E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Κόκκινος συναγερμός μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν αν θα ληφθούν και ποια νέα μέτρα

Δημοσίευση 2/8/2020 | 10:12

Κορωνοϊός: Κόκκινος συναγερμός μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και η κυβέρνηση καθώς καθημερινά διαπιστώνεται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού: Μετά από κούρσα ανόδου των κρουσμάτων όλη την εβδομάδα χθες ανακοινώθηκε τριψήφιος αριθμός με 110 νέες μολύνσεις, αναδεικνύοντας παράλληλα τρεις σημαντικές εστίες: Την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Χθες είχαμε 19 κρούσματα στην Αττική (127 τις τελευταίες 8 ημέρες), 23 στην Καβάλα (43 τις τελευταίες 8 ημέρες) και 37 στη Θεσσαλονίκη (94 τις τελευταίες 8 ημέρες).

Και ενώ στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα περίπου σαράντα θετικά τεστ προκύπτουν από το γαμήλιο γλέντι στην περιοχή των Αμπελοκήπων και στη βιομηχανία κρέατος, αντίστοιχα, στην Αττική οι εστίες είναι διάσπαρτες πράγμα που αποδεικνύει ότι πλέον υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

Παρά την τάση συμμόρφωσης που διαπιστώνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί , εντούτοις πρόβλημα στην τήρηση των μέτρων εξακολουθεί να υπάρχςι σε κέντρα διασκέδασης και μπαρ που συχνάζουν άτομα νεότερης ηλικίας όπου φαίνεται ότι επέδρασαν αρνητικά στην εξέλιξη των κρουσμάτων. Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι παρότι η μεγάλη πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα, ένα μικρό ποσοστό εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται. Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, οι ειδικοί ανέμεναν μεν την αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση των μέτρων και κυρίως το άνοιγμα του τουρισμού, ωστόσο, η αύξηση είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Πλέον, στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται τα φαινόμενα χαλάρωσης. Ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την Παρασκευή τη γενικευμένη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Για τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ και καφερέτεριες, απαγορεύονται οι όρθιοι από τις 3 έως τις 9 Αυγούστου, ενώ τα πανηγύρια απαγορεύονται ολόκληρο τον Αύγουστο.

Από την Δευτέρα θα πραγματοποιούνται τρεις τηλεδιασκέψεις για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό, υπό τον πρωθυπορυγό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, για να αξιολογεί την κατάσταση.

Δραματική έκκληση των επιστημόνων για την τήρηση των μέτρων

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας ανέφερε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το δευτερο κύμα του κορωνοϊού, χωρίς να αποκλείει νέα μέτρα, ενώ ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια, καθώς η χώρα δεν αντέχει ένα δεύτερο lockdown.

«Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε ‘κόκκινο συναγερμό’. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε» δήλωσε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ, δίνοτας έμφαση στη χρήση μάσκας και στην τήρηση των αποστάσεων.

«Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης. Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά», ανέφερε. Αν και όπως είπε η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη στο «τραπέζι» τα πιο αυστηρά μέτρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας θεωρεί ότι δεν είναι σωστό »μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας», είπε.

Ωστόσο, μέτρα θα ληφθούν εάν η επιδημία συνεχίσει να έχει αυξητική τάση, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown και «λουκέτων» σε καταστήματα. Όπως εκτιμά όμως ο καθηγητής, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν, εφόσον όλοι κατανοήσουμε τον κίνδυνο. Ο κ. Σύψας είπε ότι παρατηρείται αύξηση της διασποράς στους νέους ανθρώπους. Σχετικά με τα ορφανά κρούσματα, ανέφερε ότι ο ιός μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε μέσα στην κοινότητα. «Είναι ένα ιδιαίτερο ανησυχητικό σενάριο.», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Μόσιαλος χαρακτήρισε αναμενόμενα τα χθεσινά 110 νέα κρούσματα, την οποία απέδωσε στη χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων αλλά και στη διεξαγωγή περισσότερων τεστ.

«Τα καλά νέα είναι ο πολύ μικρός αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν. Αν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πολύ περισσότερο θα είναι πιο εύκολη και η διασπορά στις ευάλωτες ομάδες» επισημαίνει. Ο κ. Μόσιαλος επαναλαμβάνει την ανάγκη τήρησης των μέτρων και κυρίως της χρήσης της μάσκας με σωστό τρόπο. «Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown», σημειώνει.

Εντατικοί έλεγχοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Εντατικούς ελέγχους σε κεντρικούς σταθμούς μετεπιβίβασης Μετρό, ΗΣΑΠ, στάσεις αστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ έκανε από το πρωί χθες η Τροχαία για τη χρήση μάσκας και, γενικότερα, των μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Σε 1.039 ελέγχους βεβαιώθηκαν 18 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας σε αστικά λεωφορεία.

