«Πρόβα» Γ` Παγκοσμίου Πολέμου στη Σουηδία: Ετοιμάζει πυρηνικά καταφύγια για 7 εκατομμύρια πολίτες
Με πληθυσμό περίπου όσο και η Ελλάδα, η Σουηδία διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά δίκτυα καταφυγίων που καλύπτει περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της
Δημοσίευση 1/4/2025 | 18:31

Η Σουηδία αποτελεί μία από τις πιο καλά προετοιμασμένες χώρες για το σενάριο ενός πυρηνικού πολέμου, έχοντας τα περισσότερα καταφύγια για τους πολίτες της, έναν πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων, δηλαδή πάνω κάτω όσο και η Ελλάδα.
Σε μία πρόσφατη κίνηση η Σουηδία ανακοίνωσε μια επένδυση 100 εκατομμυρίων κορωνών (7,7 εκατ. £) για την ανακαίνιση των αποθηκών πολιτικής άμυνας, αφού προειδοποίησε τους πολίτες της ότι πρέπει να προετοιμαστούν για τον κίνδυνο πολέμου εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Με 64.000 τοποθεσίες εξαπλωμένες σε όλη τη χώρα, η Σουηδία καλύπτει περί τα 7 εκατομμύρια των πολιτών της. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες πολυκατοικίες που χρονολογούνται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, διαθέτουν στα υπόγειά τους, καταφύγια.
Από τη στιγμή της ένταξής της στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο του 2024, η Υπηρεσία Πολιτικών Εκτάκτων Αναγκών της Σουηδίας (MSB) έχει εντείνει τις επιθεωρήσεις στα καταφύγια, μερικά από τα οποία είναι αρκετά μεγάλα για να φιλοξενήσουν χιλιάδες ανθρώπους κάθε φορά.
Οι αποθήκες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν προστασία από κρουστικά κύματα και θραύσματα βομβών, την έκρηξη και τα κύματα καύσωνα από πυρηνικά όπλα, τις ραδιενεργές κρούσεις, το αέριο από τα χημικά όπλα και τα βιολογικά όπλα .
Η MSB δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε ξεκινήσει ένα τεράστιο έργο για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών καταφυγίων - ένα έργο που αναμενόταν να διαρκέσει «δύο με τρία χρόνια» - το οποίο περιλαμβάνει προσπάθειες για την αναβάθμιση των φίλτρων που βοηθούν στην προστασία των ανθρώπων από χημικά και ραδιολογικά όπλα.
Ο Πρωθυπουργός Ulf Kristersson είπε τον Ιανουάριο ότι η Σουηδία «δεν βρίσκεται σε πόλεμο... αλλά δεν υπάρχει ούτε ειρήνη».
Η ανακοίνωση είναι η τελευταία ένδειξη ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια μεγάλη σύγκρουση τα επόμενα χρόνια, καθώς η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία στην αποχώρηση από μια συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού.
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε εντολή σε κάθε νοικοκυριό του μπλοκ των 27 εθνών να έχει έτοιμο ένα κιτ επιβίωσης τριών ημερών σε περίπτωση πολέμου ή φυσικών καταστροφών και ένας κορυφαίος Γερμανός στρατηγός προειδοποίησε ότι η Γερμανία θα πρέπει να επιβάλει στρατολογία για να διασφαλίσει ότι μπορεί να αμυνθεί.
Το κιτ επιβίωσης θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με δώδεκα βασικά είδη, συμπεριλαμβανομένων σπίρτων, εγγράφων ταυτότητας σε αδιάβροχη θήκη, εμφιαλωμένο νερό, ενεργειακές ράβδους και φακό.
Η Στοκχόλμη μείωσε τις στρατιωτικές δαπάνες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά άρχισε να τις αυξάνει ξανά όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.
Οι αρχές επανενεργοποίησαν τη στρατηγική «ολικής άμυνας» της Σουηδίας - που συνδυάζει δραστηριότητες στρατιωτικής και πολιτικής άμυνας - το 2015.
Ωστόσο, οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού του στρατού και αύξησης της πολιτικής ετοιμότητας για πόλεμο αυξήθηκαν δραματικά μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση δημιούργησε τη θέση του υπουργού Πολιτικής Άμυνας για να εργάζεται μαζί με τον υπουργό των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μπορούν να κινητοποιηθούν τόσο οι πολίτες όσο και οι στρατιωτικοί.
