E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δραματική προειδοποίηση της Αντικαρκινικής Εταιρείας: Σβήστε τα τζάκια

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση τζακιού

Δημοσίευση 7/1/2020 | 16:22

Δραματική προειδοποίηση της Αντικαρκινικής Εταιρείας: Σβήστε τα τζάκια

Με μία ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες αλλά και την Πολιτεία η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση τζακιού. Όπως αναφέρει:

«Καθώς διανύουμε περίοδο με αρκετό κρύο πολλοί από εσάς χρησιμοποιείτε το τζάκι για να ζεσταθείτε, είτε γιατί θέλετε να απολαύσετε μία αίσθηση θαλπωρής (να δώσετε μία νότα γραφικότητας στη ζωή σας) είτε γιατί σας είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα επιλογή θέρμανσης.

Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει!

Η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων(PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι, όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε».

Στην ομολογουμένως ανησυχητική αυτή επιστολή η ΕΑΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική μόλυνση απασχολεί πολλές υγειονομικές υπηρεσίες στον κόσμο, και τους μεγάλους διακρατικούς οργανισμούς γιατί είναι μείζον πρόβλημα υγείας προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως.

Η ΕΑΕ επισημαίνει ότι μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σε όσους είναι εκτεθειμένοι σε αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών. Αποτελεί δε επιπλέον αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Η έκκληση στους πολίτες

«Αδιάφορα με τι είδους τζάκι χρησιμοποιείτε, βλάπτετε το ίδιο τη δική σας υγεία και εκείνη των συμπολιτών σας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις πόλεις χωρίς καλό εξαερισμό, όπως είναι η Αθήνα, η κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση το χειμώνα, ιδίως τις ημέρες που δεν έχει έντονους ανέμους, είναι απαράδεκτα ανθυγιεινή. Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικούς μετρητές για να καταλάβατε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέετε, αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου. Όταν το μυρίζετε, εισπνέετε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά γραφικότητα σε αυτή την αίσθηση, απλά πρέπει να την εκλάβετε ως αυτό που πραγματικά είναι: ένας παράγοντας που σας θέτει σε κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο και άλλες ασθένειες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανοιχτή αυτή επιστολή που καταλήγει σε έκκληση προς όλους μας:

«Αγαπητοί συμπολίτες,

σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα τζάκια σας, για το δικό σας και για το καλό των άλλων. Για την προστασία της υγείας σας, την προστασία των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (π.χ. καρκινοπαθείς, άνθρωποι με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, έγκυες, βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι) αλλά και όλων των συμπολιτών σας.

Όσο για την οικονομία, είναι γνωστό ότι αφενός συχνά με το τζάκι δεν επιτυγχάνεται τη θέρμανση του σπιτιού σας (σε σχέση με το καλοριφέρ), η αγορά των ξύλων δεν είναι τόσο πολύ φτηνή, αλλά και τα έξοδα από την επιδείνωση της υγεία σας, θα υπερκεράσουν κάποια στιγμή κατά πολύ τη γλισχρή οικονομία που επιτυγχάνεται από την καύση ξύλων.

Ας μην αφήσουμε την οικονομική κρίση και τις λανθασμένες εντυπώσεις να μας βλάπτουν.

Ας μη γίνετε εσείς αιτία κακού για τον εαυτό σας και για τους άλλους».

«Αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμα του να το κάνει»

Όμως η επιστολή απευθύνεται και προς την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των πολιτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως το κράτος υπάρχει για να προάγει την ευημερία των πολιτών του.

«Η προστασία της υγείας αποτελεί πρωτεύον καθήκον του. Εσείς ως δημοκρατικά εκλεγμένοι οφείλετε άμεσα να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να σταματήσει η αλόγιστη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από την καύση τζακιών στις πόλεις του κέντρου ή της περιφέρειας» αναφέρει η ΕΑΕ και συμπληρώνει:

«Επειδή δε σε εσάς έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να λαμβάνετε «καταναγκαστικά μέτρα», αφού αρχικά ενημερώσετε τον πληθυσμό για τους κινδύνους της ρύπανσης από την καύση ξύλων, παρακαλείστε να προχωρήστε σε:

● νομοθετική απαγόρευση της καύσης ξύλων σε αστικά κέντρα και προνοήστε για τους ελέγχους και τις αναλογούσες ποινές στους παραβάτες.

● απαγόρευση από την πολεοδομία έγκρισης για ανέγερση κατοικιών στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής (και σε άλλες πόλεις) όταν σ' αυτά προβλέπεται η κατασκευή τζακιών.

