H ιστορία του ελληνικού ποτηριού που κατέκτησε τα αμερικάνικα εστιατόρια
Το ποτηράκι Anthora
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 21/2/2018 | 15:05
Αυτό το χάρτινο ποτηράκι με τα χαρακτηριστικά ελληνικά γράμματα που λέει "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας εξυπηρετήσουμε" εκτός από τα εστιατόρια, βρέθηκε και σε μουσεία παγκόσμιας κλάσης και στα χέρια διασήμων!
Το κύπελλο "Anthora" που ακόμη και σήμερα βρίσκεται στα αμερικανικά χέρια όσων παίρνουν καφέ στο χέρι πρωτοσχεδιάστηκε από τον επιζώντα του Ολοκαυτώματος Leslie Buck. Ο λόγος που το σχεδίασε με ελληνικά στοιχεία ήταν επειδή διαπίστωσε πως πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων της Νέας Υόρκης ήταν Έλληνες. Ακόμη και σήμερα, χρησιμοποιείται στα περισσότερα τοπικά εστιατόρια!
Ο Buck γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1922, στο Khust, της Τσεχοσλοβακίας και λεγόταν Laszlo Buch. Η οικογένειά του ήταν εβραϊκή. Οι γονείς του πέθαναν στο Ολοκαύτωμα, αλλά επέζησαν από την αιχμαλωσία στο Άουσβιτς και στο Μπουχενβαλντ. Μετά τον πόλεμο μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου ξεκίνησε μαζί με τον αδελφό του πολλές μικρές επιχειρήσεις.
Αμερικανικοποίησε το όνομά του και άφησε την οικογενειακή επιχείρηση στον αδερφό του, Sherri, ο οποίος ξεκίνησε μια επιχείρηση χάρτου. Έβλεπε την ευκαιρία να πουλήσει χάρτινα ποτήρια στα ελληνικά εστιατόρια που τότε υπήρχαν παντού!
Ο Buck τότε αποφάσισε να κάνει ένα χάρτινο κουπάκι για καφέ και για να "γλυκάνει" τους εστιάτορες αποφάσισε να το φτιάξει με ελληνικά στοιχεία, τα χρώματα μπλε-και-λευκό, τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, έναν ζωγραφισμένο ελληνικό αμφορέα και και το σλόγκαν «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας εξυπηρετήσουμε».
Το ονόμασε Anthora, τον τρόπο με τον οποίο προφέρεται ο «αμφορέας» στην Ανατολική Ευρώπη.
Μέχρι τη δεκαετία του 1990, η εταιρεία πωλούσε εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως. Έπειτα, το εργοστάσιο πέρασε σε άλλα χέρια και εν τέλει πλέον παράγεται σε μικρές ποσότητες, αποτελώντας πάντα ένα σύμβολο της ποπ κουλτούρας της Αμερικής!