Ο αλγόριθμος που ευθύνεται για 1 στους 3 γάμους
Πώς λύθηκε το μαθηματικό «Πρόβλημα του Σταθερού Γάμου»
Δημοσίευση 22/3/2018 | 18:02
Στην σύγχρονη εποχή, η τεχνολογία κάνει καθημερινά αλματώδη βήματα, και μερικές φορές μας αφήνει αρκετά πίσω. Αυτά τα άλματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην χρήση αλγορίθμων, οι οποίοι λύνουν σημαντικά προβλήματα, ώστε να δίνουν σωστές και γρήγορες λύσεις. Έναν τέτοιον αλγόριθμο χρησιμοποιούν και τα site γνωριμιών.
Τα site γνωριμιών έχουν μπει στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου για τα καλά. 7 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν εφαρμογές για γνωριμίες, ενώ στις ΗΠΑ, ένα ποσοστό μεταξύ του 15% και 20% τα χρησιμοποιεί συχνά κάθε χρόνο. Μιλάμε δηλαδή για περισσότερα από 50 εκατομμύρια.
Το 1962, ο μαθηματικός Lloyd Shapley, θέλησε να βρει μια πιθανή λύση στο ερώτημα που έκαναν οι γυναίκες σε όλα τα γυναικεία περιοδικά, πως δηλαδή θα βρουν ένα κατάλληλο ταίρι. Το ερώτημα που έβαλε στον εαυτό ήταν το εξής: «Πως θα μπορούσαν τα άτομα μιας ομάδας να ζευγαρώσουν όλα, όταν όλοι είχαν διαφορετικές προτιμήσεις για το ποιο θα ήταν το καλύτερο ταίρι τους»;
Ο Lloyd Shapley
Αυτό ονομάστηκε «Πρόβλημα του σταθερού γάμου». Με την βοήθεια του οικονομολόγου David Gale, οι δυο τους κατέληξαν σε έναν αλγόριθμο χρησιμοποιώντας ένα γκρουπ 10 αντρών και 10 γυναικών, και κατέληξαν σε μια μέθοδο ζευγαρώματος που κανένας δεν θα προτιμούσε κάποιον άλλον από το τελικό του ταίρι, ακόμα και αν δεν ήταν η πρώτη του επιλογή.
Η φόρμουλα αφορά είτε τους άντρες είτε τις γυναίκες που επιλέγουν έναν σύντροφο. Σε κάθε άντρα δόθηκε ένας κατάλογος των γυναικών που τον επέλεξαν και εκείνος διάλεξε με την σειρά του την κορυφαία του επιλογή από την λίστα. Οι γυναίκες που βρέθηκαν χωρίς ταίρι, έφτασαν στον δεύτερο γύρο για να διαλέξουν από τους άντρες που αρχικά δεν ήταν η πρώτη τους επιλογή. Ο Shapley και ο Gale απέδειξαν μαθηματικά, πως αυτός ο τρόπος (που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο) οδηγεί σε ένα σταθερό ταίρι, όπου κανένα από τα νέα ζευγάρια δεν βλέπει κάποιο κέρδος στο να ανταλλάξει τον σύντροφό του. Φυσικά, το φύλο που επιλέγει πρώτο παίρνει συνήθως καλύτερη επιλογή από το άλλο.
Οι Shapley και Gale τιμήθηκαν αργότερα με Βραβείο Νόμπελ για το σύνολο της προσφοράς τους στα μαθηματικά και την οικονομία, συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου αλγόριθμου. Ο οποίος φαίνεται να είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός και ο πιο εύστοχος για τα site γνωριμιών. Οι χρήστες δείχνουν τις προτιμήσεις τους και τα ενδιαφέροντά τους και βάσει του αλγορίθμου καταλήγει να σου προτείνει εκείνους που ταιριάζει περισσότερο.
Η δύναμη το αλγορίθμου στηρίζεται στο αν και δεν βγάζει πάντα το τέλειο, σου δίνει ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι η καλύτερη επιλογή βάσει συνθηκών, Η εξουσία που δίνεται σε αυτόν που έχει τον τελευταίο λόγο, είναι πολύ μικρότερη από το κέρδος που τελικά έχουν όλοι.
Τα στατιστικά λένε πως 1 στους 3 γάμους πλέον γίνονται μέσω των site γνωριμιών και πως σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, οι συγκεκριμένοι γάμοι είναι πιο επιτυχημένοι από τους υπόλοιπους, Λέτε τα μαθηματικά να έχουν δώσει την λύση στο αιώνιο πρόβλημα της αναζήτησης του ιδανικού συντρόφου;