E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι συμβαίνει αν φύγεις από την πιο τρομακτική μαφία του κόσμου

H yakuza και οι αρχές της

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/1/2025 | 00:15

Τι συμβαίνει αν φύγεις από την πιο τρομακτική μαφία του κόσμου
@freepik.com

Λίγα εγκληματικά συνδικάτα έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία όπως η Yakuza. Ίσως είναι τα πολύχρωμα τατουάζ σε όλο το σώμα, που παραπέμπουν σε παραδοσιακά prints από ξύλο ukiyo-e.

Ίσως είναι ο μυστικισμός της Ιαπωνίας, ενός έθνους συνυφασμένου με κάθε είδους ρομαντικά οράματα σαμουράι, anime, φώτα νέον στο κέντρο του Τόκιο, κ.λπ. Ίσως είναι όλα τα κομμένα δάχτυλα της yakuza. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο μυθική είναι, είναι μια πολύ πραγματική επιλογή για δυσαρεστημένους Ιάπωνες νέους. Η συμμετοχή είναι εύκολη, και μερικές φορές είναι και η αποχώρηση. Αλλά αφού φύγει ένας άνθρωπος, η ζωή παραμένει δύσκολη, απλά με διαφορετικό τρόπο.

Για πολλούς ανθρώπους της yakuza, η ζωή μετά τον γκανγκστερισμό ξετυλίγεται όπως θα μπορούσε να συμβεί για πολλούς πρώην αντιπάλους: Προσπαθώντας να βρει έναν τρόπο να ταιριάξει, να ακολουθήσει μια διαφορετική ζωή. Άλλοι, όπως ο Yuyama Shinya, είχαν κάποιο είδος επιφοίτησης πριν αναχωρήσουν. Άλλοι μιλούν για το πόσο δύσκολο είναι να επανενταχθείς στην κοινωνία ως «νομοταγής πολίτης», ένα κοινό θέμα μεταξύ των πρώην μαρτυριών της yakuza. Όσοι έχουν δεσμούς με εγκληματικές οργανώσεις έχουν αυστηρά περιορισμένες επιλογές και επιλογές στην Ιαπωνία. Δεν μπορούν να έχουν τραπεζικό λογαριασμό, να πάρουν δάνειο, να υπογράψουν σύμβαση ενοικίασης και άλλα. Με πολλούς τρόπους, τα μέλη της yakuza είναι δεμένα για μια ζωή.

Πέρα από τέτοιες γενικότητες, είναι αδύνατο να κάνουμε γενικές δηλώσεις για τις ζωές όλων των πρώην μελών της yakuza. Οι περισσότεροι δεν είναι πρόθυμοι να μιλήσουν με το κοινό και δεν υπάρχουν δεδομένα. Αλλά όσοι εγκαταλείπουν τη yakuza είναι ελεύθεροι να ζήσουν τη ζωή τους όπως μπορούν και επιθυμούν, ανεξάρτητα από το ότι θα κουβαλούν πάντα μαζί τους το παρελθόν τους.

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει κάποιος για μια μετά-γιακούζα ζωή είναι να εγκαταλείψει τη yakuza. Οι λεπτομέρειες σχετικά με την έξοδο από την οργάνωση είναι σπάνιες και ανέκδοτες. Όμως, όπως είπε το πρώην μέλος, Shinya Yuyama, σε μια εκτεταμένη έκθεση στο Insider, υπάρχουν τόσοι τρόποι να εγκαταλείψετε τη yakuza όσοι υπάρχουν άνθρωποι στη yakuza. Δεν υπάρχει καθορισμένη μέθοδος και υπάρχουν διαφορετικά εμπόδια ή απαιτήσεις για κάθε άτομο που θέλει να φύγει. Επίσης, κάθε κύτταρο της yakuza είναι διαφορετικό και λειτουργεί υπό το δικό του αφεντικό ανεξάρτητα από τον όρο ομπρέλα "yakuza". Έτσι, η αποχώρηση εξαρτάται πραγματικά από την προτίμηση του αφεντικού. Ο Yuyama λέει ότι είχε καλή σχέση με το αφεντικό του. Ακόμα κι έτσι, δεν λέει ακριβώς τι έπρεπε να κάνει για να φύγει, κάτι που μιλάει από μόνο του.

