Ρωσική παρέμβαση στο Μακεδονικό πριν την επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα «εγκαινιάσει» το αεροδρόμιο της ΠΓΔΜ
Δημοσίευση 21/3/2018 | 13:33
Εν μέσω απειλητικών επιστολών του πανελλήνιου απελευθερωτικού κινήματος Κρητών και προειδοποιήσεις για επιβολή ισόβιας κάθειρξης ή θανατικής ποινής των Παμμακεδονικών οργανώσεων της Ελλάδας και του Εξωτερικού σε όσους βουλευτές ψηφίσουν τη σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ, το Μακεδονικό μπαίνει στην τελική ευθεία του. Μετά από μία επιβαλλόμενη αδράνεια, εξαιτίας των πισωγυρισμάτων της άλλης πλευράς, η διαπραγμάτευση εμφανίζει ξανά κινητικότητα και οι μηχανές φουλάρουν. Η Αθήνα ελπίζει να γράψει τον επίλογο σε μία μακρόσυρτη διαπραγμάτευση, που 25 χρόνια μετά συνεχίζει να αποτελεί καυτή πολιτική πατάτα για όποιον την κρατάει στα χέρια του. Και η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη τσουρουφλιστεί…
Μετά την αποκάλυψη του Νίκου Κοτζιά ότι το ελληνικό Σύμφωνο έχει σταλεί εδώ και αρκετές ημέρες στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε πως η χώρα του έχει ήδη κιόλας απαντήσει. Έχει μελετήσει τις ελληνικές θέσεις και έχει γνωστοποιήσει στην Αθήνα τις δικές της προτάσεις. Η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών έγινε υπό άκρα μυστικότητα, καθώς και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως οποιαδήποτε διαρροή στην παρούσα φάση θα δυσχέραινε τη διαπραγματευτική διαδικασία. Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του παραδέχτηκε πως υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν σκοπός είναι να βρεθεί μία βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα περιέχει σαφή διαχωρισμό μεταξύ της χώρας μας, της "Μακεδονίας" και της περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, τότε αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί». Τέλος, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι περιμένει με ανυπομονησία την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στα Σκόπια. Πράγματι, ο Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί εκεί αύριο. Συνοδευόμενος από μία μικρή αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει αεροπορικώς προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων.
Και μπορεί το ταξίδι να απέχει μία ανάσα μακριά, αλλά ήδη η Αθήνα έχει στρέψει το βλέμμα της στη Βιέννη και στις 30 Μαρτίου. Τότε είναι που θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά αυτή τη φορά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την ελπίδα ότι τότε είναι που θα ασκηθούν οι πολύ αναμενόμενες πιέσεις, που τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Μάθιου Νίμιτς έχουν «υποσχεθεί» εδώ και καιρό στην Αθήνα.
Μιλώντας για παρεμβάσεις, όμως, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει κανείς και την ανάμιξη της Μόσχας, η οποία προειδοποίησε ευθέως την σκοπιανή κυβέρνηση για «τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν» από την ενδεχόμενη είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, έπειτα από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της χώρας με τον Σκοπιανό πρεσβευτή στη Μόσχα, τόνισε ότι «οι δύο πλευρές συζήτησαν τις θέσεις τους για την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων». Η ρωσική πλευρά υπογράμμισε πως «τα σχέδια εισόδου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ενδεχομένως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις».
Η Ρωσία, όμως, δεν αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο της κυβέρνησης. Μπορεί οι πολίτες να εμφανίζονται θετικοί ως προς τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, αλλά είναι απολύτως αρνητικοί ως προς την υιοθέτηση του όρου «Μακεδονία», σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση. Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί ή να διακοπεί η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση των Σκοπίων, το 67,5% δηλώνει ότι πρέπει να συνεχιστεί, με το 30,5% να δηλώνει ότι πρέπει να διακοπεί. Ωστόσο, όταν τίθεται το ερώτημα για το κατά πόσο αυτή διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε συμφωνία, το 53,4% εμφανίζεται απαισιόδοξο, ενώ το 35,9% εκφράζει αισιοδοξία και το 10,7% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Στο ερώτημα για τη λύση στο θέμα του ονοματολογικού, η πλειοψηφία τάσσεται ενάντια σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, με το 56,5% να αρνείται μια τέτοια λύση, ενώ το 38,5% τάσσεται υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας, το 4% υπέρ μιας οποιαδήποτε λύσης και με το 10% να μην γνωρίζει ή να μην απαντά.