Γιατί οι ΗΠΑ αποχωρούν από την Ευρώπη
Αμερικανός αναλυτής: Λογική η στρατηγική μείωσης της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 23/4/2025 | 00:01

Ενώ η Ουάσινγκτον εξετάζει σοβαρά την απόσυρση έως και 10.000 στρατιωτών από την Ανατολική Ευρώπη, ένας ειδικός σε θέματα στρατηγικής εκτιμά πως η κίνηση αυτή έχει συγκεκριμένη λογική βάση.
Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το NBC News, στο Πεντάγωνο βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τον περιορισμό της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Οι σχετικές συζητήσεις έρχονται σε συνέχεια της γενικότερης πολιτικής κατεύθυνσης της κυβέρνησης Τραμπ, που δείχνει πως επιδιώκεται αναπροσαρμογή των δεσμεύσεων πέραν του Ατλαντικού.
Ο καθηγητής Τζον Ντένι από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Κολλεγίου Πολέμου του Αμερικανικού Στρατού, υποστηρίζει ότι η πολιτική αυτή εδράζεται σε πολλαπλά –και κατά τη γνώμη του βάσιμα– κριτήρια.
Οικονομία και στρατηγικές προτεραιότητες
Πρώτος λόγος: οι ΗΠΑ προσπαθούν να συγκρατήσουν δημόσιες δαπάνες σε όλα τα επίπεδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κάτι που επηρεάζει και το Υπουργείο Άμυνας. Όπως επισημαίνει ο Ντένι σε άρθρο του στο Foreign Policy, υπάρχει ολοένα και πιο έντονη πεποίθηση πως η διατήρηση μεγάλων δυνάμεων στην Ευρώπη δεν είναι πλέον βιώσιμη – ειδικά αν η χώρα θέλει να εστιάσει στρατηγικά στην Κίνα.
Η Ρωσία και το... άνοιγμα
Μια δεύτερη εξήγηση που δίνει ο Ντένι είναι η πιθανότητα αυτή η μείωση της δέσμευσης να είναι μια κίνηση καλής θέλησης προς τη Ρωσία. Στόχος της κυβέρνησης Τραμπ φαίνεται να είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα – όπως μαρτυρούν οι πρόσφατες επαφές κορυφής, ανάμεσά τους και μια εκτενής τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν. Το μακροπρόθεσμο στοίχημα; Αν υπάρξει προσέγγιση Ουάσινγκτον-Μόσχας, ίσως η Ρωσία απομακρυνθεί από τον στενό εναγκαλισμό με την Κίνα.
Ωστόσο, ο ίδιος ο Ντένι παραδέχεται πως αρκετοί αναλυτές αντιμετωπίζουν αυτή την υπόθεση με επιφυλακτικότητα. Τέλος, ο Αμερικανός ειδικός βλέπει στην πολιτική αυτή και μια προσπάθεια εξισορρόπησης: η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί πως οι σύμμαχοι –ιδίως Ευρωπαίοι και Καναδοί– στηρίζονται υπερβολικά στις ΗΠΑ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, οι Ευρωπαίοι «πρέπει να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της ηπείρου τους». Η μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη μπορεί λοιπόν να ιδωθεί και ως ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με βάση μια πιο ισότιμη αντίληψη για τη Δύση. Ωστόσο, όπως τονίζει ο Ντένι, ο τρόπος και ο βαθμός της αποχώρησης απαιτούν λεπτούς χειρισμούς.