Μπορούμε να διευκρινίσουμε μια πιθανή παρανόηση, ωστόσο, που σχετίζεται με το κόψιμο των δακτύλων. Είναι κάπως κοινώς γνωστό ότι τα μέλη της yakuza μπορούν να αναγνωριστούν μέσω αυτών που λείπουν. Είναι αλήθεια ότι τα μέλη που έχουν παραβιάσει κανόνες ή δυσαρεστούν τους ανωτέρους συμμετέχουν σε τελετουργικό ακρωτηριασμό που ονομάζεται "yubitsume". Το κομμένο μέλος υποβάλλεται στο αφεντικό κάποιου, το οποίο μπορεί να το θάψει, να το παγώσει, να το κατοχυρώσει κ.λπ. Ωστόσο, παρά το τι μπορεί να προτείνουν κάποιοι, αυτό δεν συμβαίνει ως αντίτιμο για την έξοδο από το yakuza.

Ο Yuyama είπε στο Insider ότι είναι πιο συνηθισμένο για τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη yakuza εξαφανιζόμενοι παρά δηλώνοντας την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν την οργάνωση. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται αρκετά απλό, είναι πιθανώς πιο επικίνδυνο από την επίσημη έξοδο. Γιατί; Επειδή σε αυτό το σενάριο, δεν υπάρχει τίποτα που εμποδίζει την ομάδα να παρακολουθήσει έναν δραπέτη - μέλος.

Όπως και σε άλλες χώρες, οι εγκληματίες στην Ιαπωνία αντιμετωπίζουν μια απότομη μετάβαση όταν επανεντάσσονται στην κοινωνία. Μερικές φορές είναι ένα απλό θέμα φόβου από το ευρύ κοινό και μερικές φορές είναι περιορισμένες νομικές επιλογές που βασίζονται στη σχέση με μια εγκληματική οργάνωση. Μερικές φορές είναι φόβος από την πλευρά της yakuza επειδή κάποιος που γνωρίζει έφυγε από την οργάνωση.

H Asahi Shimbun αναφέρει αυτά που είπε ένα ανώνυμο πρώην μέλος της yakuza: «Ανησυχούσα αν κάποιος σαν εμένα, που είναι μέλος μιας συμμορίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε πραγματικά να ζήσει σε μια κανονική κοινωνία». Το να φύγει και να ξεκινήσει μια νέα ζωή ήταν ιδιαίτερα δύσκολο γιατί είχε ανέβει σε βαθμίδα και είχε κάνει όνομα, χρωστούσε χάρες στους ανθρώπους, είχε αναπτύξει δεσμούς μαζί τους και ούτω καθεξής. Προς το παρόν, έχει προσπαθήσει να αλλάξει τα πάντα στον εαυτό του, μέχρι την προφορά του, την επιλογή λέξεων, το βάδισμα, τους τρόπους και πολλά άλλα. Ωστόσο, κάποιοι γείτονες γνωρίζουν ποιος ήταν.

Κάθε πρώην μέλος της yakuza φαίνεται να ακολουθεί διαφορετικό δρόμο μετά την αποχώρησή του από τη συμμορία. Ο Yoshitomo Morohashi χρειάστηκε επτά χρόνια σπουδών και να περάσει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της δικηγορικής εξέτασης, ξεκινώντας από τη φυλακή. Ο Ryuichi Komura άρχισε επίσης να σπουδάζει στη φυλακή και χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να περάσει τις εξετάσεις δικαστικού. Ο Tatsuya Shindo, εν τω μεταξύ, πήγε σε σεμινάριο και έγινε ιερέας. Έπειτα, υπάρχει ο Magomi Hashimoto, ο οποίος μπήκε στην πολιτική. Ως «zainichi» τέταρτης γενιάς, που καταγόταν από εθνοτικά Κορεάτες που ήταν συχνά περιθωριοποιημένοι στο παρελθόν της Ιαπωνίας, ο Hasimoto μπήκε με στη yakuza σε νεαρή ηλικία μέσω της μητέρας του.

Από όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρώην της yakuza, ο αναγνώστης μπορεί να έχει την τάση να πιστεύει ότι η παρουσία των τατουάζ είναι χαμηλά στη λίστα. Αν και δεν αποτελεί τόσο εμπόδιο για μια νομοταγή ζωή στην Ιαπωνία όσο οι δεσμοί με μια εγκληματική οργάνωση, παρουσιάζει περισσότερα εμπόδια από ό,τι θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί. Ένας ξένος με τατουάζ που πηγαίνει σε ένα δημόσιο λουτρό, για παράδειγμα, μπορεί να πάρει ένα πάσο απλώς επειδή είναι ξένος. Αλλά ένας Ιάπωνας με τατουάζ, ειδικά στα μανίκια ή στον κορμό; Αυτό σημαίνει yakuza. Όπως είπε ο Yuyama Shinya στο Insider, τα τατουάζ δείχνουν την επιθυμία να εκφοβίσει ένα άλλο άτομο. Αποτελούν επίσης εμπόδιο για να εμπλακεί κάποιος σε πολλά επαγγέλματα. Σημειώστε ότι ο Shinya αφαίρεσε τα τατουάζ του από τους καρπούς του μέχρι τα μισά του αντιβραχίου. Διαφορετικά, μπορεί να είναι ορατά ακόμα και όταν φοράτε ένα μακρυμάνικο πουκάμισο ή επαγγελματικό κοστούμι.

