E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί οι Ιάπωνες θέλουν να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης;

Αν και έχουν γίνει προσπάθειες να περιοριστεί το φαινόμενο της υπερβολικής εργασίας, η εργασιακή νομοθεσία στην Ιαπωνία δεν είναι πάντα επαρκώς αυστηρή

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 3/9/2024 | 01:07

Γιατί οι Ιάπωνες θέλουν να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης;
Φωτογραφία από Abby Chung

Η έννοια της "ισόβιας εργασίας" (life-long employment) έχει επίσης ριζωθεί βαθιά στην ιαπωνική κουλτούρα, όπου οι εργαζόμενοι περιμένουν να παραμείνουν σε μια εταιρεία για όλη τους τη ζωή, κάτι που ενισχύει την πίεση να αποδεικνύουν συνεχώς την αξία τους.

Η Ιαπωνία, ένα έθνος που εργάζεται τόσο σκληρά, έχει έναν όρο που σημαίνει κυριολεκτικά δουλεύοντας μέχρι θανάτου, προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια ανησυχητική έλλειψη εργατικού δυναμικού, παροτρύνοντας περισσότερους ανθρώπους και εταιρείες να υιοθετήσουν τετραήμερες εβδομάδες εργασίας.

Οι Ιάπωνες εργαζόμενοι δεν επιδιώκουν συνειδητά να εργάζονται μέχρι εξάντλησης, αλλά η εργασιακή κουλτούρα της χώρας, σε συνδυασμό με κοινωνικές πιέσεις, παραδοσιακές αξίες και οικονομικούς φόβους, δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου η υπερβολική εργασία θεωρείται σχεδόν φυσιολογική. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες προσπάθειες για αλλαγή, καθώς η κοινωνία αναγνωρίζει τις σοβαρές επιπτώσεις του φαινομένου αυτού στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εξέφρασε για πρώτη φορά την υποστήριξή της για μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα το 2021, αφού οι νομοθέτες ενέκριναν την ιδέα. Ωστόσο, η ιδέα άργησε να εφαρμοστεί. Περίπου το 8% των εταιρειών στην Ιαπωνία επιτρέπουν στους υπαλλήλους να παίρνουν τρεις ή περισσότερες ημέρες άδεια την εβδομάδα, ενώ το 7% δίνει στους εργαζομένους τους τη νόμιμη άδεια μιας ημέρας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.

Ελπίζοντας να δημιουργήσει περισσότερους υπαλλήλους, ειδικά μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία «μεταρρύθμισης του τρόπου εργασίας» που προωθεί μικρότερες ώρες και άλλες ευέλικτες ρυθμίσεις μαζί με όρια υπερωριών και ετήσια άδεια μετ' αποδοχών. Το υπουργείο Εργασίας άρχισε πρόσφατα να προσφέρει δωρεάν συμβουλές, επιχορηγήσεις και μια αυξανόμενη βιβλιοθήκη επιτυχημένων ιστοριών ως περαιτέρω κίνητρο.

«Με την υλοποίηση μιας κοινωνίας στην οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν από μια ποικιλία τρόπων εργασίας με βάση τις περιστάσεις τους, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και διανομής και να επιτρέψουμε σε κάθε εργαζόμενο να έχει μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον», αναφέρει μια ιστοσελίδα του υπουργείου σχετικά με την εκστρατεία hatarakikata kaikaku, η οποία μεταφράζεται σε «καινοτομία στον τρόπο που εργαζόμαστε».

Το τμήμα που επιβλέπει τις νέες υπηρεσίες υποστήριξης για τις επιχειρήσεις λέει ότι μόνο τρεις εταιρείες έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής για να ζητήσουν συμβουλές σχετικά με την πραγματοποίηση αλλαγών, σχετικών κανονισμών και διαθέσιμων επιδοτήσεων, καταδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πρωτοβουλία.

