατική οργάνωση;

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε την απαγόρευση μιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών μετά από σχεδόν οκτώ δεκαετίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/10/2024 | 00:40

Γιατί το Ισραήλ ψήφισε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους είναι τρομοκρατική οργάνωση;
@Dawoud Abu Alkas

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε την απαγόρευση μιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών μετά από σχεδόν οκτώ δεκαετίες, η οποία παρέχει βασικές υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν υπό ισραηλινή κατοχή.

Τη Δευτέρα, η Κνεσέτ ψήφισε δύο νομοσχέδια. Το ένα απαγορεύει στην UNRWA τη δραστηριότητα εντός του Ισραήλ και το άλλο που απαγορεύει στις ισραηλινές αρχές οποιαδήποτε επαφή με την UNRWA, ανακαλώντας τη συνθήκη του 1967 που επιτρέπει στην UNRWA να παρέχει υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

Η κίνηση αναμένεται να περιορίσει σοβαρά την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) από το να δραστηριοποιείται σε εδάφη που κατέχει το Ισραήλ.

Μετά την ψήφιση του πρώτου νόμου, ο Boaz Bismuth, μέλος του Likud, ο αρχιτέκτονας του νομοσχεδίου, είπε: «Όποιος συμπεριφέρεται σαν τρομοκράτης δεν έχει δικαιώματα στο Ισραήλ…. Η UNRWA ισοδυναμεί με τη Χαμάς, τελεία».

Το νομοσχέδιο προχώρησε παρά τη θερμή αντίθεση από Άραβες βουλευτές της Κνεσέτ και την ισχυρή διεθνή πίεση από τα δυτικά έθνη. Ο πρώτος νόμος εγκρίθηκε με 92 ψήφους υπέρ και 10 κατά. Το δεύτερο εγκρίθηκε με 87 ψήφους υπέρ, 9 κατά.

Η ψηφοφορία επικρίθηκε γρήγορα από τον Γενικό Επίτροπο της UNRWA, Philippe Lazzarini, ο οποίος είπε ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ήταν «η τελευταία στη συνεχιζόμενη εκστρατεία δυσφήμισης της UNRWA και απονομιμοποίησης του ρόλου της στην παροχή βοήθειας και υπηρεσιών για την ανθρώπινη ανάπτυξη στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες».

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν εκφράσει βαθιές ανησυχίες για την αμφιλεγόμενη απαγόρευση, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την εκπαίδευση, τα τρόφιμα, την υγειονομική περίθαλψη και τα προς το ζην εκατομμυρίων Παλαιστινίων που εξαρτώνται από τον οργανισμό.

Πριν από την ψηφοφορία, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε προτρέψει το Ισραήλ να μην περάσει τη νομοθεσία, λέγοντας ότι η υπηρεσία διαδραματίζει «αναντικατάστατο ρόλο αυτή τη στιγμή στη Γάζα». Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε προειδοποιήσει προηγουμένως το Ισραήλ ότι η ψήφιση της νομοθεσίας θα μπορούσε «να έχει επιπτώσεις στη νομοθεσία και την πολιτική των ΗΠΑ».

Παρά τις ευρέως εκφρασμένες ανησυχίες, κατά τη ψήφιση των νόμων, το μέλος της Κνεσέτ Γιούλι Εντελστάιν είπε ότι η κίνηση «δεν θα βλάψει με κανέναν τρόπο την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας» και επέμεινε ότι το Ισραήλ ενεργούσε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Το Ισραήλ επιδιώκει εδώ και καιρό να διαλύσει το σώμα του ΟΗΕ, με το επιχείρημα ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους του συνδέονται με τη Χαμάς και ότι τα σχολεία του διδάσκουν μίσος εναντίον του Ισραήλ. Η UNRWA έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για μια γενική περιγραφή ‘του ιδρύματος στο σύνολό του’ ως ‘πλήρως εμποτισμένο’».

Τι είναι η UNRWA και τι κάνει;

Η UNRWA ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948 που οδήγησε στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τα σπίτια τους σε μια πράξη γνωστή για τους Παλαιστίνιους ως «Νάκμπα» (καταστροφή).

Η υπηρεσία, η οποία ξεκίνησε βοηθώντας περίπου 750.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες το 1950, εξυπηρετεί τώρα περίπου 5,9 εκατομμύρια σε όλη τη Μέση Ανατολή, πολλοί από τους οποίους ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και στην Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία.

Στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει ισοπεδωθεί από έναν καταστροφικό ισραηλινό πόλεμο για περισσότερο από ένα χρόνο, η UNRWA εξυπηρετεί περίπου 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βοηθά περίπου 871.500 πρόσφυγες.

Ο οργανισμός παρέχει ένα ευρύ φάσμα βοήθειας και υπηρεσιών στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και τους απογόνους τους, όπως στέγη, υγειονομική περίθαλψη, τροφή και εκπαίδευση. Είναι επίσης μια σημαντική πηγή απασχόλησης για τους πρόσφυγες, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των 30.000 εργαζομένων της σε όλη τη Μέση Ανατολή, και έχει γραφεία αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη και τις Βρυξέλλες.

Περισσότεροι από 13.000 υπάλληλοί της βρίσκονται μόνο στη Γάζα. Στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, απασχολεί σχεδόν 4.000 εργαζόμενους.

Η UNRWA είναι η μόνη υπηρεσία του ΟΗΕ αφιερωμένη σε μια συγκεκριμένη ομάδα προσφύγων σε συγκεκριμένες περιοχές. Αν και σκοπός της είναι να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA δεν έχει εντολή να τους επανεγκαταστήσει.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είναι το όργανο που είναι επιφορτισμένο με την επανεγκατάσταση των προσφύγων, αλλά η εντολή της δεν εκτείνεται στα πεδία στα οποία δραστηριοποιείται η UNRWA.

Γιατί το Ισραήλ θέλει να απαγορεύσει την UNRWA;

Το Ισραήλ αντιτίθεται εδώ και καιρό στον οργανισμό και προσπάθησε να τον διαλύσει ακόμη και πριν από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, όταν μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ και πήραν περισσότερους από 250 ομήρους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει τον ορισμό της UNRWA για το ποιοι Παλαιστίνιοι είναι επιλέξιμοι για το καθεστώς του πρόσφυγα, υποστηρίζοντας ότι οι απόγονοι των προσφύγων του 1948 δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και επομένως δεν έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες στο σημερινό Ισραήλ.

Ένας Ισραηλινός βουλευτής πίσω από τα νομοσχέδια κατηγόρησε την Κυριακή την UNRWA ότι «εκπαιδεύει τα παιδιά να μισούν το Ισραήλ και διαδίδει αντισημιτισμό».

«Η UNRWA… πουλάει σε αυτούς (τους Παλαιστίνιους) ιστορίες ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο Ισραήλ. Αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε στο CNN την Κυριακή η Γιούλια Μαλινόφσκι, βουλευτής του κόμματος του Ισραήλ Μπέιτονου.

Αλλά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, το Ισραήλ ξεκίνησε μια έντονη εκστρατεία για να απονομιμοποιήσει το σώμα του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας ορισμένων από τους υπαλλήλους της UNRWA για συσχέτιση με την επίθεση της Χαμάς, ισχυριζόμενοι ότι συμμετείχαν σε διάφορες επιχειρήσεις.

Η UNRWA αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, αλλά αρκετές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας νωρίτερα αυτό το έτος, ενώ οι ισχυρισμοί διερευνούνταν. Τον Ιανουάριο, η υπηρεσία τερμάτισε τις συμβάσεις όσων κατονόμασε το Ισραήλ και ξεκίνησε έρευνα για τους ισχυρισμούς του. Τα περισσότερα κράτη έχουν αποκαταστήσει από τότε τη χρηματοδότηση με εξαίρεση τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο δωρητή τους.

Η UNRWA είπε ότι στις 20 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, 233 από τους εργάτες της σκοτώθηκαν. Και τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία είπε ότι ένας υπάλληλος της UNRWA «πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην ταράτσα του σπιτιού του από ελεύθερο σκοπευτή κατά τη διάρκεια μιας ολονύκτιας ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης» στο στρατόπεδο El Far'a στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένα μέλος της υπηρεσίας του ΟΗΕ σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη μετά από 10 χρόνια, ανέφερε η UNRWA.

Ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος της απαγόρευσης της UNRWA;

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «εν μέσω όλης της αναταραχής, η UNRWA, είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, ότι είναι αναντικατάστατη».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ είπε ότι έστειλε επιστολή στον Ισραηλινό ηγέτη Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντάς του ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα «πνίξει τις προσπάθειες για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και των εντάσεων στη Γάζα και μάλιστα σε ολόκληρο το Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος».

«Θα ήταν μια καταστροφή», είπε ο Γκουτέρες, «πάνω σε μια ήδη αναπόφευκτη καταστροφή».

Όμως οι εκκλήσεις του φαίνεται να έπεσαν στο κενό. Ο αρχηγός του ΟΗΕ έχει κηρυχθεί persona-non-grata, ή ανεπιθύμητο πρόσωπο από το Ισραήλ, οι αξιωματούχοι του οποίου κατηγόρησαν επανειλημμένα τον Γκουτέρες ότι συμπαθούσε τους αντιπάλους του Ισραήλ.

Η UNRWA είναι η κύρια ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Τα 2 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας βασίζονται στον οργανισμό για βοήθεια, με 1 εκατομμύριο ανθρώπους να χρησιμοποιούν καταφύγια της UNRWA για φαγητό και υγειονομική περίθαλψη. Ο οργανισμός παρέχει στους πολίτες της Γάζας τα πάντα, από τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη μέχρι εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη για δεκαετίες.

Μαζί με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, η UNRWA διαχειρίζεται σχεδόν όλη τη διανομή της βοήθειας του ΟΗΕ που έρχεται στην επικράτεια. Ο οργανισμός διαθέτει 11 κέντρα διανομής τροφίμων για 1 εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους η UNRWA εκτιμά ότι ζουν κάτω από το άθλιο όριο της φτώχειας των 1,74 δολαρίων ανά άτομο την ημέρα.

