Το κίνημα #MeToo έγινε παγκοσμίως γνωστό το περασμένο φθινόπωρο. Περισσότερο ως ένα κίνημα του διαδικτύου, εξου και το hashtag, σκοπός του οποίου είναι να στηρίξει τις γυναίκες που σε κάποια στιγμή της ζωής τους έπεσαν θύματα σeξουαλικής βίας. Τα πάντα άρχισαν με ένα tweet της ηθοποιού Alyssa Milano, την ίδια περίπου περίοδο που άρχισε να δημοσιοποιείται η έρευνα των δεκάδων περιπτώσεων σeξουαλικής παρενόχλησης για τις οποίες κατηγορείται ο Harvey Weinstein.
Όμως το κίνημα MeToo δεν ξεκίνησε από την Alyssa Milano. Και η ίδια εξεπλάγην όταν έμαθε ότι το κίνημα υπάρχει από το 2006. Τότε μια γυναίκα, που κι αυτή ήταν θύμα σeξουαλικής κακοποίησης, είχε αισθανθεί την δύναμη αυτών των δυο λέξεων.
If you’ve been sexually harassed or assaulted write ‘me too’ as a reply to this tweet. pic.twitter.com/k2oeCiUf9n
— Alyssa Milano (@Alyssa_Milano) 15 Οκτωβρίου 2017
Η Tarana Burke γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Μεγάλωσε στα projects σε μια γειτονιά που όλοι σχεδόν είχαν χαμηλά εισοδήματα. Από τα 6 και για πολλά χρόνια, ένας μεγαλύτερος της έφηβος την βίαζε επανειλημμένα. Η γειτονία επίσης ήταν δύσκολη και υπήρξαν περιπτώσεις σωματικής βίας στον δρόμο. Η Tarana Burke μεγάλωσε αποφασισμένη να το ξεπεράσει. Το ίδιο αποφασισμένη έμεινε όταν έζησε τον βιασμό και ως ενήλικη.
Το 2006 ίδρυσε την Just be Inc. που αρχικά είχε ως σκοπό να βοηθάει κακοποιημένες γυναίκες από την μαύρη κοινότητα της Αλαμπάμα. Αργότερα η βοήθεια της επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Το «Μe Too», το εμπνεύστηκε μετά από μια συνάντηση με ένα μικρό κορίτσι που το έλεγαν Heaven. Η συμπεριφορά της ήταν γεμάτη οργή και όπως αποδείχτηκε υπήρχε λόγος. Ο σύντροφος της μητέρας της την κακοποιούσε. Η Burke σταμάτησε την εξομολόγηση του κοριτσιού, όταν οι δικές της τρομακτικές μνήμες επανήλθαν. Την παρέπεμψε σε κάποια σύμβουλο που θα την βοηθούσε περισσότερο. «Δεν μπορούσα να βρω την δύναμη να φωνάξω τις λέξεις που στριφογύριζαν στο μυαλό μου συνέχεια, όσο μου έλεγε τι περνούσε». Αυτές οι λέξεις ήταν «Me Too».
Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά. Το tweet της Milano παραλίγο να της στερήσει μια δεκαετία σκληρής δουλειάς. Ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο μιλούσε για το #MeToo, πολύ πριν γίνει viral. Η αναγνώριση ήρθε σιγά σιγά, αν και η Burke φοβήθηκε πως το hashtag, μπορούσε να κάνει κακό στην δράση της. Ωστόσο, η ανταπόκριση και η στήριξη που είχε ήταν τεράστια. Σε συνέντευξή της στο Today Show είπε πως «Δεν μπορούσα να το φανταστώ. Ποτέ δεν οραματίστηκα κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. Εγώ απλά προσπάθησα να αλλάξω την κοινότητά μου».
https://t.co/YvLPUdfahl#metoo
— Tarana (@TaranaBurke) 15 Οκτωβρίου 2017
📹:XB
2014 March Against Rape Culture
Philadelphia, PA pic.twitter.com/fvb6iovJ8q
I was just made aware of an earlier #MeToo movement, and the origin story is equal parts heartbreaking and inspiring https://t.co/tABQBODscE
— Alyssa Milano (@Alyssa_Milano) 16 Οκτωβρίου 2017
Το περιοδικό Time, την ψήφισε ως πρόσωπο της χρονιάς το 2017. Πολλές γυναίκες βρήκαν την δύναμη να φωνάξουν. Η γυναίκα που εμπνεύστηκε το κίνημα Me Too, θέλει απλά να βοηθήσει να ακουστούν οι ιστορίες των γυναικών που φοβούνται να μιλήσουν. Και αυτό μέχρι ένα βαθμό το έχει ήδη καταφέρει...