E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι έτρωγαν καθημερινά οι Αρχαίοι Έλληνες;

Πώς η λιτότητα κυριαρχούσε στην κουζίνα της αρχαιότητας

Δημοσίευση 14/1/2025 | 00:30

Τι έτρωγαν καθημερινά οι Αρχαίοι Έλληνες;
Unsplash

Αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και να προσκαλέσουμε τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αρχαίας Ελλάδας, όπως τον Ηρόδοτο ή τον Αριστοφάνη, για ένα δείπνο, σίγουρα θα τους ξαφνιάζαμε με την ποικιλία και τη γεύση των τροφών που προσφέρουμε σήμερα. Πολλά από τα σύγχρονα τρόφιμα θα ήταν άγνωστα για αυτούς, και οι διατροφικές μας συνήθειες διαφέρουν σημαντικά από εκείνες των προγόνων μας.

Λιτό πρωινό

Σε αντίθεση με τις σύγχρονες διατροφικές συμβουλές που προτείνουν πλούσια πρωινά, οι αρχαίοι Έλληνες ξεκινούσαν την ημέρα τους με απλά και λιτά γεύματα. Ένα συνηθισμένο πρωινό περιλάμβανε κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, συνοδευόμενο από ελιές και σύκα. Επίσης, αρκετοί έπιναν τον «κυκεώνα», ένα παραδοσιακό ρόφημα από βρασμένο κριθάρι με μυρωδικά όπως μέντα ή θυμάρι, το οποίο πίστευαν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.

Πλούσια γεύματα 

Το μεσημέρι, οι Αρχαίοι Έλληνες προτιμούσαν να καταναλώνουν ψάρια, όπως τσιπούρες, σαρδέλες και χέλια, καθώς και όσπρια, κυρίως φακές, φασόλια και ρεβίθια. Επίσης, έτρωγαν ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Εντυπωσιακό είναι ότι ενώ σήμερα οι διατροφολόγοι προτείνουν ελαφριά βραδινά γεύματα, οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το δείπνο το πιο σημαντικό και χορταστικό γεύμα της ημέρας, το οποίο συνόδευαν με διάφορα επιδόρπια όπως φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, κυρίως σύκα, καρύδια και σταφύλια.

Η διατροφή τους περιλάμβανε διάφορους τύπους κρέατος. Ειδικότερα, το χοιρινό και το μοσχάρι ήταν ιδιαίτερα αγαπητά, ενώ σπανιότερα κατανάλωναν κατσίκι και αρνί. Επίσης, οι Έλληνες απολάμβαναν το κυνήγι, με τα πτηνά και τα ελάφια να είναι δημοφιλή. Στην Κρήτη, από την εποχή του Μίνωα, το σαλιγκάρι ήταν μια αγαπημένη λιχουδιά. Η ποικιλία των φρούτων και λαχανικών ήταν πιο περιορισμένη από σήμερα, αλλά τα αχλάδια, τα ρόδια, τα μήλα, τα σύκα και τα κεράσια είχαν μεγάλη ζήτηση.

Οι Αθηναίοι καλλιεργούσαν διάφορα λαχανικά στους κήπους τους, όπως βολβούς, μαρούλια, αγγούρια και αρακά. Είχαν επίσης ιδιαίτερη αδυναμία στις αγκινάρες, τα βλίτα και τα αρωματικά φυτά, όπως ο άνηθος και ο δυόσμος. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ποικιλία των ψωμιών ήταν μεγάλη και περιλάμβανε από σιμιγδαλένιους άρτους μέχρι ψωμί από κεχρί και χοντρό αλεύρι.

Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά φυτά διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην ελληνική κουζίνα, καθώς οι Αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να προσθέτουν ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, κάρδαμο και σουσάμι για να ενισχύσουν τη γεύση των πιάτων τους. Τα περισσότερα φαγητά ήταν ελαφριά και ψημένα στο φούρνο ή στη σούβλα, ενώ τα γλυκά δεν περιλάμβαναν ζάχαρη ή κακάο, αλλά φρούτα και μέλι.