Επιπλέον αστυνομικοί της τροχαίας εντόπισαν 6 λεωφορεία των ΚΤΕΛ στα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας στα οποία επέβαιναν υπεράριθμοι. Οι υπεράριθμοι επιβάτες αποβιβάστηκαν στα διόδια και τους κράτησαν σε εσωτερικό χώρο, έως ότου τους παρέλαβαν άλλα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά και το επόμενο χρονικό διάστημα που θεωρείται κρίσιμο λόγω της μεγάλης μετακίνησης των αδειούχων του καλοκαιριού.

Έλεγχοι και από το Λιμενικό

Πρόσθετους ελέγχους στην ακτοπλοΐα ξεκίνησε χθες και το Λιμενικό Σώμα, τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, όσο και πάνω στα πλοία.

Σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φονική επίθεση στη διασώστρια ΕΚΑΒ στη Σύρο: Τι αποκαλύπτουν οι κάμερες και η καρέκλα που έγινε «όπλο»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ΕΛΑΣ εξετάζει καρέ-καρέ το βιντεοληπτικό υλικό - ποινική δίωξη σε 41χρονο και σύζυγό του, με απολογία ορισμένη για την Τρίτη 28 Ιουλίου.

Νέος Κώδικας Ιδιοκτησίας: Τι αλλάζει σε κοινόχρηστα, αποφάσεις και Airbnb στις πολυκατοικίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη συνιδιοκτησία από το 1929, με αποφάσεις στο 51%, υποχρεωτική ασφάλιση και ρύθμιση του Airbnb.

Μουντιάλ 2026: Ποιο παιχνίδι της Ισπανίας ερευνήθηκε για στήσιμο – Τι κατέληξαν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η «ρόχα» βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας για χειραγώγηση αγώνα της φάσης των ομίλων, με την Επιτροπή Ακεραιότητας της FIFA να αποκλείει τελικά οποιαδήποτε ανωμαλία.

Δολοφονία Σταύρου Γεωργίου: Βρέθηκαν το κινητό και το πορτοφόλι του – Τι αποκαλύπτουν οι νέες έρευνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά από συμπληρωματική έρευνα στον χώρο του εγκλήματος, οι αρχές εντόπισαν τα προσωπικά αντικείμενα του 73χρονου ποινικολόγου, ενώ ο 28χρονος Αιγύπτιος κατηγορούμενος ζήτησε προθεσμία για απολογία.

Φορολογικά «μπόνους» για συνεπείς: Τι κίνητρα εξετάζονται ενόψει ΔΕΘ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου, ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ και νέο καθεστώς επιβράβευσης επιχειρήσεων περιλαμβάνονται στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει ΔΕΘ.

Συνελήφθη Αιγύπτιος με χειροβομβίδα – Στόχος ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ντογιάκος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο αλλοδαπός τέθηκε υπό παρακολούθηση από το ελληνικό FBI και συνελήφθη αμέσως μετά την παραλαβή της χειροβομβίδας, ενώ η υπόθεση συνδέεται με έγκλειστο σε φυλακή.

Κακοκαιρία στον Πειραιά: Βίντεο ντοκουμέντο από την κατάρρευση σκαλωσιάς που καταπλάκωσε διανομέα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η σκαλωσιά σε πολυκατοικία επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη υπέκυψε στους ισχυρούς ανέμους, παρασύροντας έναν διανομέα που περνούσε από το σημείο.

Ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία: Κατέρριψαν drone και βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη

E-Daily 3.Left Χτες
Η ελληνική πυροβολαρχία στην περιοχή Γιανμπού ανταποκρίθηκε επιτυχώς σε πολλαπλές απειλές, προστατεύοντας κρίσιμες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων.

Νέα απάτη μέσω Viber: Το μήνυμα «Temu» που αδειάζει λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επιτήδειοι υπόσχονται αποδοχές έως 500 ευρώ ημερησίως για να αποσπάσουν προσωπικά και τραπεζικά στοιχεία ανυποψίαστων χρηστών.

Αναπαράσταση της δολοφονίας στη Σύρο: Τι αποκάλυψαν οι καταθέσεις του ζευγαριού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η διαδικασία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες - το ζευγάρι οδηγήθηκε χωριστά στο σπίτι και οι καταθέσεις τους δεν παρουσίασαν ουσιαστικές αντιφάσεις, ενισχύοντας το σενάριο της ληστείας.

Καλλιθέα: Η αιμόφυρτη έγκυος κάλεσε μόνη της το 100 – Στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθη ο δράστης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η 37χρονη βρισκόταν στον 6ο μήνα εγκυμοσύνης και κατάφερε αιμόφυρτη να καλέσει μόνη της την Αστυνομία – Ο δράστης εντοπίστηκε πεζός στο κέντρο της Αθήνας.

Δύο λουόμενοι δαγκώθηκαν από ψάρι μέσα σε τρεις ημέρες στην Ιταλία – Ποιο είδος κρύβεται πίσω από τα περιστατικά

Κόσμος Χτες
Ο 76χρονος έχασε πολύ αίμα και νοσηλεύτηκε, ενώ ο 55χρονος Ελβετός χρειάστηκε ράμματα – Οι ειδικοί στρέφουν τις υποψίες τους στο γουρουνόψαρο (Balistes capriscus).