Κανείς δεν θα ήθελε να πετάξει με αυτό το αεροπλάνο
Έφερε την επανάσταση στις αερομεταφορές αλλά πλήρωσε ακριβά το κόστος της καινοτομίας
Δημοσίευση 20/3/2018 | 00:13
Το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε τις αερομεταφορές να κερδίζουν συνεχώς έδαφος και τις ανάγκες για νέα αεροσκάφη να αυξάνονται.
Οι ΗΠΑ έχοντας αναπτύξει τη κατασκευή διάφορων μοντέλων για πολεμική χρήση, όλων ελικοφόρων, αξιοποίησαν τη τεχνογνωσία τους για την παραγωγή επιβατικών αεροσκαφών και έφτασαν να μονοπωλούν την παγκόσμια αγορά.
Στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, η βρετανική βιομηχανία ήταν κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς του πολέμου και χρειάστηκε χρόνια για να ανασυνταχθεί. Οι Βρετανοί γνώριζαν πως για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος στη νέα αυτή αγορά έπρεπε να πάνε ένα βήμα μπροστά. Για την ακρίβεια, ένα τεράστιο βήμα μπροστά.
Μέχρι τότε όλοι οι κινητήρες αεροσκαφών ήταν με έλικες, απέδιδαν πολύ λίγο καίγοντας πολλά καύσιμα και απαιτούσαν πολύ συχνή συντήρηση. Οι Βρετανοί έφεραν την επανάσταση δημιουργώντας το πρώτο αεριοθούμενο αεροσκάφος στον κόσμο, τον Comet της αεροβιομηχανίας de Havilland που πρωτοπέταηε το 1949.
Ο de Havilland Comet πετούσε τέσσερις φορές ψηλότερα από όλα τα υπόλοιπα αεροσκάφη, πετυχαίνοντας έτσι μεγάλη οικονομία στα καύσιμα. Το μεγάλο υψος πτήσης ωστόσο, σε τόσο αραιή ατμόσφαιρα, απαιτούσε συμπίεση της καμπίνας.
Ο "Κομήτης" μέσα σε σύντομο διάστημα έφερε επανάσταση στις μεταφορές, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις. Ωστόσο η επιτυχία του δεν κράτησε για πολύ. Τα προβλήματα άρχισαν λίγο μετά, όταν τα πρώτα αεροσκάφη που παρήχθησαν άρχισαν να "κουράζονται". Η βίαι συμπίεση και αποσυμπίεση της καμπίνας προκαλούσε κόπωση του μετάλλου της ατράκτου με αποτέλεσμα αυτή να "σκάει".
Αδύνατο σημείο μάλιστα αποδείχθηκαν τα παράθυρα του αεροσκάφους που λόγω του σχήματος τους δημιουργούσαν αδύναμες γωνίες. Τα ατυχήματα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται μέχρι που ήρθαν και τα πρώτα δυστυχήματα.
Οι τραγωδίες με εκατοντάδες θύματα υποχρέωσαν τις αεροπορικές εταιρείες να καθηλώσουν τον στόλο τους από de Havilland Comet στο έδαφος. Μέχρι η κατασκευάστρια εταιρεία να επανασχεδιάσει τα προβληματικά σημεία του αεροσκάφους, οι αντίπαλες αμερικανικές εταιρείες προχώρησαν με γοργά βήματα μαθαίνοντας από τα λάθη της βρετανικής.
Τo Boeing 727 και άλλα αεροσκάφη ήρθαν να αναπληρώσουν το κενό στη τεράστια ζήτηση για jet. Πλέον για τους Βρετανούς ήταν αργά.