Λιτότητα και μέτρο στη διατροφή

Η λιτότητα ήταν βασικό χαρακτηριστικό της διατροφής των Αρχαίων Ελλήνων. Οι πιο αυστηροί από αυτούς, όπως οι Σπαρτιάτες, είχαν έναν ακόμα πιο λιτό τρόπο ζωής, περιορίζοντας τα γεύματά τους σε λίγες μερίδες, όπως μια κούπα «μέλανος ζωμού» (μιας σούπας από αίμα και κρέας) και λίγο ψωμί. Οι διατροφικές τους συνήθειες αντανακλούσαν την πεποίθηση ότι το φαγητό προοριζόταν κυρίως για να ικανοποιήσει την ανάγκη του οργανισμού και όχι για να γεμίσει το στομάχι.

Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων μας προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εικόνα του πώς συνδύαζαν τη λιτότητα με την ποιότητα και τη γεύση, προσφέροντας έμφαση στην υγιεινή, φυσική τροφή και την απλότητα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι σκεφτόταν η Lily Phillips, το μοντέλο του Only Fans που κοιμήθηκε με 1000 άντρες;

Πρόσωπα 15.01.2025
Τι μπορεί να συμβαίνει στο μυαλό της;

Το καλλυντικό που τύφλωσε εκατοντάδες γυναίκες πριν γίνει απαραίτητο

Stories 15.01.2025
Η σκοτεινή ιστορία του Lash Lure και πώς οδήγησε στη ρύθμιση της βιομηχανίας καλλυντικών

Το διαμάντι αμύθητης αξίας που σκοτώνει όποιον το αποκτά

Stories 15.01.2025
Η μυστηριώδης κατάρα του Hope Diamond που στοιχειώνει αιώνες ιστορίας

Στέφανος Τζίμας: Το παιδί ‑ θαύμα του ΠΑΟΚ που καλοβλέπει η Λίβερπουλ

Αθλητισμός 15.01.2025
Στα 19 του έχει μπει στα ευρωπαϊκά ρανταρ

5 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τον Στέλιο Καζαντζίδη

Πρόσωπα 15.01.2025
Ο δικός μας Στέλιος, και ιστορίες που ίσως δεν γνωρίζεις

Οliviero Toscani: Πέθανε ο εμβληματικός φωτογράφος – Η Benetton, η μαφία, το Aids

Πρόσωπα Χτες
Ποιος ήταν ο φωτογράφος πίσω από τις σοκαριστικές διαφημίσεις της Benetton που πέθανε σε ηλικία 82 ετών

Τι έτρωγαν καθημερινά οι Αρχαίοι Έλληνες;

Ιστορικά Χτες
Πώς η λιτότητα κυριαρχούσε στην κουζίνα της αρχαιότητας

Η χώρα όπου οι γυναίκες εξαφανίζονται και κανείς δεν λογοδοτεί

Stories Χτες
Όσο το κράτος συνεχίζει να αδιαφορεί, οι οικογένειες των θυμάτων και οι φεμινιστικές οργανώσεις θα συνεχίσουν να αγωνίζονται

Η αλήθεια που δεν θέλουμε να μάθουμε, πίσω από τα φτηνά ρούχα που αγοράζουμε

Stories Χτες
Η στρατηγική της χαμηλής τιμής: Πώς οι τιμές μένουν τόσο χαμηλές ενώ υπάρχει ακρίβεια;

Το ΑΙ είναι εδώ: Το πρώτο περιοδικό τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύπτει το μέλλον της τέχνης

Νέα Εποχή Προχτές
Οι δημιουργοί έχουν πλέον έναν νέο τρόπο να προβάλλουν τα ψηφιακά, έργα τους: την έντυπη έκδοση...