Τον Νοέμβριο, το MSB της Σουηδίας μοίρασε πέντε εκατομμύρια φυλλάδια στους κατοίκους προτρέποντάς τους να προετοιμαστούν για την πιθανότητα πολέμου.
Το φυλλάδιο με το όνομα «Εάν έρθει κρίση ή πόλεμος» περιείχε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως πόλεμος, φυσικές καταστροφές, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και τρομοκρατία.
Sweden prepares nuclear bunkers for 7 MILLION citizens as WW3 fears grow https://t.co/jtoqj6kYG4
— Zicutake USA Comment (@Zicutake) April 1, 2025
«Ένας ανασφαλής κόσμος απαιτεί ετοιμότητα. Η στρατιωτική απειλή για τη Σουηδία έχει αυξηθεί και πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο - μια ένοπλη επίθεση», αναφέρει η νέα εισαγωγή του.
Σε ένα από τα πιο ανησυχητικά αποσπάσματα, που παραπέμπει σε συμβουλές που έδωσαν οι κυβερνήσεις κατά τις πιο σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου, ενημερώνει τους ανθρώπους για τον κίνδυνο των πυρηνικών όπλων .
«Η παγκόσμια κατάσταση ασφάλειας αυξάνει τους κινδύνους χρήσης πυρηνικών όπλων. Σε περίπτωση επίθεσης με πυρηνικά, βιολογικά ή χημικά όπλα , καλυφθείτε με τον ίδιο τρόπο όπως και σε αεροπορική επίθεση», καθοδηγεί τους αναγνώστες το φυλλάδιο.
«Το καταφύγιο παρέχει την καλύτερη προστασία. Μετά από μερικές μέρες, η ακτινοβολία έχει μειωθεί σημαντικά», συμβουλεύει, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι θα προειδοποιούνται για επιθέσεις μέσω του ασύρματου και θα πρέπει να πάνε σε υπόγεια ή μετρό, εάν δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή.
Ένα άλλο μήνυμα, το οποίο μεταφέρθηκε από τη μέση του φυλλαδίου στην ενημερωμένη έκδοση, λέει: «Εάν η Σουηδία δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι η αντίσταση πρόκειται να σταματήσει είναι ψευδείς».
Η κυβέρνηση επενδύει επίσης στη βελτίωση της ικανότητας των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης να λειτουργούν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, ενισχύοντας την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και αναπληρώνοντας τα αποθέματα φαρμάκων.
Η Γαλλία ετοιμάζεται τώρα να ακολουθήσει το παράδειγμά της, συντάσσοντας ένα εγχειρίδιο επιβίωσης σε όλα τα νοικοκυριά που συμβουλεύει πώς να υπερασπιστεί τη δημοκρατία σε περίπτωση εισβολής .
Σε μια πιο συνεπακόλουθη κίνηση, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτρι Όρπο δήλωσε σήμερα ότι το έθνος του θα προετοιμαστεί να αποσυρθεί από τη Συνθήκη της Οτάβα που απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού.
Αποχωρώντας από τη συνθήκη του 1997, η Φινλανδία, η οποία φυλάσσει τα μακρύτερα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, θα μπορούσε να αρχίσει και πάλι να αποθηκεύει νάρκες ξηράς για να τις έχει στη διάθεσή της εάν παραστεί ανάγκη.
Η δήλωση του Orpo έρχεται εβδομάδες αφότου η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι θα αποχωρήσουν από τη σύμβαση λόγω της στρατιωτικής απειλής από τη γειτονική Ρωσία.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την απόφαση σε ανακοίνωσή της η οποία έγραφε: «Δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο σχετικά με τις νάρκες κατά προσωπικού που χρησιμοποιούνται στις σημερινές ένοπλες συγκρούσεις. Είναι αδιάκριτα όπλα που βλάπτουν κατά κύριο λόγο τους αμάχους, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν μακροπρόθεσμο κοινωνικό αντίκτυπο.
Δασμοί‑σοκ από τον Τραμπ: 25% στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ ‑ 20% σε όλα τα προϊόντα από Ευρωπαϊκή Ένωση
LIVE Κόσμος Χτες