Ίσως πιο ενδεικτικό: από τους 63.000 υπαλλήλους της Panasonic Holdings Corp που είναι επιλέξιμοι για τετραήμερα προγράμματα στον κατασκευαστή ηλεκτρονικών ειδών και στις εταιρείες του ομίλου της στην Ιαπωνία, μόνο 150 εργαζόμενοι επέλεξαν να τα αναλάβουν, σύμφωνα με τον Yohei Mori, ο οποίος επιβλέπει την πρωτοβουλία σε ένα Εταιρεία Panasonic.

Αν και έχουν γίνει προσπάθειες να περιοριστεί το φαινόμενο της υπερβολικής εργασίας, η εργασιακή νομοθεσία στην Ιαπωνία δεν είναι πάντα επαρκώς αυστηρή.

Η επίσημη υποστήριξη της κυβέρνησης για μια καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην Ιαπωνία, μια χώρα της οποίας η φημισμένη κουλτούρα εργασιομανιας συχνά πιστώνεται για την εθνική ανάκαμψη και την αστρική οικονομική ανάπτυξη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι πολλές ώρες είναι ο κανόνας. Παρόλο που το 85% των εργοδοτών αναφέρει ότι δίνει στους εργαζομένους του δύο ημέρες άδεια την εβδομάδα και υπάρχουν νομικοί περιορισμοί στις υπερωρίες, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα εργατικά συνδικάτα και αναφέρονται αναλυτικά στις συμβάσεις.  Αν και έχουν γίνει προσπάθειες να περιοριστεί το φαινόμενο της υπερβολικής εργασίας, η εργασιακή νομοθεσία στην Ιαπωνία δεν είναι πάντα επαρκώς αυστηρή.

Με τον σημερινό ρυθμό, ο οποίος εν μέρει αποδίδεται στην κουλτούρα της χώρας που επικεντρώνεται στην εργασία, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας αναμένεται να μειωθεί κατά 40% σε 45 εκατομμύρια άτομα το 2065, από 74 εκατομμύρια που είναι σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Οι υποστηρικτές του μοντέλου των τριών ημερών λένε ότι αυτό το μοντέλο βοηθά τους ανθρώπους που μεγαλώνουν παιδιά, όσους φροντίζουν μεγαλύτερους συγγενείς, συνταξιούχους που ζουν με συντάξεις και άλλους που αναζητούν ευελιξία ή πρόσθετο εισόδημα να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς μια απλή γυναίκα μπλέχτηκε στη μεγαλύτερη πολιτική μάχη της Βραζιλίας

Πρόσωπα 28.04.2025
Η κομμώτρια που έγινε σύμβολο του Μπολσονάρο με ένα κραγιόν

29 χρόνια δουλειάς... και όλα χάθηκαν για 7 δολάρια

Stories 28.04.2025
Το λάθος που του κόστισε μια ζωή δουλειάς

AI στο κομμωτήριο: Οι ρομπότ λουτήρες μαλλιών κάνουν θραύση στην Κίνα

Νέα Εποχή Χτες
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη εισβάλει στον χώρο της περιποίησης

Claudia Sheinbaum: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό

Πρόσωπα Χτες
Ένα ιστορικό ορόσημο για το Μεξικό

Κεντάκι: Η αδιανόητη κομπίνα ενός χωρισμένου άντρα για να μην πληρώνει διατροφή

Stories Χτες
Αν μη τι άλλο η τσιγκουνιά του τον έκανε δημιουργικό

Τι δουλειές θέλει να κάνει η Generation Z

Stories Χτες
Περίπου το 57% των Gen Zers δήλωσαν ότι θα ήθελαν να γίνουν influencer αν τους δοθεί η ευκαιρία

Ο άνδρας που πόνταρε ολόκληρη την περιουσία του σε ένα γύρισμα της ρουλέτας

Πρόσωπα Χτες
Ένα τηλεοπτικό συνεργείο τον ακολουθούσε μέχρι να πουλήσει όλα τα υπάρχοντά του

Η σοφία των Ιαπώνων μέσα από 10 αποφθέγματα

Πρόσωπα Χτες
Ένας μοναδικό τρόπος ζωής και σκέψης

Τι γίνεται όταν «αδειάζει» ο θρόνος του Πάπα;

Stories Προχτές
Όταν πεθαίνει ο Πάπας, ξεκινά μια ιερή και αυστηρή διαδικασία