E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ολοκληρώθηκε η πώληση του 67% του ΟΛΘ

Το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε τα 231,9 εκατ.

Δημοσίευση 22/3/2018 | 20:13

Ολοκληρώθηκε η πώληση του 67% του ΟΛΘ

Καταβλήθηκαν σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ τα 231,9 εκατ. ευρώ για την πώληση του 67% του ΟΛΘ, με τη μεταβίβαση των μετοχών του να γίνεται αύριο Παρασκευή στην εταιρεία ειδικού σκοπού "South Europe Gateway Thessaloniki Ltd" (SEGT) κοινοπραξία της γερμανικής Deutsche Invest της γαλλικής Terminal Link και του Ομίλου Σαββίδη.

Στην κοινοπραξία που συνέστησε τη SEGT μετέχουν με ποσοστό 47% το γερμανικό fund DIEP GmΒH, με έδρα το Μόναχο, με μερίδιο 33% η Terminal Link SAS (η μητρική της οποίας, CMA CGM, είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ναυτιλιακών μεταφορών στον κόσμο) και με το υπόλοιπο 20% η Belterra Investments LTD, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, με έδρα τη Λευκωσία. Στο ελληνικό δημόσιο παραμένει μετοχική συμμετοχή 7,22%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιώτης έχει δεσμευτεί για υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ σε μια επταετία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, όπως έχουν επανειλημμένα επισημάνει στελέχη της κοινοπραξίας, στόχος είναι η βασικότερη επένδυση του "πακέτου" (η επέκταση της 6ης προβλήτας, ώστε το λιμάνι να μπορεί να υποδέχεται και mainliners, ήτοι μεγάλα πλοία τύπου New Panamax), να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα, εντός τετραετίας (ενώ μέσα σε 18 μήνες από την ανάληψη της διοίκησης αναμένεται να αποκτηθούν μία ή δύο γερανογέφυρες).

Η συνολική αξία της συμφωνίας για το 67% του ΟΛΘ υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται το τίμημα (231,92 εκατ. ευρώ), οι υποχρεωτικές επενδύσεις (180 εκατ. ευρώ) και τα αναμενόμενα έσοδα άνω των 170 εκατ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.). Λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις, μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2051. Ως αποτέλεσμα, η συνολική αξία της συμφωνίας υπολογίζεται πως φτάνει στο 1,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως έχουν κατά καιρούς επισημάνει οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας -που σημειωτέον έχουν εξαρχής στηρίξει στο σύνολό τους την είσοδο επενδυτή διεθνούς εμβέλειας στο λιμάνι- για να απολαύσει η περιοχή το μέγιστο δυνατό όφελος από αυτή την εξέλιξη χρειάζεται να συμπληρωθούν βασικά κομμάτια του παζλ, που αφορούν τις διεθνείς σιδηροδρομικές κι οδικές συνδέσεις του λιμανιού, αλλά και τη δυνατότητα εργασιών ενεργητικής τελειοποίησης (π.χ., συναρμολόγησης) προϊόντων επί βορειοελλαδικού εδάφους, ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραυματίστηκε φίλαθλος με βεγγαλικό πριν από το ΠΑΟΚ – Μπιλμπάο

Ελλάδα Χτες
Ο οπαδός διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο

Πάνω από 100.000 πιστοί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για το «ύστατο χαίρε» στον πάπα Φραγκίσκο

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τους κανόνες του Universi Dominici Gregis, στην εν λόγω περίπτωση, η διαδικασία θα εκκινήσει μεταξύ 6 και 10 Μαΐου

Σoκ: Πέθαvε στα 24 αγαπημένη ηθοποιός

Κόσμος Χτες
Η ανακοίνωση της οικογένειάς της

Φόβος και τρόμος μετά τον σεισμό στην Τουρκία – Οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους με σκηνές!

Κόσμος Χτες
Πανικοβλημένοι πολίτες πήραν τα παιδιά, τα κατοικίδια και τα απολύτως απαραίτητα και άφησαν τα σπίτια τους

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Πολίτης πηδά από μπαλκόνι για να σωθεί ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Κόσμος Χτες
Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο ντοκουμέντο, ο άνθρωπος αυτός τρόμαξε από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη και πήδηξε από το μπαλκόνι πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο

Ξυλοκοπήθηκε οδηγός ΚΤΕΛ επειδή κόρναρε σε οδηγό ΙΧ στην Αργολίδα

Ελλάδα Χτες
«Μου έριξε καφέ, με έβρισε και με χτύπησε»

Έκρυψαν 56 κιλά κοκαΐνη σε γαρίδες ‑ 1,6 εκατ. ευρώ η αξία της

Ελλάδα Χτες
Πώς το ΣΔΟΕ μαζί με τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών εντόπισαν

Φάρσαλα: 19χρονος καταπλακώθηκε από τοίχο

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά ήταν ήδη αργά για τον νεαρό

Ρωσία: Καπνοί στο επιχειρηματικό κέντρο της Μόσχας ‑ Τουλάχιστον 3 εκρήξεις

Κόσμος Χτες
Τα αίτια της έκρηξης είναι μέχρι στιγμής ασαφή

Τρομακτική προειδοποίηση από τον γνωστό καθηγητή: Δεν ήταν αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί, έρχεται 7αρι

Κόσμος Χτες
O καθηγητής Naci Görür είχε προειδοποιήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι για ισχυρότατο σεισμό που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη