E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκτακτο επίδομα Πάσχα 250 ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δημοσίευση 24/3/2019 | 17:31

Έκτακτο επίδομα Πάσχα 250 ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σχέδιο για τη χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού ως επίδομα σε 3 εκατομμύρια συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, ακόμα και αν δεν εκδοθούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Σύμφωνα με τη Realnews, το επίδομα μπορεί να αντιστοιχεί στην καταβολή του κομμένου δώρου Πάσχα ή του επιδόματος αδείας και ανέρχεται σε 250 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους και 200 ευρώ για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Τα επιτελεία των δύο υπουργείων έχουν πιάσει χαρτί και μολύβι και υπολογίζουν το κόστος μιας τέτοιας απόφασης, η οποία αποτελεί κίνηση υψηλής πολιτικής σημασίας ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων. Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνει στην Realnews ότι η χορήγηση εξαρτάται από τις δυνατότητες της χώρας διευκρινίζοντας ότι ακόμη τα αναδρομικά ποσά δεν έχουν αμετάκλητα κριθεί.

«Δεν σχεδιάζουμε την πολιτική μας επειδή μας υποχρεώνουν τα δικαστήρια», λέει χαρακτηριστικά. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση το υπό κατανομή κονδύλι συνολικού ποσού 658 εκατ. ευρώ που πιστοποιήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών, με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο το πώς θα κατανεμηθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες με την Κομισιόν να έχει διατυπώσει στην τελευταία της έκθεση υπόνοιες για ενδεχόμενη χρήση τους στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Χωρίς να έχουν προσμετρηθεί στους υπολογισμούς των Ευρωπαίων για το εκτιμώμενο ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Το θέμα, πάντως, προβληματίζει τους εταίρους και γι’ αυτόν τον λόγο θα συζητηθεί τόσο στο Euro Working Group της προσεχούς Δευτέρας όσο και στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, όπου θα ζητηθούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αξιοποίηση του κονδυλίου και το όποιο επίδομα.

Τελική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί, καθώς εκτός από ζήτημα πολιτικής βούλησης αναζητείται και ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει τη χορήγηση του ποσού, χωρίς να προκληθούν κλυδωνισμοί στον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις στις σχέσεις με τους εταίρους. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί εάν το επίδομα θα έχει μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα. Άλλωστε, δεν υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για την επαναφορά ακόμη και των κομμένων επιδομάτων.

Το κόστος της παροχής

Από την επεξεργασία που έχει γίνει, για την επιστροφή όλων των δώρων σε συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και στους δημοσίους υπαλλήλους απαιτούνται περίπου 2,5 έως 2,8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για τα δώρα των συνταξιούχων απαιτούνται:

  • Για κύριες συντάξεις εως 1,5 δισ. ευρώ.
  • Για όσους λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη έως 550 εκατ. ευρώ.
  • Για τους δημοσίους υπαλλήλους έως 700 εκατ. ευρώ.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σπάραξε η μητέρα της Κυριακής Γρίβα ‑ Βίντεο από τη συγκλονιστική ομιλία στη συγκέντρωση για τα Τέμπη

Ελλάδα 28.02.2025
«Εγώ το παιδί μου το νεκροφιλησα, αυτές οι μάνες εδώ... Πως είναι να θάβεις ένα δάχτυλο; ένα ρολόι; ενα κάρβουνο;» - Ανατριχιαστικά λόγια από την μητέρα της Κυριακής Γρίβα.

Όχημα τηλεοπτικού σταθμού αρπάζει φωτιά από μολότοφ έξω από τη Βουλή

Ελλάδα 28.02.2025
Το αυτοκίνητο άρχισε να βγάζει καπνούς

Τέλος εποχής για το Skype ‑ Πότε σταματάει η λειτουργία του

Tech + Science 28.02.2025
Η Microsoft Corp. σηματοδοτεί το τέλος για το Skype καθώς το Teams και το Slack αναλαμβάνουν

Σερβία: Οι φοιτητές στο Βελιγράδι τίμησαν τα 57 θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη

Ελλάδα 28.02.2025
«Ο αγώνας σας είναι και αγώνας δικός μας!»

Συγκινούν μαθητές που επιχειρούν να φτάσουν στο Σύνταγμα με τα χέρια ψηλά

Ελλάδα 28.02.2025
Θέλουν να δείξουν πως δεν κρατούν «πολεμοφόδια»

Εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και πολίτες απωθούν τα ΜΑΤ

Ελλάδα 28.02.2025
«Υπάρχουν τραυματίες»

Οι διαδηλωτές επιστρέφουν στο Σύνταγμα

Ελλάδα 28.02.2025
Στη Βουλή επιστρέφει ο κόσμος