Ο οργανισμός βοήθησε επίσης στην υλοποίηση μιας εκστρατείας έκτακτου εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα, μαζί με άλλους φορείς του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του μολυσματικού ιού που μπορεί να προκαλέσει παράλυση. Την περασμένη εβδομάδα, η τρίτη φάση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα αναβλήθηκε λόγω της κλιμάκωσης της βίας στη βόρεια Γάζα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στη Δυτική Όχθη, η UNRWA παρέχει υπηρεσίες για 19 προσφυγικούς καταυλισμούς, περισσότερα από 90 σχολεία και μια σειρά από υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της προγεννητικής φροντίδας. Διανέμει βασικές προμήθειες τροφίμων, δάνεια, καθώς και επιχορηγήσεις έκτακτης ανάγκης σε μετρητά και καταφύγιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού.

Δεν είναι σαφές ποιος θα αναλάμβανε τη βοήθεια για τα εκατομμύρια των Παλαιστινίων προσφύγων που βασίζονται στην UNRWA, αν δεν ήταν σε θέση να το κάνει. Το Ισραήλ έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να διαλύσει την υπηρεσία και ζήτησε τη συγχώνευση του με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η απαγόρευση θα καθιστούσε αδύνατη τη λειτουργία της UNRWA και θα άφηνε ένα «κενό που στη συνέχεια θα έπρεπε να καλύψει το Ισραήλ».

Η Aida Touma-Suleiman, μια Ισραηλινοάραβας πολιτικός και μέλος του αραβικού πλειοψηφικού κόμματος Hadash, είπε ότι «τα νομοσχέδια πηγάζουν από τη μακροχρόνια φιλοδοξία της ισραηλινής δεξιάς, ώστε να αφαιρέσουν τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες από το καθεστώς τους».

«Το Ισραήλ στην πραγματικότητα δημιουργεί νέους πρόσφυγες κάθε μέρα, ενώ αμφισβητεί τη νομιμότητα αυτού του καθεστώτος», είπε η Touma-Suleiman.

Πληροφορίες: cnn.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι χώρες που θέλουν απεγνωσμένα οι πολίτες της να κάνουν σeξ

Νέα Εποχή 30.10.2024
Δείτε πως παρακινούν τον κόσμο να έρθει πιο κοντά...

Γιατί το Ισραήλ ψήφισε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους είναι τρομοκρατική οργάνωση;

Stories 30.10.2024
Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε την απαγόρευση μιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών μετά από σχεδόν οκτώ δεκαετίες

Γιατί οι άνθρωποι έχουν μανία με τα φαντάσματα; Τι είναι ο πνευματισμός που βρήκε κοινό και στην Ελλάδα

Stories 30.10.2024
Γεγονότα για την ιστορία αυτού του αμφιλεγόμενου πολιτιστικού φαινομένου ακόμα και στην Ελλάδα

Αυτή είναι η πιο καταθλιπτική πόλη του κόσμου

Νέα Εποχή Χτες
Εδώ είναι δύσκολα να ξεκινάς τη μέρα με αισιοδοξία

Η περίεργη υπόθεση της Kathleen Folbigg: Φυλακίστηκε για τη δολοφονία των 4 παιδιών της ‑ Αποδείχθηκε αθώα 20 χρόνια μετά

Stories Χτες
Κατηγορήθηκε για το θάνατο των παιδιών της και αθωώθηκε με τη βοήθεια της επιστήμης μετά από 20 χρόνια

Τι να μην κάνεις ποτέ αν κερδίσεις το λαχείο: Δυο συμβουλές από έναν ειδικό

Stories Χτες
Πολλοί έχασαν τα κέρδη τους εύκολα και γρήγορα

Πώς αλλάζει ο τρόπος που δουλεύουμε: Οι διαφορές ανάμεσα στη Gen Z και τους Boomers

Νέα Εποχή Χτες
Οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν σε νέες απαιτήσεις

Η εκπληκτική μεταμόρφωση ενός κοντέινερ σε ένα πανέμορφο σπίτι

Αρχιτεκτονική Χτες
Λίγη φαντασία και λίγη όρεξη φτάνουν

Explainer: Γιατί η Κίνα απαγορεύει πλέον τις υιοθεσίες παιδιών;

Stories Προχτές
Η Κίνα έχει μια μακρά ιστορία όσον αφορά τις υιοθεσίες

Η χώρα που απαγορεύει τις υιοθεσίες από ξένους

Νέα Εποχή Προχτές
Δεν θα σας αφήσουμε να υιοθετήσετε τα παιδιά μας

Οι 5 πιο φιλικοί λαοί ‑ Που βρίσκονται οι Έλληνες

Νέα Εποχή Προχτές
Εκπλήξεις στη πρώτη 5αδα

Ιστορίες που κατέληξαν στο θάνατο: Πώς η περιέργεια σκότωσε τους περίεργους

Stories Προχτές
Όσο μαζεύουν τα συντρίμμια του υποβρυχίου Τιτάνα