Το διαμάντι αμύθητης αξίας που σκοτώνει όποιον το αποκτά
Η μυστηριώδης κατάρα του Hope Diamond που στοιχειώνει αιώνες ιστορίας
Δημοσίευση 15/1/2025 | 00:15
Το Hope Diamond, γνωστό και ως “Γαλάζιο Διαμάντι της Ελπίδας”, δεν είναι απλώς ένα κόσμημα – είναι μια ιστορία γεμάτη μυστήριο, τραγωδία και μια υποτιθέμενη κατάρα που έχει στοιχειώσει τη φήμη του.
Με εκτιμώμενη αξία $250 εκατομμύρια, το διαμάντι αυτό κουβαλάει μια μακρά και ταραχώδη πορεία, γεμάτη σκοτεινές συμπτώσεις και τραγικά γεγονότα για όσους βρέθηκαν στην κατοχή του.
Οι μυστηριώδεις ρίζες του διαμαντιού
Η ιστορία του ξεκινά τον 17ο αιώνα, όταν ο Γάλλος έμπορος Jean-Baptiste Tavernier φέρεται να το απέσπασε από την Ινδία. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Tavernier το αγόρασε, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι το έκλεψε από έναν ιερό ναό, προκαλώντας έτσι την κατάρα που θα ακολουθούσε. Αν και οι φήμες ότι κατασπαράχθηκε από άγρια σκυλιά δεν ευσταθούν, η δραματική ιστορία του διαμαντιού μόλις ξεκινούσε.
View this post on Instagram
Από τον Λουδοβίκο XIV στη Γαλλική Επανάσταση
Το 1668, ο Tavernier πούλησε το διαμάντι στον βασιλιά Λουδοβίκο XIV, ο οποίος το έκοψε ξανά και το ονόμασε “Γαλάζιο Διαμάντι του Γαλλικού Στέμματος”. Η άφιξή του φαίνεται να συνοδεύτηκε από δυστυχίες για τη γαλλική μοναρχία: ο “Βασιλιάς Ήλιος” έχασε όλα του τα παιδιά και ο διάδοχος του θρόνου ήταν τελικά ο δισέγγονός του. Η οικογένεια των Βουρβόνων δεν θα άντεχε για πολύ.
Η Μαρία Αντουανέτα, σύζυγος του Λουδοβίκου XVI, ήταν ίσως η πιο διάσημη κάτοχος του διαμαντιού. Παρόλο που η σύνδεσή της με αυτό δεν είναι απολύτως τεκμηριωμένη, η εκτέλεσή της κατά τη Γαλλική Επανάσταση το 1793 προσέθεσε νέο κεφάλαιο στη φήμη της κατάρας.
Το διαμάντι κλάπηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης το 1792 και κατέληξε στο Λονδίνο, όπου υπέστη κακόγουστη επεξεργασία που το έκανε μικρότερο, αλλά παρόμοιο με τη σημερινή του μορφή. Με την πάροδο των χρόνων, πέρασε από τα χέρια της οικογένειας Hope, της οποίας η τραγωδία ήταν τόσο μεγάλη που έδωσε το όνομά της στο διαμάντι.
Το 1911, η Αμερικανίδα κληρονόμος Evalyn Walsh McLean το αγόρασε, παρά τη φήμη του. Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά: ο γιος της σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό, η κόρη της πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, και η ίδια κατέληξε οικονομικά κατεστραμμένη.
Το Hope Diamond κατέληξε στο Smithsonian χάρη στον κοσμηματοπώλη Harry Winston, ο οποίος το δώρισε το 1958. Ωστόσο, η κατάρα δεν είχε τελειώσει: ο ταχυδρόμος που το παρέδωσε έχασε τη γυναίκα και το σκύλο του, και το σπίτι του κάηκε. Σήμερα, παραμένει σε έκθεση, μαγνητίζοντας εκατομμύρια επισκέπτες.
View this post on Instagram
Μύθος ή πραγματικότητα;
Είναι η κατάρα του Hope Diamond αληθινή ή απλώς ένας μύθος που πωλήθηκε μαζί με το διαμάντι; Η αλήθεια πιθανότατα βρίσκεται κάπου στη μέση: ένα κομμάτι ιστορίας που αποδεικνύει ότι ακόμα και οι πλουσιότεροι δεν μπορούν να ξεφύγουν από την τραγωδία.