Βέβαια δεν έχουν όλα τα μέλη της yakuza τατουάζ. Αλλά όσο περισσότερο είναι κάποιος στην ομάδα, τόσο πιο πιθανό είναι να αποκτήσει. Ο παραδοσιακός καλλιτέχνης τατουάζ Horiyoshi 3, που έκανε τατουάζ σε μέλος της yakuza κατά την επίσκεψη του δημοσιογράφου, είπε στο Vice ότι δεν δουλεύει ποτέ στο πρόσωπο ή στα χέρια, επειδή "η ομορφιά βρίσκεται σε αυτό που δεν μπορείς να δεις". Κάθε σχέδιο που κάνει είναι μια εξατομικευμένη ιστορία γεμάτη συμβολικά αντικείμενα όπως τα koi, τα οποία κολυμπούν ενάντια στο ρεύμα και αντιπροσωπεύουν την υπέρβαση των αντιξοοτήτων. Αλλά ακόμη και αυτές οι ιστορίες θα πρέπει να καλυφθούν ή να διαγραφούν εάν ένας πρώην της yakuza επιθυμεί να ενσωματωθεί στη μη εγκληματική κοινωνία αφού αποχωρήσει από τον οργανισμό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι σκεφτόταν η Lily Phillips, το μοντέλο του Only Fans που κοιμήθηκε με 1000 άντρες;

Πρόσωπα 15.01.2025
Τι μπορεί να συμβαίνει στο μυαλό της;

Το καλλυντικό που τύφλωσε εκατοντάδες γυναίκες πριν γίνει απαραίτητο

Stories 15.01.2025
Η σκοτεινή ιστορία του Lash Lure και πώς οδήγησε στη ρύθμιση της βιομηχανίας καλλυντικών

Το διαμάντι αμύθητης αξίας που σκοτώνει όποιον το αποκτά

Stories 15.01.2025
Η μυστηριώδης κατάρα του Hope Diamond που στοιχειώνει αιώνες ιστορίας

Στέφανος Τζίμας: Το παιδί ‑ θαύμα του ΠΑΟΚ που καλοβλέπει η Λίβερπουλ

Αθλητισμός 15.01.2025
Στα 19 του έχει μπει στα ευρωπαϊκά ρανταρ

5 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τον Στέλιο Καζαντζίδη

Πρόσωπα 15.01.2025
Ο δικός μας Στέλιος, και ιστορίες που ίσως δεν γνωρίζεις

Οliviero Toscani: Πέθανε ο εμβληματικός φωτογράφος – Η Benetton, η μαφία, το Aids

Πρόσωπα Χτες
Ποιος ήταν ο φωτογράφος πίσω από τις σοκαριστικές διαφημίσεις της Benetton που πέθανε σε ηλικία 82 ετών

Τι έτρωγαν καθημερινά οι Αρχαίοι Έλληνες;

Ιστορικά Χτες
Πώς η λιτότητα κυριαρχούσε στην κουζίνα της αρχαιότητας

Η χώρα όπου οι γυναίκες εξαφανίζονται και κανείς δεν λογοδοτεί

Stories Χτες
Όσο το κράτος συνεχίζει να αδιαφορεί, οι οικογένειες των θυμάτων και οι φεμινιστικές οργανώσεις θα συνεχίσουν να αγωνίζονται

Η αλήθεια που δεν θέλουμε να μάθουμε, πίσω από τα φτηνά ρούχα που αγοράζουμε

Stories Χτες
Η στρατηγική της χαμηλής τιμής: Πώς οι τιμές μένουν τόσο χαμηλές ενώ υπάρχει ακρίβεια;

Το ΑΙ είναι εδώ: Το πρώτο περιοδικό τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύπτει το μέλλον της τέχνης

Νέα Εποχή Προχτές
Οι δημιουργοί έχουν πλέον έναν νέο τρόπο να προβάλλουν τα ψηφιακά, έργα τους: την έντυπη έκδοση...