Μια από τις πιο φονικές χρονιές για τη δημοσιογραφία: 104 νεκροί δημοσιογράφοι το 2024
Οι μισοί στη Γάζα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 13/12/2024 | 00:23
Το 2024 καταγράφηκε ως μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές για τους δημοσιογράφους παγκοσμίως, με 104 επαγγελματίες των μέσων να χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ).
Πάνω από τους μισούς από αυτούς σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει δημιουργήσει μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στην ιστορία της δημοσιογραφίας.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ, Άντονι Μπελανζέρ, χαρακτήρισε το 2024 ως «μια εξαιρετικά φονική χρονιά», σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία από τις χειρότερες μετά τους 129 θανάτους του 2023. Ο ίδιος καταδίκασε τη «σφαγή που διαπράττεται μπροστά στα μάτια του κόσμου στην Παλαιστίνη».
Σύμφωνα με την έκθεση, 55 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2024, ενώ από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων δημοσιογράφων ανέρχεται στους 138. Η Γάζα ξεπέρασε περιοχές όπως το Ιράκ, τις Φιλιππίνες και το Μεξικό σε επικινδυνότητα για τους ανθρώπους του Τύπου. Ο Μπελανζέρ υπογράμμισε πως «πολλοί από αυτούς στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα», ενώ άλλοι βρέθηκαν «στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή».
Ασία και Ευρώπη: Επικίνδυνες ζώνες
Η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού είναι η δεύτερη πιο επικίνδυνη περιοχή, με 20 θανάτους δημοσιογράφων, εκ των οποίων 6 στο Πακιστάν, 5 στο Μπανγκλαντές και 3 στην Ινδία. Στην Ευρώπη, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να αφήνει θύματα, με 4 νεκρούς δημοσιογράφους το 2024, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Αύξηση φυλακισμένων δημοσιογράφων
Εκτός από τους θανάτους, η έκθεση της ΔΟΔ καταγράφει 520 φυλακισμένους δημοσιογράφους σε παγκόσμια κλίμακα, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2023 (427) και το 2022 (375). Με 135 δημοσιογράφους πίσω από τα κάγκελα, η Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, παραμένει η μεγαλύτερη «φυλακή» για τους επαγγελματίες του Τύπου.
Ανάγκη για διεθνή δράση
Ο Μπελανζέρ καλεί τον ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες, υιοθετώντας μια νομικά δεσμευτική σύμβαση για την προστασία των δημοσιογράφων. Παράλληλα, σημειώνει ότι η ΔΟΔ καταγράφει ετησίως περισσότερους θανάτους σε σύγκριση με οργανώσεις όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), λόγω διαφορετικής μεθοδολογίας.
Το δικό της απολογισμό για το 2024 αναμένεται να δημοσιεύσει η RSF μέσα στις επόμενες ημέρες.