Ο «Ηλίθιος» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μια ιερή παραβολή για το καλό και ένας πρίγκιπας που θρυμματίζεται από καλοσύνη
Δημοσίευση 20/2/2018 | 13:15
Ωρα προσέλευσης: 20:30
Διάρκεια: -90 λεπτά
από 10 ευρώ
ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Ένας πρίγκιπας που θρυμματίζεται από καλοσύνη.
«Ο Ηλίθιος», ο πρίγκιπας Μίσκιν, πάσχων από επιληψία, επιστρέφει στη Ρωσία μετά από πολυετή απουσία. Στην Αγία Πετρούπολη περιφρονούν και χλευάζουν την αθωότητά του. Εκείνος όμως ανταποδίδει καλοσύνη.
Όταν έξαφνα κληρονομεί μια μεγάλη περιουσία βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος. Για όλους η αγαθή φύση του πρίγκιπα είναι ακατανόητη και προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα.
Ο ιερός «Ηλίθιος» όταν βρίσκεται στη δίνη των ανθρώπινων παθών, της απαξίωσης, της απληστίας, του έρωτα και της ζήλιας, απαντά με αυταπάρνηση, αγάπη και αυτοθυσία.
Όμως ποιος είναι καλός; Αυτός που δεν πράττει το κακό; Πόσο δύσκολο είναι να είσαι καλός; Στην εποχή μας, και σε κάθε εποχή, έχουν μερίδιο οι καλοί άνθρωποι; Και πάνω απ’ όλα, υπάρχει περίπτωση ο καλός να μην «σταυρωθεί»;
Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, γράφεται εξ’ ολοκλήρου στην Ευρώπη, μακριά από την Ρωσία, σε μια εποχή απελπισίας, δριμύτατης φτώχιας και νοσταλγίας του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι για την πατρίδα. Με τις επιληπτικές κρίσεις να τον βασανίζουν και τις προσωπικές υπαρξιακές αγωνίες να τον ταλανίζουν, γεννιέται «Ο Ηλίθιος», ένα μυθιστόρημα που όπως σημείωνε ο ίδιος ο συγγραφέας «σχετίζεται με την απόδοση της εικόνας ενός πραγματικά καλού και θετικού ανθρώπου».
«Ο Ηλίθιος» είναι η εικόνα μιας κοινωνίας που φαίνεται να θέλει να ξορκίσει το κακό και να αναζητά το καλό. Ο “ιερός μωρός”, όπως χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον Ντοστογιέφσκι, ο πρίγκιπας Μίσκιν, ο ηλίθιος, κηρύττει την αγάπη. Αγάπη. Αγάπη που οδηγεί πάντα στην σταύρωση.
Σημείωμα Νίκου Διαμαντή
Ημείς μωροί δια Χριστόν, υμείς δε φρόνιμοι εν Χριστώ
Προς Κορινθίους επιστολή Αποστόλου Παύλου (Α Κορινθίους 4,10 )
Ένας πρίγκιπας που θρυμματίζεται από καλοσύνη.
Όμως τι σημαίνει «καλός» ; Πόσο δύσκολο είναι να είσαι καλός; Στην εποχή μας, και σε κάθε εποχή, «χωράνε» οι καλοί άνθρωποι; Και πάνω απ’ όλα, υπάρχει περίπτωση να μην τους «σταυρώσουμε»;
Στο μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι Ο Ηλίθιος, το οποίο έχει ως κεντρικό ήρωα τον πρίγκιπα Μίσκιν τα ερωτήματα είναι πολλά …
Γραμμένο εξ’ ολοκλήρου στην Ευρώπη, μακριά από την Ρωσία, σε μια εποχή απελπισίας, δριμύτατης φτώχιας και νοσταλγίας του Φιοντόρ για την πατρίδα. Με τις επιληπτικές κρίσεις να τον βασανίζουν και τις προσωπικές υπαρξιακές αγωνίες να τον ταλανίζουν, γράφει τον Ηλίθιο.
Ένα μυθιστόρημα που όπως σημείωνε ο ίδιος «σχετίζεται με την απόδοση της εικόνας ενός πραγματικά καλού και θετικού ανθρώπου».
Ο Ηλίθιος είναι η εικόνα μιας κοινωνίας που θέλει να ξορκίσει το κακό και μοιάζει να αναζητά το καλό.
Ο “ιερός μωρός” όπως χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον Ντοστογιέφσκι πρίγκιπας Μίσκιν, ο ηλίθιος, κηρύττει την αγάπη.
Αγάπη. Αγάπη που οδηγεί στη σταύρωση.
Μία ιερή παραβολή για το καλό.
Από 13/04 έως 03/06/2018
Πρώτη παράσταση: Παρασκευή 13 Απριλίου 2018.
Tελευταία παράσταση: Κυριακή 3 Ιουνίου
Ημέρες και ώρε παραστάσεων:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 20.30
Σάββατο: 17.00 & 21.00
Κυριακή: 19.00