● παροχή κατάλληλων οικονομικών κινήτρων ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να απαλλαγούν από τα τζάκια και να κάνουν χρήση φυσικού αερίου ή καλής ποιότητας πετρελαίου ή ηλεκτρικών συσκευών. Η επένδυση σε μία τέτοια πρακτική αποτελεί ένα επίδομα υγείας που το χρωστάτε στους κατοίκους των πόλεων και που οφείλετε εκ της θέσης και αποστολής σας να εκπληρώσετε. Και σε οικονομικούς όρους είναι μία επένδυση σήμερα που θα αποφέρει άμεσα και απώτερα ευνοϊκά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία».

Τέλος, σε αυστηρό ύφος η επιστολή αυτή καταλήγει: «Να τονιστεί ότι αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμα του να το κάνει, γιατί με την πράξη του αυτή, όπως έχουν δείξει οι μελέτες, θέτει σε κίνδυνο και όσους κατοικούν σε γειτονικά σπίτια και ακόμα μακρύτερα. Αν η απαγόρευση του καπνίσματος ορθώς προωθήθηκε για να προστατεύσει τους πολίτες από το παθητικό κάπνισμα, γεννάται η απορία -που θα μετατραπεί σε αγανάκτηση- πώς η Πολιτεία αδιαφορεί γι' αυτήν την μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση παθητική έκθεση τόσων πολλών πολιτών στους ρύπους από την καύση ξύλων».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Εγνατία: Οι κάμερες θα δώσουν απαντήσεις

Ελλάδα 16.04.2025
Τι δείχνουν οι πρώτες καταθέσεις και οι πληροφορίες για τους δύο νεκρούς

Κοζάνη: «Κρανίου τόπος» το σημείο του δυστυχήματος – Αδύνατη η ταυτοποίηση των δύο σορών

Ελλάδα Χτες
«Κρανίου τόπο» θυμίζει το σημείο του δυστυχήματος με τους δύο νεκρούς στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Κοζάνης

Σκάνδαλο στην Ισπανία ‑ Μόνο μια αγωνιστική στον Εμπαπέ για το δολοφονικό μαρκάρισμα στον Μπλάνκο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ενώ μπορούσε να «φάει» έως και 3 αγωνιστικές και να μην παίξει στον τελικό με την Μπαρτσελόνα ο Εμπαπέ τιμωρήθηκε με την ελάχιστη δυνατή ποινή

Πάσχα 2025: Πού θα πάνε φέτος οι πολιτικοί αρχηγοί ‑ Ποιοι θα περάσουν «εκτός των τειχών»

Ελλάδα Χτες
Οικογενειακά θα περάσουν το Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί, με κάποιους να μένουν εντός και άλλους εκτός των τειχών

Λουκέτα σε 30 πρεσβείες και προξενεία σχεδιάζει να βάλει ο Τραμπ ‑ Στοχεύει και ευρωπαϊκές χώρες

Πολιτική Χτες
Η Ουάσινγκτον αναθεωρεί τη διπλωματική της παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που πραγματοποιεί το Υπουργείο Αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης

Βίντεο‑ντοκουμέντο: Διαρρήκτες βεβήλωσαν εικόνα και αφαίρεσαν τάματα σε βυζαντινό ναό

Ελλάδα Χτες
Φορώντας κουκούλες οι τρεις δράστες δε σεβάσθηκαν τίποτε όταν διέρρηξαν την πόρτα του Βυζαντινού Ναού και επιτέθηκαν στην εικόνα της Παναγίας

Συνελήφθη ο οδηγός της νταλίκας για το τροχαίο με τους δύο νεκρούς στην Εγνατία οδό

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ διερευνεί τις ακριβείς συνθήκες του τρομακτικού τροχαίου στην Εγνατία οδό

Εγνατία: Ισοπέδωσε το κουβούκλιο των διοδίων το φορτηγό ‑ Συγκλονιστικές εικόνες

Ελλάδα Χτες
Στο κουβούκλιο στο οποίο προσέκρουσε το φορτηγό στην Εγνατία οδό δεν υπήρχε εργαζόμενος

Η μισή Ευρώπη θέλει Καρέτσα ‑ Στο στόχαστρο και της Γιουβέντους ο διεθνής Έλληνας

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι Ολλανδοί γράφουν ότι η «Μεγάλη Κυρία» παρακολουθεί τον 17χρονο

Το ΣτΕ ακύρωσε το πρόστιμο στη ΝΔ για τη διαρροή των email των αποδήμων

Ελλάδα Χτες
Παραμένουν όμως σε Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και δύο στελέχη της ΝΔ