Ανακάμπτει η ελληνική αγορά ακινήτων
Στο επίκεντρο διεθνών και εγχώριων επενδυτών
Δημοσίευση 15/4/2018 | 19:49

Στο επίκεντρο του διεθνούς και εγχώριου ενδιαφέροντος από ιδιώτες και αλλά και επενδυτές βρίσκεται η ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία δείχνει πλέον σημάδια ανάκαμψης μετά από μια πολυετή κρίση. Ο τομέας των ακινήτων όπου εμφανίζοντας σημαντικές ευκαιρίες, μαζί με τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες, εκτιμάταιο ότι θα συμβάλλουν σε μια βιώσιμη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Από τη βαθιά κρίση στην ανάκαμψη
Η αγορά ακινήτων, όπως επισήμανε σε πρόσφατη ομιλία του ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θόδωρος Μητράκος, ένας από τους δυναμικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας πριν από την έναρξη της κρίσης, δοκιμάστηκε πολύ κατά τα τελευταία εννέα χρόνια.
Ειδικότερα, η σωρευτική υποχώρηση των τιμών οικιστικών ακινήτων από το 2008 μέχρι και το τέλος του 2017 εκτιμάται στο 41,8%, ενώ η καταγεγραμμένη σωρευτική πτώση των τιμών γραφείων και καταστημάτων από το 2010, όταν και ξεκίνησε η αντίστοιχη καταγραφή της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμάται περίπου στο 30% και προφανώς είναι ακόμα μεγαλύτερη αν προσμετρηθεί και η διόρθωση της αγοράς κατά τα πρώτα έτη της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης.
Όπως εκτιμά ο κ. Μητράκος - που είναι ένας από τους πλέον ειδικούς στον τομέα της αγοράς ακινήτων- κατά τη διάρκεια του 2017, τόσο η αγορά κατοικίας όσο και η αγορά επαγγελματικών ακινήτων παρουσίασαν τα πρώτα θετικά δείγματα σε όλους σχεδόν τους τομείς.
Οριακά σταθεροποιητικές ή και θετικές ενδείξεις είχαμε στις τιμές και στα μισθώματα, στο επενδυτικό ενδιαφέρον, ακόμη και στην κατασκευαστική δραστηριότητα, ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικών ακινήτων όπως είναι τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα ή και τα βιομηχανικά κτίρια.
Επενδύσεις από ΑΕΕΑΠ και ξενοδοχειακούς ομίλουςΟι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης νέων ακινήτων, που καταγράφηκαν κατά το 2017, θα ενισχυθούν το 2018.
Η ελληνική αγορά ακινήτων, παρουσιάζοντας σημαντικά ανταγωνιστικές αποδόσεις σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά και πραγματικές ευκαιρίες, θα αρχίσει σύντομα να διαδραματίζει πιο ενεργό ρόλο στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΤτΕ, διαχρονικά ζητήματα, που αφορούν μεταξύ άλλων τον εξορθολογισμό της φορολόγησης των ακινήτων, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια δεδομένα, παραμένουν πάντοτε επίκαιρα και η επίλυσή τους είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.